Öppna meny
2 februari, 2022

Barbera – från ”folkets vin” till kvalitetsvin

Efter att ha legat i kölvattnet bakom Piemontes älsklingsdruva nebbiolo går barbera en strålande framtid till mötes. Det har den mycket vinhuset Fontanafredda att tacka för, där lägre skördeuttag skapar viner för dig med dyr smak, men inte obegränsat med pengar.   

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

För drygt tio år sedan var barbera en av Italiens mest odlade druvor efter sangiovese och montepulciano. Sedan dess har den dalat på topplistan, men det beror inte på att intresset för druvan har minskat. Tvärtom har barbera gjort en klassresa – från att vara det mindre ansedda ”il vino del popolo”, som betyder ”folkets vin”, till att bli ett ”folkets kvalitetsvin”. 

Barbera är en blå druva och sägs vara en släkting till mourvèdre. Viner på barbera är starkt förknippade med Piemonte i nordvästra Italien. Främst då från områden runt städerna Alba, Asti och Monferrato, men druvan odlas även i stora delar av övriga Italien samt på många andra platser i världen, däribland Sydamerika, USA och Australien. 

Lätt druva att tycka om
Det är alltid svårt att generalisera en druvas smak och karaktär eftersom klimat, terroir och vinmakning spelar en stor roll för stilen på det färdiga vinet. Men generellt kännetecknas barbera av sin fräschör, distinkta syra, snälla strävhet och röda bärtoner. Traditionellt har viner på barbera druckits unga till italienska klassiker som pizza, pasta och antipasti.  

Den höga syran gör också att barbera-viner skär fint igenom lite fetare och mustigare rätter av nöt, vilt och fläsk. Samtidigt ger den rena frukten och de mjuka tanninerna behagliga viner att uppskatta och njuta av som de är. Ofta till ett betydligt mer sympatiskt pris än grannvinerna i områdena Barolo och Barbaresco på Piemontes kungadruva nebbiolo. 

Gör barbera av högre kvalitet
En del av förklaringen till barberas framgångssaga stavas Fontanafredda. Den stora, välrenommerade producenten, känd för sina karaktäristiska randiga vinetiketter, har med lägre skördeuttag och därmed större koncentration samt lagring på små franska ekfat gått i bräschen för att höja barberas status. Med den äran, menar världens vinkritiker. 

Ett tydligt exempel är deras Raimonda Barbera d’Alba – ett fruktigt och smakrikt rött vin med mängder av mörka körsbär, mogna skogshallon, choklad och kryddor mot en rostad ekfatston som bärs upp av mjuka tanniner och en pigg syra. 

FF Raimonda

Raimonda Barbera d’Alba

Fruktig med mängder av mörka körsbär, mogna skogshallon, choklad och kryddor. Vinet har en härlig rostad ekfatston som bärs upp av dom mjuka tanninerna och den friska fruktsyran. Passar utmärkt till smakrik pasta eller kötträtter av nöt, fläsk och vilt.

Tillsammans med två andra ursprungstypiska vinstilar från Fontanafredda har Raimonda Barbera d’Alba prissänkts för att fler ska få möjlighet att upptäcka den äkta karaktären av dessa pärlor från Piemonte. Just då druvorna till vinet odlas intill staden Alba, berömd för sin vita tryffel, är givetvis mat med tryffel en klockren matchning – eller svamprätter överlag.  

Tips!
Lär dig mer om Barbera i avsnitt #36 av vår podd ”Vin för rookies”. 

Vad är det som gör att barbera kallas för ”Folkets vin”? Är det för att det är en av Italiens mest odlade blå druvor? Är det den låga prislappen? Är det  för att den passar till precis all mat? Eller, kan det vara så att det är för att den har precis alltihop? Lyssna på avsnitt 36 för att få svar på alla dessa frågor!

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget