Öppna meny
,
26 juli, 2019

Sherry i sommar!

Det finns redan rikligt med gula kantareller i skogen och skogens guld på en toast är en riktig sommarklassiker! Många känner till att en skvätt torr sherry i svampsoppan ger skön balans och fyllighet till svampsmaken.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Om du ännu inte upptäckt Sherry så är det dags i sommar, först till kantarellerna, servera sedan till surströmming och till kräftskivan. Mycket prisvärt är det också och håller sig länge i kylen. Drick ur vanliga vinglas, de torra sherryvinerna vill gärna ha lite luft och rum i glaset.

”Sherry är oerhört underskattat vid middagsbordet men jag skulle vilja kalla svamp och sherry för kompisar. Sherry till svampsoppa är nästintill en självklarhet och har du inte testat förut är det verkligen dags. Att matcha drycken med en av ingredienserna i soppan är också något som lyfter upplevelsen.

En torr finosherry med sin jästiga karaktär är gott som aperitif vilket gör att glaset kan få följa med till middagsbordet och paras ihop med soppan.

Testa exempelvis Fino Inocente. Serveras runt 10 grader för bästa upplevelse”. – Sommelier Daniella Lundh Egenäs för www.köket.se

Fino Inocente Sherry
Fino Inocente Nr 8202, 79 kr (375 ml) Spanien, Andalusien, Jerez

Ljusgul färg. Medelstor doft med inslag av mogna äpplen, mandel och nötter. Smaken är torr och fruktig, med inslag av mogna äpplen, vinteräpplen, citrusskal, mandel, jästighet och viss sälta. En elegant sherry i klassisk stil.

Sherry produceras i Andalusien i södra Spanien. De allra flesta sherrystilar tillverkas av den gröna druvsorten Palomino fino. Palomino fino upptar 90 procent av odlingsarealen i Jerez och ger ett relativt neutralt basvin. Perfekt för den lagringsmetod som ger sherry sin speciella karaktär. Druvorna till denna sherry kommer från en vingård i delområdet Macharnudo.

Druvorna pressas och musten jäser i små ekfat, ett av få sherryviner som jäser på fat. Vinet får en tillsats av vinsprit, ett tunt lager av flor bildas och skyddar vinet. Alk. 15%.

Fino är en klar, svagt ljusgul, lätt och mycket torr sherry som får sin karaktär av att det under lagringen bildas sedan ett jästtäcke ovanpå vinet, så kallat flor. Flor kan bildas om man inte fyller upp det fat eller den tank vinet förvaras i. Flortäcket ser ut som ett tjockt skum och består av jäst och andra mikroorganismer. Täcket skyddar vinet mot syre och oxidering men ger även smak till vinet.

Vinet har lagrats på ekfat enligt ett traditionellt system som kallas ”solera”. Det innebär att viner från olika årgångar blandas med varandra enligt ett speciellt uppradat fatmönster för att öka komplexiteten och kompensera för variationer mellan olika årgångar.

BODEGAS VALDESPINO

BODEGAS VALDESPINOs historia går tillbaka till 1264. Den första medlemmen av Valdespinofamiljen som tillverkade och lagrade Sherry var Don Alfonso Valdespino, en av de 24 riddarna som återerövrade staden Jerez från morerna. Som belöning förärades riddarna en bit mark i Jerez av Kung Alonso. Tillverkning och kommersiella verksamheter förekom under namnet Valdespino, så långt tillbaka som 1400-talet. År 1883 blev de leverantörer av Sherry till det Spanska kungahuset, och sedan 1932 är de även kungliga hovleverantörer till det Svenska Kungahuset.

 

https://www.enjoywine.se/sortiment/valdespino-fino-inocente/
https://www.systembolaget.se/dryck/aperitif-dessert/fino-inocente-820202

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget