fbpx
Öppna meny
Italien

Ebbio Langhe Nebbiolo

Typ Ursprung Volym Alkoholhalt
Rött vin, Stramt och nyanserat 750 ml 13.5%
Fast sortiment
Fynd! - DVPE

Smakbeskrivning

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Ebbio Langhe Nebbiolo 119kr
Köp här

Smakbeskrivning

Karaktär

Elegant och generös doft med toner av körsbär, jordgubbar, nypon och kryddor. Smaken är nyanserad och elegant med toner av körsbär, mogna jordgubbar, nypon, hallon och fat.

Gott till

Passar till eleganta kötträtter av vilt, lamm eller fågel, samt till krämiga pastarätter gärna med svamp.

Passar till

Fågel
Lamm
Nöt
Ost
Vilt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.18 gram/100ml

Druvor

Nebbiolo 100%

Lagring

Kan lagras i 5 år.

Artikelnummer

22300

Producent

Fontanafredda

För restaurang

Art. nr. Martin & Servera 699074

Art. nr. Menigo 719761

Pris (exkl. moms) 115 kr

Om producent Fontanafredda

FONTANAFREDDA grundades 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter finanskrisen på 1920-talet såldes Fontanafredda till banken Monte dei Paschi di Siena 1931. Entreprenörerna Oscar Farinetti [...] Läs mer

Det var spännande tider med konflikten mellan traditionalisterna och modernisterna, som kom att kallas Barolo Boys, men det var också farliga tider

Piemonte i nordvästra Italien är hyllat av vinentusiaster världen över. Producenten Fontanafredda är idag en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde.

 

På 1980- och 90-talet bröt en grupp unga modernistiska vinmakare i Barolo i Piemonte upp och gjorde uppror mot föräldragenerationen. Barolo var inget känt område bland vanliga konsumenter och de ville göra något nytt och mer lättsålt i samband med att de skulle ta över sina familjers vingårdar. De förändrade sättet att både vinifiera och lagra vinerna.

 

De ville få omedelbar avkastning, inte efter tolv år som traditionalisterna med ekonomisk stabilitet som kunde lagra sina viner.

 

Roberto Bruno bevittnade konflikten på nära håll. Han växte upp i en familj som gjorde vin i Piemonte, och fick 1991 efter universitetsstudierna jobb som VD på producenten Fontanafredda.

 

”Det var spännande tider med konflikten mellan traditionalisterna och modernisterna, som kom att kallas Barolo Boys, men det var också farliga tider. Det visade sig i slutändan bli bra och nu kan alla samarbeta på bättre villkor och stärka Barolo som varumärke”, säger Roberto Bruno.

 

Konflikten som en gång blossade upp mellan traditionalisterna och modernisterna har lugnat sig och idag gör man viner på mer unisona tillvägagångssätt där terroir och läge sätter stil och smak snarare än vinifieringsmetoder. Fontanafredda räknades nog som en av traditionalisterna på 1980- och 90-talet, men ses idag som en viktig och nytänkande producent i Langhe regionen i Piemonte.

Läs hela artikeln här: Fontanafredda – där ränderna aldrig går ur.

Avsnitt #3 – Nebbiolo

Daniel, som gästar detta avsnitt, har hört om den trendiga druvan Nebbiolo men vill veta mer. Vår expert Thomas förklarar bland annat vad druvans namn kommer ifrån, vilken mat som passar bäst till nebbiolo-vin och vad det är som är så karaktäristisk med vinets smak.

Enjoy!

Ebbio Langhe Nebbiolo 119kr
Köp här
Produktblad

Ebbio Langhe Nebbiolo

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!