Öppna meny
8 mars, 2018

Kvinnorna bakom vinerna

Internationella kvinnodagen – möt våra kvinnliga vinmakare

Idag, den 8 mars, firas Internationella kvinnodagen. Vi har ställt fem snabba frågor till några av de kvinnliga vinmakare vi arbetar med. 

Dela på Twitter Dela på Facebook

1. Hur kom det sig att du började arbeta med vin?

2. Vem eller vad söker du inspiration i?

3. Vad är anledningen till att det inte finns fler kvinnliga vinmakare i världen?

4. Vilken är din favoritregion (utanför din egen)?

5. Vad är det du gillar mest med dina egna viner?

Antonella Conti från Piccini:
1. Sedan jag var barn har jag alltid bott på landet och jag har alltid älskat jorden och all den frukt den kan ge. I gymnasiet valde jag jordbruk och träffade en lärare som fick mig att bli förälskad i vinets värld.

2. Naturen och världen runt omkring mig.

3. Sedan starten har vinvärlden varit mansdominerad men sedan några år tillbaka har vi sett en förändring, en förändring som går helt i motsatt riktning. Kvinnor lyckas, med sin kreativitet och känsla, bättre att förstå vinet.

4. Efter Toscana är min favoritregion Sicilien med dess varma och omfamnande viner.

5. Jag älskar deras äkthet, att de är så unika och deras egenskap att återspegla både jorden och den årgång de kommer ifrån.

Maddalena Pasqua di Bisceglie från Musella:
1. Min far bad mig hjälpa honom med sitt nya projekt när han köpte det som kommit att bli Musella 1994. Jag blev omedelbart förälskad i vinets magi och i vingårdsarbetet.

2. Jag har alltid känt en stark dragning till naturen och därför har biodynamiska principer varit en naturlig riktning för mig ända sedan början. Jag har under åren träffat människor som kommit att bli mina mentorer, den första jag mötte var Vanya Cullen från Cullen Winery i Australien, en annan är Alex Podolinsky. Idag skulle jag säga att min främsta inspirationskälla är Saverio Petrilli från Tenuta Valgiano i Toscana. Samtliga tre ovan är ständigt med i utvecklingen av nya biodynamiska tekniker, vi lär oss mer och mer, allt eftersom.

3. Jag tycker vi blir fler och fler, vi kvinnor har en naturlig attityd och känsla för doft och livets komplexitet.

4. Bourgogne om vi pratar om region, Champagne om vi pratar om favoritvin.

5. Frukten, renheten och elegansen. Mer än mina viner älskar jag relationen mellan jorden och vingårdarna och hur de direkt avspeglas i vinet. Jag är väldigt stolt över att dessa egenskaper blir mer och mer tydliga, årgång efter årgång tack vare biodynamik och de förändringar dess principer gett oss.

Claudia Cigliuti från Cigliuti:
1. Jag växte upp bland vingårdarna och i vinkällaren med mina föräldrar och eftersom jag och min syster är 5:e generationens vinmakare var valet att fortsätta familjepassionen enkelt.

2. Våra vingårdar.

3. Jag tänker ibland när jag är ute och arbetar i vingårdarna eller i källaren att det är ett väldigt fysiskt hårt krävande arbete, en annan anledning är klimatet. Vi är ute året runt oavsett väder och vind, snö eller värme. Ska jag skämta till det så kan jag väl säga att en anledning kan vara att en bondes händer är allt annan än fina.

4. Toscana för sin druva sangiovese, vilken ger otroligt vackra egenskaper när den förädlas till vin.

5. Renheten, identiteten, personligheten och uttrycket av dess terroir. När vi sluter våra ögon och för glaset till vår mun känner vi direkt smaken av Langhe.

Elisa Scavino från Paolo Scavino:
1. Min familj har varit vinbönder sedan 1921 när vi flyttade till byn Castiglione Falletto. Jag föddes in i den här världen och har varit utsatt för dess magi sedan jag var liten. Jag utvecklade under tidiga år en passion för den, en kärlek till våra vingårdar och jag tillsammans med min syster Enrica ville ta vår familjetradition vidare.

2. Naturen och framförallt att observera den och hur den ter sig i sin direkta korrelation med våra vingårdar. Detta ger mig en inblick i vad jag behöver göra för att hjälpa rankorna och ge dem vad de behöver.

3. När jag bestämde mig för att följa i min fars fotspår och bli vinmakare 1995 minns jag att mina lärare avrådde mig. Tidigare handlade det mer om hårt fysiskt arbete än vad det gör idag, det tillsammans med att de flesta små familjeegendomarna tidigare helt enkelt inte hade råd att anställa någon. Det har förändrats lite vart efter och idag hittar vi fler och fler kvinnor med betydande positioner inom vinodling och framställning.

4. Bourgogne.

5. Jag älskar deras personlighet och elegans. Deras frukt och rena uttryck i kombination med deras komplexitet. De är inbjudande men kräver samtidigt en hel del från dem som dricker vinet för att de verkligen ska visa upp alla sina

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget