fbpx
Öppna meny
8 oktober, 2021

Vanliga frågor om Barbaresco

Om Barolo är känt för att vara kungen bland Italiens viner så förtjänar Barbaresco att bli kallad drottningen. Precis som i Barolo gör man i Barbaresco uteslutande vin på druvan Nebbiolo och vinerna måste lagras i minst två år innan de släpps på marknaden. För dig som har svårt att särskilja dessa två, ska vi här försöka reda ut skillnaderna.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

VARIFRÅN KOMMER DET?
Barbaresco är ett litet samhälle som ligger mellan städerna Asti och tryffelstaden Alba i ett böljande vackert landskap i Piemonte. Här finns ca 350 producenter som delar på ca 700 hektar vinodling (det finns ungefär lika många hektar som antal invånare i Barbaresco).

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN BAROLO OCH BARBARESCO?
”Barolo är för läkare och jurister. Men Barbaresco, det är för älskare”. Orden kommer från Gaia Gaja, en av de ledande odlarna i området. De viktigaste skillnaderna beror på jordmån. Barolos jordmån är rik på lera medan Barbarescos jordmån har högre andel sand och mer näringsämnen, vilket leder till ett fruktigare och mindre tungt vin. Barbaresco ligger beläget på en lägre höjd än Barolo och närmare floden Tanaro än Barolo, vilket gör klimatet varmare och fuktigare och druvorna mognar något tidigare här. Baroloviner är ofta mer muskulösa och tanninrika medan Barbarescoviner ofta är mer eleganta och färdiga att dricka tidigare.

VARFÖR ÄR BAROLO MER KÄNT?
Baroloviner har länge varit mer välkända utanför Italien av flera skäl. Produktionen av Barbaresco DOCG är ungefär en tredjedel så stor som hos Barolo – som också har större andel stora producenter. Det finns även historiska skillnader. Barolo har ett mer aristokratiskt ursprung med adelsfamiljer som spridit och marknadsfört sina viner sedan 1800-talet. Barbarescos identitet tog inte form förrän efter andra världskriget och detta tack vare det lokala kooperativet som än idag håller hög klass.

VAD PASSAR ATT ÄTA TILL?
Barbaresco passar finfint till smakrik, italiensk mat (eller liknande).
KÖTT: Smakrika och kraftiga rätter av lamm och nötkött, mustiga grytor, kryddiga tillbehör
SÅS: Kraftig svampsås, reduktioner på rödvin, balsamvinäger
OST: Smakrika, lagrade hårdostar som t.ex. parmesan eller liknande

FF CosteRubin

Fontanafredda Coste Rubo

Ett kvalitetsvin som förkroppsligar den finstämdhet och balans som druvan Nebbiolo ger uttryck för i ursprunget Barbaresco – dessutom till ett riktigt bra pris. Samla familj och vänner och låt vinet ta plats till vällagade rätter som svamprisotto, pasta med färsk tryffel eller varför inte en exklusiv köttbit.

Vinet är prissänkt från 249 kr till 189 kr.

I det här avsnittet pratar vi om en av norra Italiens största kändisar, nämligen Barbaresco. Vi reder ut skillnaden mellan Barbaresco och Barolo, pratar doft och smak och tipsar om vad man ska äta till. Gäst i studion är koreografen, dansaren och föreläsaren Tobias Karlsson.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget