Kyld ärtsoppa med Blason de Bourgogne
Inget är väl lika efterlängtat som den svenska sommaren. Njut av några svenska sommarklassiker i modern tappning. Med våra recept skapar du lättlagad lunchmagi. Givetvis får du också tips på fina viner som passar till rätterna.
Kyld ärtsoppa med ängssyra och smulad ädelost
Ärtsoppa
400 g frysta eller färska ärtor
80 g finhackad purjolök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 finhackade små selleristjälkar (ca 80 g)
500 ml kyckling- eller grönsaksbuljong.
2 msk naturell yoghurt
1 stor nypa vitpeppar
salt
Ädelostsmulor
60 g ädelost, rumstempererad
25 g smör, rumstempererat
1 dl mjöl
Garnering
>20 g ängssyra eller körvel
1. Om du använder frysta ärter, spola med vatten och låt dem tina.
2. Stek purjolök, vitlök och selleri i olja på låg värme i 8-10 minuter tills de mjuknar. Låt dem svalna i kylskåp.
3. Värm ugnen till 180 °C.
4. Rör samman ädelost, smör och mjöl med fingertopparna i en skål.
5. Sprid ut ädeloströran på bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 15 minuter, eller tills den fått färg.
6. Lägg sedan alla soppingredienser i en matberedare och mixa till en luftig, lätt soppa.
7. Häll upp i soppskålar, strö över ädelostsmulorna och toppa med ängssyra eller körvel. Servera gärna med knäckebröd och vin.
VINTIPSET
Blason de Bourgogne Mâcon-Villages
Artnr: 2295 | 99 kr | 12,5%
”Ädelosten har dämpats av mjölet så ängsyran och sötman i ärtorna gifter sig med den friska frukten och örtigheten i vinet.”