Öppna meny
,
30 juli, 2021

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med lustiga hattar, sånghäften och stor aptit. Menyn ser i princip alltid likadan ut, år efter år – men vad ska man egentligen dricka till kräftorna? Här ger vi dig bra tips på vinnande kombinationer.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Rosévin:
Välj ett friskt och fruktigt rosévin som gärna får ha en viss bärighet. Den lilla bärsötman i vinet passar bra till de salta smakerna som dominerar på kräftskivan.
Undvik: allt för torrt rosévin, det krävs lite sötma till allt det salta.

Calvet Côtes-du-Rhône Rosé

Bärig doft med mängder av hallon, jordgubbar, smultron och inslag av färska örter, röda vinbär och blodapelsin. Bärig, frisk smak med inslag av hallon, färska örter, smultron och blodapelsin.

Vitt vin:
Välj ett fruktigt och friskt vitt vin, även här gärna med lite sötma. Ett bra tips är riesling, som funkar fint mot allt det salta.
Undvik: knastertorra eller fatlagrade vita viner.

Hans Baer Riesling gold

Hans Baer Riesling

Hans Baer Riesling har allt det man förväntar sig av en modern riesling idag. Generös doft med inslag av vit persika, gula äpplen och kiwi. Torr, fruktig smak med läskande, frisk syra. Inslag av vit persika, gula äpplen, mineraler och färsk lime.

Rött vin:
Röda viner är fylligare än vita och innehåller även tanniner,  det som upplevs som strävhet i vinet. I kombination med kräftornas umami och sälta förstärks vinets strävhet och det kan smaka kärvt. Med det sagt så är det knepigt att matcha rödvin till kräftor, men allt går såklart om det är det du helst dricker. Leta efter ett mjukt och bärigt rött vin.
Undvik: tanninstinna nebbiolo och cabernet sauvignon-viner.

Umani Ronchi Bianchi 2022

Bianchi Montepulciano d’Abruzzo

Medelstor, utvecklad doft av mörka bär och ekfat. Smaken är medelfyllig med inslag av kryddor, mörka körsbär och örter. Vinet har en mjuk eftersmak med en ton av ekfat.

Mousserande vin:
Mousserande går ofta utmärkt bra till kräftskivan, välj gärna Cava från Spanien eller italiensk prosecco som har viss bärsötma.
Undvik: knastertorrt brut nature bubbel.

Piccini Prosecco Extra Dry

Fruktig och frisk med bra mousse och lite aromatiska inslag. Smaken är balanserad och elegant med inslag av gula äpplen, färska örter och päron.

Historiskt gjorde vi brännvin och öl här i Sverige och dessa drycker är tradition på kräftskivan. Men vad gör man om man inte är så förtjust i öl och nubbe utan hellre vill sippa på vin till kräftorna? Går det? Och vad ska man välja? Matgurun Måns Falk är tillbaka i studion och reder ut allt detta tillsammans med Johan.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget