Öppna meny
27 september, 2018

Säsongens råvara: äpple

De första äpplena kom till Sverige för cirka 4 500 år sedan. Idag är äpplet en av våra mest älskade frukter – endast bananen är mer populär. Och det finns många sorter att välja på.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Äpplet är utan tvekan en av våra mest folkkära frukter. I Sverige äter vi cirka elva kilo äpplen per person och år, vilket gör det till den näst mest populära frukten efter banan.

Den årliga skörden av svenska äpplen uppgår till 25 miljoner kilo, vilket motsvarar cirka 25 procent av den totala svenska äppelkonsumtionen.

De saftiga, söta äpplen vi vanligtvis äter skiljer sig rejält från ursprungsfrukten som kallas vildäpple. Vildäpplen är sura, små frukter som växer på träd och är betydligt svårare att plocka än de som finns i våra äppelodlingar.

Med historia från stenåldern

Arkeologer har funnit äppelrester som visar att man åt äpplen i Europa redan på stenåldern. Här i Sverige har vi ätit dem i åtminstone 4 500 år. Det vittnar ett förkolnat äpple från Alvastra nära Omberg i Östergötland om.

På medeltiden började man göra äppelvin och must av frukten. Majoriteten av de svenska äpplena odlas i Skåne. Men betydande odlingar finns även i Vätterbygden, i Mälardalen och utspridda i södra och i mellersta Sverige.

De flesta ekologiska fruktodlingar är relativt små. Tack vare växtförädlingen finns det idag över 1 000 olika sorters äpplen. I Sverige blommar äppelträdet med vita och rosa blommor i maj och juni. När sedan äpplet blir moget beror på vilken sort det är, men skördetiden för äpplen håller i sig från slutet av sommaren och under hela hösten. Spana in dessa härliga, svenska äpplen när du handlar nästa gång.

Vanliga äppelsorter i Sverige

Ingrid Marie

Äpplet är medelstort och har en rund eller plattrund form. Grundfärgen är gulgrön, till stor del täckt av mörkröd, marmorerad täckfärg. Smaken är frisk och fin med lätt kryddad arom och köttet är vitgult, saftigt och sötsyrligt.

Transparante Blanche

Äpplena är medelstora, till formen runda eller lite konformiga, ofta ensidigt utvecklade. Grundfärgen är gröngul eller gul och fruktköttet är vitt. Skalet är mycket tunt och blir fetare vid lagring. Ett mycket saftigt, syrligt och aromatiskt äpple.

Cox Orange

Medelstor eller liten med plattrund form. Skalet är matt med grön till guldgul grundfärg och mattröd marmorerad täckfärg. Köttet är gulaktigt och saftigt, smaken kryddig, söt och svagt syrlig. Vårt mest omtyckta svenska äpple.

Åkerö

Äpplet är medelstort och äggrunt med en karaktäristisk “svulst” vid skaftfästet. Skalet har en vitgul grundfärg och en täckfärg av ljust tegelrött med mörkröda prickar och strimmor. Smaken har en fin balans mellan sötma, syra och arom.

Världens bästa Calvados

En dryck som görs på äpple är calvados. Christian Drouin, en passionerad calvadosentusiast, köpte år 1960 gården Fiefs Sainte-Anne vid Gonneville i hjärtat av Pays d’Auge, Normandie. Med en vedeldad kopparpanna, fri budget och obegränsad tid var målet att göra världens bästa calvados. År 2013 tilldelades man utmärkelsen ”Best Distillery in the World” vid World Spirits International Competition.

Se hela vårt sortiment från Christian Drouin

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget