fbpx
Öppna meny
  • Skruvkapsyl
Fontanafredda Ebbio 2019
Italien

Ebbio Langhe Nebbiolo

Typ Ursprung Volym Alkoholhalt
Rött vin, Stramt och nyanserat 750 ml 13.5%
Fast sortiment
Ebbio Langhe Nebbiolo 129kr
Köp här

Smakbeskrivning

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Fynd! - DVPE
Lättgillat och elegant men samtidigt smakrikt rödfruktigt. Gourmet, Anders Meldén, september 2021
Vinnare i Årets bästa vin 2021 Föreningen Munskänkarna, december 2021
Fynd! Håller stilen och bjuder på en klassisk nebbiolo-upplevelse Allt om Vin, juni 2022

Smakbeskrivning

Karaktär

Ljus och rubinröd i färgen. Doften är elegant och generös med toner av körsbär, jordgubbar, nypon och kryddor. Smaken är frisk och nyanserad med finstämda tanniner och ett mjukt avslut.

Gott till

Passar till eleganta kötträtter av vilt, lamm eller fågel, samt till krämiga pastarätter gärna med svamp.

Passar till

Fågel
Lamm
Nöt
Ost
Vilt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2021

Sockerhalt

0.1 gram/100ml

Druvor

Nebbiolo 100%

Lagring

Kan lagras i 5 år.

Artikelnummer

2230001

Producent

Fontanafredda

För restaurang

Antal kolli 12 st

Art. nr. Martin & Servera 699074

Art. nr. Menigo 719761

Pris (exkl. moms) 115 kr

Om producent Fontanafredda

FONTANAFREDDA grundades 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter finanskrisen på 1920-talet såldes Fontanafredda till banken Monte dei Paschi di Siena 1931. Entreprenörerna Oscar Farinetti [...] Läs mer

Det var spännande tider med konflikten mellan traditionalisterna och modernisterna, som kom att kallas Barolo Boys, men det var också farliga tider

Piemonte i nordvästra Italien är hyllat av vinentusiaster världen över. Producenten Fontanafredda är idag en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde.

 

På 1980- och 90-talet bröt en grupp unga modernistiska vinmakare i Barolo i Piemonte upp och gjorde uppror mot föräldragenerationen. Barolo var inget känt område bland vanliga konsumenter och de ville göra något nytt och mer lättsålt i samband med att de skulle ta över sina familjers vingårdar. De förändrade sättet att både vinifiera och lagra vinerna.

 

De ville få omedelbar avkastning, inte efter tolv år som traditionalisterna med ekonomisk stabilitet som kunde lagra sina viner.

 

Roberto Bruno bevittnade konflikten på nära håll. Han växte upp i en familj som gjorde vin i Piemonte, och fick 1991 efter universitetsstudierna jobb som VD på producenten Fontanafredda.

 

”Det var spännande tider med konflikten mellan traditionalisterna och modernisterna, som kom att kallas Barolo Boys, men det var också farliga tider. Det visade sig i slutändan bli bra och nu kan alla samarbeta på bättre villkor och stärka Barolo som varumärke”, säger Roberto Bruno.

 

Konflikten som en gång blossade upp mellan traditionalisterna och modernisterna har lugnat sig och idag gör man viner på mer unisona tillvägagångssätt där terroir och läge sätter stil och smak snarare än vinifieringsmetoder. Fontanafredda räknades nog som en av traditionalisterna på 1980- och 90-talet, men ses idag som en viktig och nytänkande producent i Langhe regionen i Piemonte.

Läs hela artikeln här: Fontanafredda – där ränderna aldrig går ur.

Avsnitt #3 – Nebbiolo

Daniel, som gästar detta avsnitt, har hört om den trendiga druvan Nebbiolo men vill veta mer. Vår expert Thomas förklarar bland annat vad druvans namn kommer ifrån, vilken mat som passar bäst till nebbiolo-vin och vad det är som är så karaktäristisk med vinets smak.

Enjoy!

Ebbio Langhe Nebbiolo 129kr
Köp här
Produktblad

Ebbio Langhe Nebbiolo