Öppna meny
,
1 december, 2021

Italienska Sprezzo blir Sveriges mest prisvärda kaffelikör

Den kan vara smaksatt med olika bär, frukter, örter, kryddor, kaffe, choklad eller nötter. Vi pratar om likören – spritvärldens vuxengodis. Historiskt har likör använts i medicinskt syfte och som avec. I mer modern tid har likören blivit en populär ingrediens i drinkar, bakverk, desserter och vissa maträtter. Lär dig mer och upptäck en ny äkta italiensk kaffelikör! 

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Likör är en spritdryck med anor från medeltiden. I 1300-talets Italien och Frankrike framställdes den i medicinskt syfte, oftast av munkar. Recepten var många gånger hemliga, men innehöll i regel ett stort antal örter.  

Till Sverige kom likören först i mitten av 1700-talet när kung Fredrik I importerade några flaskor ”Likveurer”. Men det riktiga genombrottet lät vänta på sig till början av 1800-talet när schweiziska konditorier öppnade i Stockholm och började sälja likör vid sidan av kaffe, te och choklad. Schweizerierna hade särskilda serviser för ändamålet och likören blev trendig bland stadens välbärgade medborgare.   

Det lilla glaset på maten
Likören hade sin svenska storhetstid på 1950-talet då avec snarare var regel än undantag efter en finare middag. Själva ordet är en kortform av franskans ”café avec le petit verre” och betyder ”kaffe med det lilla glaset”. Det var framförallt kvinnor som drack likör medan männen ofta valde cognac.  

På 1920-talet började AB Vin- & Spritcentralen tillverka egna likörer, som blev billigare att köpa än de utländska. Den som ändå inte hade råd med äkta likör kunde köpa essenser att blanda i sitt brännvin. Likörerna producerades på Reimersholme fram till nedläggningen 1977 då den flyttades till fabriken i Åhus. Från 2000-talet tillverkades likörerna av färdiga extrakt i Sundsvall. Verksamheten lades ned 2008. 

Mångsidig smaksättare
Likörens användningsområde skiftade karaktär på det hippa 1970-talet och fick ännu ett användningsområde som en vanligt förekommande ingrediens i drinkar. En rad färgglada sorter togs fram, den ena grällare än den andra.  

Beroende på sort gör sig likör också utmärkt som smakförhöjare i olika bakverk och passar bra som dryck i eller till många desserter. På nätet hittar du alla tänkbara recept med likör. I USA används exempelvis apelsinlikör vid tillagning av marinerade kycklingbröst, något som inte heller den franska klassikern canard à l’orange, anka i apelsinsås, vore något utan.  

Nyhet bland kaffelikörer
Den 1 december 2021 lanserades den äkta italienska kaffelikören Sprezzo i Systembolagets fasta sortiment. Föreställ dig en simmig och mycket söt 25-procentig likör med ren och kraftigt rostad smak av espresso med inslag av nötter, vanilj och smörkola 

Sprezzo Coffee Liqueur

Sprezzo Coffee Liqueur

Mycket söt, rostad smak med tydlig karaktär av kaffe, inslag av torkad frukt och choklad.

Kaffelikören är gjord på kallbryggt kaffe av 100 % arabicabönor. Den är framtagen av master blender Theodor Walcher i samarbete med oss på Enjoy Wine & Spirits och endast de finaste arabicabönorna är goda nog. Men det är inte bara innehållet som tål att jämföras. Med sin stilrena och tydliga design sticker Sprezzo ut i hyllan och blir ett snyggt inslag i barskåpet.  

Sprezzo är en suverän ingrediens i kalla och varma kaffedrinkar, italiensk tiramisu, affogato, chokladmousse, chokladtryfflar med mycket mera. Eller varför inte återta den gamla fina traditionen att servera kaffelikören över is som avec? Till alla i sällskapet, givetvis. 

4 recept med kaffelikör 

White Russian 
Fyll ett glas med is. Tillsätt 2 cl kaffelikör och 4 cl vodka. Häll försiktigt över 2 cl vispgrädde och rör om ett varv. 

Espresso Martini
Häll 3 cl kaffelikör, 3 cl vodka och 6 cl espresso i en shaker. Fyll upp shakern med is. Skaka tills drinken blivit kall. Sila ner i ett kylt martiniglas. Garnera med 3 hela kaffebönor – varken fler eller färre ska det vara enligt italiensk tradition. Det är också gott att strö på riven mörk choklad eller sikta över lite kakaopulver.  

Affogato
Lägg 1 kula vaniljglass i ett glas eller en liten skål. Häll över 2 cl kaffelikör och 1 dubbel espresso. Servera genast. 

Tiramisu i glas
Vispa 2 äggulor och 250 g mascarpone till en slät smet. Vispa 2 äggvitor till ett fast skum. Tillsätt ½ dl strösocker lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är blank. Vänd försiktigt ner äggvitevispet i äggulesmeten med hjälp av en slickepott. Doppa hastigt den sockrade sidan av 10 savoiardikex i en blandning av 1 dl kallt bryggkaffe eller espresso och 2 msk kaffelikör. Dela kexen och varva med mascarponekrämen i 4 glas. Avsluta med ett lager kräm. Ställ i kylen minst 5 timmar, men gärna över natten. Pudra över lite kakaopulver vid servering. 

Olika likörsorter 
Det finns i dag drygt 450 likörer att köpa i butik eller beställa online på Systembolaget. Dessa delas i sin tur in i följande fem kategorier: 

  • Kaffe-, kakao- och nötlikörer – nötter, mandel, kokosnöt, aprikoskärnor, kaffe eller kakao ger karaktär.  
  • Frukt- och bärlikörer – här är det frukter och bär som står för smaksättningen. Denna kategori rymmer bland annat citruslikörerna curaçao.  
  • Krydd- och örtlikörer – enkla likörer med smak av exempelvis vanilj eller pepparmynta, eller mer komplexa tillverkade av blandade kryddor och örter.  
  • Grädd- och ägglikörer – framställs genom att mjölk eller grädde finfördelas i sprit och därefter sötas. 
  • Övriga likörer – kan vara blandningar, smaksatta med honung eller konstgjorda smakämnen. I kategorin finns många godissmakande likörer.  

Källa: Systembolaget 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget