Öppna meny
7 februari, 2022

Pet Nat, Skalmacererat & Amfora

Upptäck guldkornen inom det småskaliga segmentet. Här tipsar vi om de mer sällsynta produkterna som du kanske inte hade koll på.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Möt våra producenter

AZIENDA AGRICOLA RADIKON är genom grundaren Stanko Radikon en av pionjärerna inom naturvin och vin med lång skalkontakt, så kallat orangevin. 2016 gick Stanko bort i sviterna av cancer och idag är det sonen Sasja som för filosofi och vision vidare framåt, en filosofi för vinproduktion som är lika enkel som den är komplex – att producera ett vin som är helt naturligt. Ett bevis för hur uppskattad och respekterad Stanko var i regionen är att man i december 2016 beslutade sig för att hålla en årlig festival i Stankos minne som en av de mest respekterade vinmakarna i regionens historia.
Se våra viner från Radikon här.

EVANGELOS PARASHOS kom från Grekland till Italien och Friuli på gränsen till Slovenien, i mitten av 90-talet för att studera. Han träffade kärleken dubbelt i form av sin blivande hustru och vinet. Sedan starten 1998 har hans egendom vuxit till dagens ca 10 hektar. Precis som sina grannar Radikon, Gravner och Princic så jobbar Paraschos naturligt. Samtliga av hans vita viner får jästa spontant med en viss skalmacerering. Man har även börjat göra en liten del vin med jäsning och lagring i amforor.
Se våra viner från Parachos här.

WEINGUT JURTSCHITSCH har anor som sträcker sig flera hundra åt bakåt i tiden. Idag drivs företaget av Alwin och Stephanie Jurtschitsch som tillhör en ny generation vinmakare i Österrike och rönt stora framgångar de senaste åren. Man har jobbat ekologiskt sedan 70-talet och i dag är samtliga egenägda egendomar ekologiskt certifierade. Samtliga viner får idag jäsa spontant. Ingen maskinell filtrering och endast en liten del svavel är tillsatt vid buteljering. Det långsiktiga arbetet i vingårdarna har resulterat i att Österrikes viktigaste vinpublikation, Gault Milleau, nyligen skrev om Jurtschitsch som producent av de mest eleganta vinerna från Kamptal av idag och som bör stå som en mall för hur vinerna från regionen skall upplevas.
Se våra viner från Jurtschitsch här.

AZIENDA AGRICOLA MUSELLA är ett ekologiskt och biodynamiskt jordbruk, certifierat sedan 2014, som drivs och ägs av Emilio Pasqua och dottern Maddalena. Tillsammans med vinmakaren Enrico Raber har de skapat ett jordbruk i harmoni med naturen. De 400 ha ägorna är fördelade på ca 50 ha vinodlingar, skog, olivlundar och 1500-tals villan Corte Ferrazzette som inhyser vineri, bed&breakfast och Emilios bostad, vackert belägen i utkanten av Valpolicella. Vinerna skiljer sig från de traditionella stilarna av viner från regionen med sin elegans, längd, komplexitet och långa nyanserade eftersmaker.
Se våra viner från Musella här.

AZIENDA AGRICOLA CIRELLI När Francesco Cirelli fick möjlighet att ta över en del av familjens jordbruk runt 2010 fanns en vision om ett hållbart biodynamiskt jordbruk med så lite påverkan på naturen som möjligt. Idag producerar man inte bara vin. En mängd grödor och frukter odlas och man håller även en del djur som får, getter, höns och grisar. Vinerna är naturligt framställda, utan tillsats av industriell jäst. Endast en mycket liten andel svavel tillsätts vid buteljering. Flera av vinerna får jäsa i amforor. Kännetecknande för samtliga Cirellis viner är renhet och elegans. Naturvin utan funk helt enkelt.
Se våra viner från Cirelli här.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget