Öppna meny
,
6 november, 2020

Italiens gröna favoritdruva – Verdicchio

Enligt många är Verdicchio Italiens bästa druva för vita viner och det är hög tid att bli bekant med denna italienska favorit. Druvan odlas främst på den Italienska östkusten, i området Marche, som även kallas adriatiska kustens pärla.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Marche som resmål ligger inte på topplistan för utländska turister men är desto mer populärt bland italienarna själva när de ska fira semester. Marches vackra kust sträcker sig längs det klarblå adriatiska havet och kryllar av vackra stränder och charmiga medeltida byar och städer. Här äter man nyfångad fisk och pinfärska skaldjur och i sitt immiga glas har man ett välkylt, friskt och fruktigt Verdicchiovin.

 

Verdicchio härstammar från det Italienska ordet för grönt, verde, och det går att se kopplingen till namnet i att vinerna ofta har en subtil blekgrön nyans. Vinerna är oftast friskt syrliga, fruktiga och lätt aromatiska med inslag av citrus, äpple, mogen tropisk frukt, örter och mandel. Det passar bra till milda fisk- och skaldjursrätter, grillad fisk, lätta vegetariska rätter och är en utmärkt matchning till klassikern Spaghetti Vongole. Nu under höst och vinter dricker vi den helst till en rykande varm fisksoppa med saffranstoner, en klick aioli och ett gott surdegsbröd.

Umani Ronchi Casal di Serra 2023

Umani Ronchi Casal di Serra Verdicchio dei Castelli di Jesi

producerades första gången redan 1983 och Verdicchiodruvorna skördas än idag från Umani Ronchis vingård Casal di Serra. Vingården ligger sydväst om den antika staden Jesi i området Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC (Denominazione di Origine Controllata) som är en av de kändaste appellationerna för Verdicchio med höga kvalitetskrav.

 

Umani Ronchi är sedan länge en av Italiens ledande Verdicchio-producenter och har starkt bidragit till att regionen Marche uppmärksammats som ett kvalitetsområde för vita viner. Redan 2002 började de ställa om sina vingårdar till ekologisk odling. Umani Ronchi Casal di Serra var det första vita ekologiska vinet från Marche på Systembolaget och är faktiskt det italienska vita premiumvinet som funnits allra längst på våra Systembolagshyllor. Bevisligen en favorit i både i Italien och Sverige.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget