fbpx
Öppna meny
,
11 december, 2018

Heta tips på dryck till asiatiskt

Det började med att sushi erövrade våra gatuhörn. Därefter tog thaiköket över, det som tidigare var gatukök. Därmed lades grunden till mer avancerad matlagning och det dröjde inte länge förrän vi fick renodlade, asiatiska restauranger med höga ambitioner. Men vilken dryck passar egentligen till sushi?

Dela på Twitter Dela på Facebook

Esperanto i Stockholm hann till och med utses till Sveriges bästa restaurang innan den för några månader sedan, var tvungen att stänga. Men nya krogar som Videgård, även den i huvudstaden, tar över stafettpinnen och den asiatiska trenden fortsätter att växa sig starkare. Det asiatiska köket omfattar många olika slags matstilar. Man kan dela upp begreppet i det japanska, det koreanska, det thailändska, det kinesiska och det indiska köket, men faktum är att dessa kök är väldigt olika – och det brukar vara svårt för oss svenskar att beskriva vad som egentligen utgör skillnaden.

I Thailand och Indien har man en tradition av att göra kryddstark eller närmast het mat. Det japanska och koreanska köket präglas snarare av rena och tydliga smaker av färska råvaror. Kina däremot är svårt att betrakta som ett enat matland. Här pratar man istället om åtta olika kök, där de två ledande är Sichuan- och Guangdong-köket.

Att kombinera dryck till asiatisk mat har sina utmaningar. Chili, citrongräs, lime, ingefära och koriander är inga vinvänliga ingredienser. Vitt vin är ett bättre universalval än rött då det vita vinet saknar strävhet och därmed smakar bättre till maten. Vita viner med en viss sötma funkar bättre än helt torra, eftersom sötman i vinet matchar hettan i maten. Fatade vita viner däremot upplevs ofta bara beska. Önskar du trots allt dricka rött vin så välj mjuka och bäriga viner. Servera gärna det röda vinet lite svalare än vanligt. 14–16 grader är lagom. Är maten väldigt het skippa vinet helt och välj en ljus öl.

Våra tips på drycker till heta smaker

SUSHI
Att kombinera sushi med vin är lättare än många tror. Sushi handlar ju om rena smaker. Är du bara varsam med den kryddstarka wasabin, så träffar du ofta rätt med friska och fruktiga vita viner med en liten sötma.

Vintips

Gnarly Head Viognier
Artnr: 6381
Pris: 89 kr

Gnarly Head Viognier

INDISKT
Väljer du indisk mat kommer du kanske i kontakt med en kryddstark currygryta, som en tandoorikyckling. Kryddstark mat och vin är en svår kombination.

Tips:
Ljus öl, typ lager eller ett alkoholfritt alternativ, exempelvis Barrels & Drums Chardonnay. Eller varför inte prova Ginger Beer, en ny dryck med smaker av ingefära, citrus och äpple.
Barrels & Drums Ginger Beer
Nr: 1883, 18.90 kr (4,5 vol %) 

barrels & Drums ginger beer

KOREANSKT
Det koreanska köket är kanske det hippaste just nu. Massor av matbloggare och influencers gör i alla fall sitt för att sprida hajpen kring kimchi och bibimbap. Vad det är? Kimchi är syrad kål och bibimbap en risrätt som ibland kan vara lite kryddstark. Prova ett mjukt och bärigt vin gjort på Pinot Noir som du serverar lite svalt.


Vintips:
Noble Vines 667 Pinot Noir
Nr: 6611, 119 kr (14,5 vol %)

Noble Vines 667 Pinot Noir

 

 

 

 

 

 

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget