I vinglaset till påsk
När påskens helgdagar närmar sig och familj och vänner samlas kring bordet för att njuta av traditionella rätter, är det en perfekt tid att utforska och njuta av olika viner som kan förhöja måltidsupplevelsen. Oavsett om du serverar klassiska påskrätter som ägg, sill eller lamm, eller nya favoriter som sparris och lax, finns det ett vin som passar varje rätt och tillför en extra dimension till smakupplevelsen. Låt oss ta en titt på hur du kan kombinera dina påskrätter med rätt vinval för att skapa en härlig måltid.
Vin till ägg
Ägg har ett välförtjänt svårt rykte och kan vara lite knepigt att kombinera med vin. Ett bra tips är att lägga till något till på tallriken som ofta passar bra med vin, som smör, ost, citron, örter eller rostat bröd. Undvik sträva viner. Om du serverar ägghalvor med räkor eller löjrom och lite dill, passar ett vitt, friskt och fruktigt vin alldeles utmärkt. Vårt tips! Hans Baer Riesling.
Vin till sill
När någon undrar varför vin kanske inte alltid passar till de svenska helgborden, brukar sill vara ett vanligt exempel. Söt sill i ättikslag kan vara svår att matcha med vin. Men tänk på att många sillsorter numera ligger i krämiga, mejeribaserade inläggningar med kryddor som harmoniserar bättre med vin. För att undvika en krock med fiskens sälta så väljer du med fördel bort fatlagrade och sträva viner. Istället kan du satsa på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma, eller kanske ett mousserande vin där bubblorna och syran bidrar till en trevligare smakupplevelse. Här rekommenderar vi Ruida duomo Cava eller Hubert Beck Pinot Gris.
Vin till lax
En lax som är gravad eller kallrökt ljuter sig perfekt med ett friskt vin, som tex Porta 6 Branco. Denna druvas fräschör gör sig väldigt bra i kombinationen med laxens fetma. En gömd skatt och ett väldigt trevligt val till salt och fet fisk är en torr sherry som Valdespino Fino Inocente.
Vin till lamm
Äntligen är riktig vinkompis på bordet! Här kan du nästan, beroende på tillbehör, välja det vin du helst föredrar. Tillagar du lammet med vitlök och rosmarin skulle vi rösta för ett kryddigt och inte allt för fruktigt rödvin, gärna från Rioja, som Baron de Ley Reserva. Vill du hellre ha ett vitt rekommenderar vi en Chardonnay som Blason de Bourgogne.
Vin till sparris
Färsk svensk sparris är i säsong lagom till påsk och ett utmärkt tillbehör på påskbordet. Den svenska sparrisen skördas nämligen under perioden april till juni där många just nu väntar ivrigt på den första leveransen. Sparris är en liljeväxt och finns i två olika varianter, grön och vit. Den vita sparrisen finns under en kortare säsong och har en smak av viss beska medan den gröna har en sötare karaktär. För att beska ska matchas bra tillsammans med vin behövs en smakbrygga i form av fett och syra. En hollandaisesås innehåller just dessa ingredienser och öppnar upp för ett möte med viner som innehåller hög syra som också kan skära igenom fetman så som A.Christmann Riesling. Den gröna sparrisen passar väl med: Hubert Beck Pinot Gris.
Dags för årets första grillning till Påsk?
Förr i tiden fanns det sällan mycket kött till påskbordet. Till helgen kan dock solen mycket väl presentera sig så varför inte ta tillfället att tända grillen? Till en saftig köttbit vill vi gärna matchen med ett kraftfullt vin med mycket smak. The Bomb Box är ett ypperligt exempel. En italiensk smakexplosion för de som vill ha ett rött vin med extra allt. Det är inte många boxar som erbjuder så här mycket karaktär och är ett perfekt vin till grillkvällen.