fbpx
Öppna meny
,
28 juni, 2019

Kyld ärtsoppa med Blason de Bourgogne

Inget är väl lika efterlängtat som den svenska sommaren. Njut av några svenska sommarklassiker i modern tappning. Med våra recept skapar du lättlagad lunchmagi. Givetvis får du också tips på fina viner som passar till rätterna.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

Kyld ärtsoppa med ängssyra och smulad ädelost

Ärtsoppa
400 g frysta eller färska ärtor
80 g finhackad purjolök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 finhackade små selleristjälkar (ca 80 g)
500 ml kyckling- eller grönsaksbuljong.
2 msk naturell yoghurt
1 stor nypa vitpeppar
salt

Ädelostsmulor
60 g ädelost, rumstempererad
25 g smör, rumstempererat
1 dl mjöl

Garnering
>20 g ängssyra eller körvel

1. Om du använder frysta ärter, spola med vatten och låt dem tina.
2. Stek purjolök, vitlök och selleri i olja på låg värme i 8-10 minuter tills de mjuknar. Låt dem svalna i kylskåp.
3. Värm ugnen till 180 °C.
4. Rör samman ädelost, smör och mjöl med fingertopparna i en skål.
5. Sprid ut ädeloströran på bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 15 minuter, eller tills den fått färg.
6. Lägg sedan alla soppingredienser i en matberedare och mixa till en luftig, lätt soppa.
7. Häll upp i soppskålar, strö över ädelostsmulorna och toppa med ängssyra eller körvel. Servera gärna med knäckebröd och vin.

VINTIPSET

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages
Artnr: 2295 | 99 kr | 12,5%

”Ädelosten har dämpats av mjölet så ängsyran och sötman i ärtorna gifter sig med den friska frukten och örtigheten i vinet.”

Finns vinet på mitt Systembolag?