Öppna meny
,
21 september, 2022

Guide – 7 goda matsvampar i svenska skogar

Gillar du att plocka svamp, men håller dig helst till kantareller? Vi klandrar dig inte, för det är verkligen inget fel på ”skogens guld”. Däremot utmanar vi dig att skärpa svampblicken och lära dig identifiera fler matsvampar för det finns ju så oändligt många olika sorter.  

Dela på Twitter Dela på Facebook

Svamp, sicken delikatess, och vilken fantastisk fritidsaktivitet svampplockning är – för både kropp och själ. Visst finns det ett fåtal giftiga svampsorter i våra svenska skogar, men bara du läser på en smula och håller dig till dem du är helt hundra säker på är det bara att utöka med nya bekantskaper efter hand. Här är en snabblektion till sju av våra favoritsvampar! 

 

1. Kantarell 

Den i särklass vanligaste och mest uppskattade av alla matsvampar är kantarellen, även kallad skogens guld. Den växer i mossa, längs stigar och husknutar, i löv och barrskog och återfinns i hela landet. Med sin gula färg och karaktäristiska hatt är den lätt att känna igen. Säsongen är vanligen mellan juli och oktober.  

Kantarellens tydliga smak ger magiska smakupplevelser i grytor, pajer, risotto och såser eller som garnityr till fågel, fisk och kött. Men att smörsteka nyskördade kantareller och lägga på rostat bröd är kanske det mest delikata sätt av alla att inta den på. Kantareller kan också syltas eller läggas in, men passar mindre bra att torka. 

 

2. Trattkantarell 

Kallas även för höstkantarell, men är namnet till trots ingen släkting till den gula kantarellen. Trattkantarellen har ett tubformat skaft och är brun i färgen. Den går utmärkt att torka och lagra under flera år. Torkad trattkantarell är en fantastisk smaksättare i soppor, pajer, grytor och såser. Säsongen är vanligen mellan september och november. Torka på tidningspapper och förvara mörkt och torrt. Eller förväll och frys in. 

 

3. Trumpetsvamp 

Finns som rödgul och svart, varav den senare är högst eftertraktad bland gourmander. Stek den i vitlök och olivolja i en gjutjärnspanna och strö sedan över persilja, så förstår du varför. Trumpetsvamp kan användas i en rad olika maträtter och anses likt trattkantarellen vara särskilt god i soppor och såser. Den konserveras på samma sätt, torkad eller förvälld. 

 

4. Karljohan 

En av våra mest älskade soppar, vilken känns igen på sin runda, knubbiga fot och ljust till mellanmörkt bruna hatt. Karljohan har en hasselnötsliknande smak och fast konsistens. Svampen är en utmärkt ingrediens i grytor, soppor, ris- och pastarätter. Skiva och torka på låg temperatur i ugnen för bästa lagringstålighet eller förväll och frys in. Torkad karljohan används ofta i det italienska köket, då med både fot, hatt och de skumgummiliknande så kallade rören på undersidan, som vi i Sverige brukar rensa bort eftersom dessa rätt ofta brukar vara maskätna. Karljohan passar fint till inläggningar och att snabbpickla. 

 

5. Smörsopp 

När du behärskar karljohan är den gourmetklassade smörsoppen ett ypperligt nästa steg på din fortsatta svampresa. Använd i grytor, soppor, stuvningar eller bara smörstekt. Smaken är ganska mild, så blanda gärna smörsopp med lite smakrikare svampsorter, exempelvis ovan nämnda. Skiva och torka i ugnen på under 50 grader.  

 

6. Taggsvamp 

Tillagas antingen enskilt eller tillsammans med annan svamp som är mildare i smaken, exempelvis smörsopp. Taggsvampen finns i två huvudsakliga utföranden där blek taggsvamp anses vara den godaste. Smaken är pepprigt kryddig och blir ett välkommet inslag i grytor och pastasåser eller enkelt stekt med vitlök och olivolja. Förväll och frys in för lagring. 

 

7. Fårticka 

Fårtickan är ytterligare en suverän blandsvamp då den kan skördas i stora mängder och till konsistensen och smaken påminner lite om fläsk. Finhacka eller grovgriv fårtickshattar och stek med lök samt kryddor till en grym vegofärs. I gjutjärnspanna blir färgen mörkare och mer färslik, eftersom svampen reagerar med järnet. Förväll, eller gör vegofärs, och frys in. Torkning rekommenderas inte då fårtickan blir alldeles för hård. 

Fontanafredda Ebbio 2019

Ebbio Langhe Nebbiolo - Vinnare i årets bästa vin 2021 - Munskänkarna

Ljus och rubinröd i färgen. Doften är elegant och generös med toner av körsbär, jordgubbar, nypon och kryddor. Smaken är frisk och nyanserad med finstämda tanniner och ett mjukt avslut. Vinet passar utmärkt till eleganta kötträtter av vilt, lamm eller fågel, samt till krämiga pastarätter gärna med svamp.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget