Rioja: Subdistrikt, druvsorter och lagring
Upptäck den mångfacetterade världen av Rioja, där faktiskt både vita och röda viner har en rik historia och distinkta smaker. Från moderna och unga ”Cosecha” till lite mer traditionella och lagrade ”Gran Reserva” finns det ett Rioja-vin för varje tillfälle.
Rioja är en av Spaniens mest kända vindistrikt och omfattar omkring 57 000 hektar med vingårdar. Rioja DOC (Denominación de Origien Calificada, den högsta vinklassificeringen) sammanfaller i stort med den autonoma regionen La Rioja.
LA RIOJA
Rioja består av tre subdistrikt kallade Alta, Alavesa och Oriental, den sistnämnda är den sydligaste och har lite mer lera i jorden medan de nordligaste har en mer kalkrik jordmån som ger vinerna en annan karaktär. Rioja Alta och Rioja Alaves befinner sig på högre höjd vilket medför ett svalare klimat. Här blir vinerna strukturerade, friskare och mer komplexa.
Lera binder vatten vilket gör att vinrankorna i Oriental får en högre tillgång på vätska och medför att druvorna till och med blir lite större i jämförelse med de två nordligare deldistrikten. Det något varmare klimatet här gör också att druvorna mognar lite tidigare och ger fruktiga och mjuka viner.
I Rioja Oriental hittar vi distriktets största och kanske mest kända producent, särskilt för oss svenskar. Härifrån kommer nämligen Systembolagets mest sålda Rioja. Baron de Ley är både en modern bodega som gärna experimenterar med druvsorter och vinifieringsmetoder samtidigt som man står med ett tryggt och stadigt ben i det klassiska Rioja. Fokus ligger på deras Reserva och Grand Reserva som ständigt skördar höga betyg och utmärkelser. Det kompromisslösa arbetet med kvalitet är centralt för Baron de Ley. En viktig del i detta arbete och en grundbult i bodegans filosofi är att vara självförsörjande på druvor, något som är ovanligt i Rioja.
DE RÖDA DRUVORNA
Många tänker kanske främst på röda viner när man pratar om Rioja. Inte heller så konstigt då de blå druvorna står för cirka 90% av odlingen, där Garnacha, Graciano, Maturana är några exempel. Tempranillo är dock den druva som dominerar och behöver ett varmt klimat för att nå sin fulla mognad, vilket gör att den trivs mycket bra i regionen. Tempranillodruvan ger generellt fruktiga viner med medelhög syra, rik kryddighet och upplevs ofta mustiga.
DE GRÖNA DRUVORNA
De vita vinerna tar mer och mer välförtjänt plats i Riojas strålkastarljus. Högre efterfrågan på vit Rioja ger förutsättningar om ökad plantering av gröna druvor. Viura (känd som Macabeo i Penedes) är den mest använda druvan för vita viner, ofta blandad med Garnacha Blanca, Tempranillo Blanco och internationella sorter som Chardonnay och Sauvignon Blanc.
En vit Rioja ur tillfälliga sortimentet
Baron de Ley Tres Viñas Blanco Reserva, 2021
- URSPRUNG: Spanien, Rioja
- PRIS: 179 SEK / 750 ml
- DRUVA: Viura 70%, Malvasia 15%, Garnacha Blanca 15%
Smaken är frisk och koncentrerat fruktig med toner av gula äpplen, smör, nötter och fat samt en lång komplex eftersmak. Passar till smakrika rätter av fisk, fågel eller vegetariskt.
LAGRING PÅ EKFAT
Traditionellt sätt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen. Det ger de klassiska Riojavinerna sin karaktäristiskt kryddiga karaktär av vanilj och dill. Skillnaden på franska och amerikanska ekfat är ganska stor då amerikanska fat har en betydande del vanillin i sig, som ger en sin utpräglade vaniljsmak åt vinerna.
Franska ekfat har blivit vanligare då de kan sätta en stramare prägel på vinet och har börjat användas till framställningen av de moderna, unga och fruktigare Rioja-vinerna.
DE OLIKA KLISSIFICERINGARNA PÅ RIOJA-VINER
Cosecha (tidigare kallat Joven): Yngre viner utan krav på ekfatslagring.
Crianza: 24 månaders lagring varav minst 12 månader i fat.
Reserva: 36 månaders lagring varav minst 12 månader i fat.
Gran Reserva: 60 månaders lagring varav minst 24 månader i fat.