Öppna meny

Fontanafredda

Denna underbara producent grundades redan 1858 i byn Serralunga d’Alba i distriktet Barolo. Idag förfogar man över 100 hektar vinodlingar och producerar viner i alla prislägen och kvaliteter. Fontanafredda var först i Barolo med både kommunbetecknade och vingårdsbetecknade Baroloviner.

Italien

GRUNDAT AV ITALIENS FÖRSTA KUNG 1858

Fontanafredda grundades 1858 i Serralunga d'Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter finanskrisen på 1920-talet såldes Fontanafredda till banken Monte dei Paschi di Siena 1931. Entreprenörerna Oscar Farinetti och Luca Baffigo Filangieri köpte sedermera majoriteten av aktierna från banken och driver idag dess 100 ha vinodlingar. Fontanafredda är egentligen ett ursprung (MGA) vilket är ett av de största Barolo MGA i kommunen Serralunga d'Alba. Denna MGA Fontanafredda ägs av producenten Fontanafredda, vilket gör detta område till ett så kallat Monopole. 2017 tilldelades Fontanafredda Årets Europeiska Vinhus av Wine Enthusiast.

4 snabba fakta om Fontanafredda

Trots sin kungliga aura är Fontanafreddas motto ”Mindre aristokratisk, mer demokratisk”, något som belyser samarbetet med sina 285 kontrakterade fristående odlare.
Fontanafredda var först i Barolo med både kommunbetecknade och vingårdsbetecknade Baroloviner. De har också ett eget ursprungsbetecknat MGA, Fontanafredda ”monopol”.
Ett prisat vinhus där ränderna aldrig går ur. 2017 tilldelades Fontanafredda Årets Europeiska Vinhus av det internationellt erkända vinmagasinet Wine Enthusiast.
Barolo Week! Varje år erbjuder Fontanafredda en Barolo för varje smak. Ingen annan producent har gjort så mycket internationellt för möjligheten att lära känna Barolovin.

”VÅRT VIN UTTRYCKER VILKA VI ÄR: DET BÄR INOM SIG DE PRINCIPER OCH VÄRDERINGAR SOM VI TROR PÅ” – Oscar Farinetti

Fontanafredda grundades av kärlek 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II som ett led i hans svärmeri för den lokala skönheten Rosa Vercellana. Han anlade en vingård vid den kalla källan Fontana Fredda för att skapa de finaste av viner för sin mö.

Idag, mer än 160 år senare, är Fontanafredda en av de största privatägda vinerierna och fortsätter att producera viner av högsta kaliber, tack vare respekt för sin jord, passion för tradition och för den progressiva användningen av innovativ teknik. Gården, eller snarare byn Fontanfredda ligger med sina randiga fasader vackert beläget i hjärtat av Langhe, i den norditalienska regionen Piemonte.

Efter finanskrisen på 1920-talet såldes Fontanafredda till banken Monte dei Paschi di Siena 1931. Entreprenörerna Oscar Farinetti och Luca Baffigo Filangieri köpte sedermera majoriteten av aktierna från banken och driver idag dess cirka 120 hektar odlingar, utspridda i flera kommuner, uppdelat på 285 fristående odlare, med utgångspunkt i Serralunga d’Alba. De har genom sitt trofasta samarbete med långtidskontrakterade vinodlare tillgång till några av regionens äldsta vinstockar, där en stor del planterats mellan 1940 och 1999. Här, på plats i vingårdarna, hjälper de sina vinbönder att ställa om till ekologisk odling och ser dem som en del av familjen. De främjar biologisk mångfald och värnar om naturen i området vilket skapar den kvalitativa mångfalden hos varje enskild vingård.

Fontanafredda är egentligen ett eget ursprung (MGA) vilket är ett av de största Barolo MGA i kommunen Serralunga d’Alba. MGA Fontanafredda ägs enbart av producenten, vilket gör det till ett så kallat ”monopole”.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget