Öppna meny
4 januari, 2022

Nio vingårdar att besöka i världen

Drömmer du om att resa till ett vinodlande land? Eller har du kanske redan en resa inbokad till Österrike, Italien, Spanien, Sydafrika eller Argentina? Då har vi den rätta listan för dig med tips på nio vinproducenter som gladeligen tar emot ditt besök.  

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Med tåget söderut från Sverige till Österrike, Italien och Spanien reser du både klimatsmart och behagligt. Passa på att boka in ett besök hos någon eller några av våra vinproducenter, det blir garanterat ett oförglömligt minne och smakfull upplevelse. Lockas du mer av Nya Världens länder och viner tipsar vi också om vingårdar i Sydafrika och Argentina. 

Weingut Jurtschitsch (Österrike)
Denna många hundra år gamla vingård i Österrikes mest vinproducerande by Langenlois i vindistriktet Kamptal drivs av vinmakarna Alwin och Stephanie Jurtschitsch. På senare år har de rönt stora framgångar och samtliga egenägda odlingar är i dag ekologiskt certifierade. Landa för en välsmakande picknick på Ried Heiligenstein, en unik vinrankebeklädd kulle, och missa inte vinkällaren med anor från 1100-talet!
Se våra viner från Weingut Jurtschitsch här.

La Spinetta (Italien)
I Piemonte och Toscana producerar familjen Rivetti sina prisbelönta viner och det allra första, och största, vineriet ligger i byn Castagnole delle Lanze i Barbaresco. La Spinetta är också just kända för sina kraftfulla barbaresco under namn som Gallina, Valeirano och Starderi, men kanske är du mer bekant med deras första röda vin, Barbera d’Asti Ca’ di Pian, som lanserades 1985. Vinhuset gör även en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti med mera.
Se våra viner från La Spinetta här.

Contratto (Italien)
Italiens äldsta producent av mousserande vin gjort enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska har sitt huvudsäte i byn Canelli i Barbaresco, drygt 1,5 mil öster om ägaren, vinhuset La Spinetta. Contrattos mål är att göra det absolut bästa mousserande vinet i Italien med champagne som förebild, men här görs även Vermouth och olika likörer. Den enorma vinkällaren är upptagen på UNESCOs världsarvslista, bara en sådan sak!
Se våra viner från Contratto här.

Fontanafredda (Italien)
I Serralunga d’Alba är det gamla kungadömet Fontanafredda ett måste att besöka. Grundat 1858 av Italiens första kung Vittorio Emanuele II förstår du säkert att här både bor du bra, äter magiskt god mat och dricker ännu bättre vin. Flanera på historisk mark bland vacker natur, arkitektur, vinfält och trädgårdar. Vinhuset Fontanafredda med sina karaktäristiska ränder på flaskorna har gjort sig ett världsnamn för sin höga kvalitet.
Se våra viner från Fontanafredda här.

Azienda Agricola Musella (Italien)
Strax utanför Verona ligger detta ekologiskt och biodynamiskt certifierade jordbruk. Det drivs och ägs av Emilio Pasqua och dottern Maddalena. Tillsammans med vinmakaren Enrico Raber skapas viner med elegans, längd, komplexitet och lång, nyanserad eftersmak. Ägorna består av vinodlingar, skog, olivlundar och 1500-talsvillan Corte Ferrazzette i utkanten av Valpolicella med vineri, bed & breakfast och vinmakarens egen bostad.
Se våra viner från Musella här.

Adegas Castro Brey (Spanien)
Mitt i Galicien i landets nordvästra del bland lummiga skogar och gröna kullar ligger denna vingård som är svår att ta sig till, men som du sent kommer glömma. Adegas Castro Brey är en familjeägd egendom vid floden Ulla inom DO Rias Baixas med ett unikt mikroklimat som ger vinerna en större aromrikedom och elegans än normalt. Området ledande gröna druva Albariño står i fokus för vinmakningen, men på plats finns mer att upptäcka.
Se våra viner från Adegas Castro Brey här.

Delaire Graff Estate (Sydafrika)
Detta internationellt prisade vineri ligger i sluttningarna på Botmaskop Mountains i Stellenbosch, endast en timmes bilfärd från Kapstaden. Grundaren tillika diamanthandlaren Laurence Graff har sannerligen inte sparat på det lyxiga krutet. Förutom att prova fantastiska Bordeaux-blends och Chardonnay-vinet i vineriet eller besöka diamantshopen kan du bo på boutiquehotell och äta på Indochine – en av Sydafrikas bästa krogar. Galet läckert!
Se våra viner från Delaire Graff här.

Finca Decero (Argentina)
Decero betyder ”från grunden” och ligger i området Agrelo i landets främsta vindistrikt Mendoza, cirka 1 050 meter över havet. Härifrån kommer några av Argentinas absolut bästa röda viner på landets nationaldruva malbec. Hos Finca Decero sker vinmakningen ”amano”, det vill säga helt för hand med stort engagemang och passion. Detta är en mycket trevlig estate med riktigt bra provningar. Första årgången 2006 fick höga betyg i olika vinmagasin.

Bodegas Escorihuela  (Argentina)
Udda fråga, men gillar du hästpolo? Då kommer du än mer att uppskatta ett besök på denna argentinska vingård i Mendoza. Bodegas Escorihuela är ett top notch-ställe med finkrog och möjlighet att prova några av Argentinas topprankade viner av exceptionellt hög kvalitet som speglar ursprunget på bästa sätt.

Tips inför besöket 
Kolla upp allt i förväg och boka eller planera ditt besök i god tid. Tänk på att världsläget kan innebära ändrade öppettider och speciella bokningsregler. Större vinproducenter satsar ofta stort på agriturism med både hotell och restauranger. Mindre vingårdar tar gärna emot besök och ibland erbjuds möjlighet till enklare inkvartering eller att stanna på middag med vinmakarna. Men en vinbonde är alltid på jobbet, så räkna med att få ta del av det. 

Enklast är att ta sig till vingårdarna med (hyr)bil och en fungerande GPS. Kom bara ihåg att spotta vinet under provningen, att köra alkoholpåverkad är aldrig en bra idé, vad än landets lagar säger. Köp då hellre med dig vin att njuta av hemma eller där du bor på resan. Flera av vinerna från våra producenter hittar du givetvis också hemma på Systembolaget – utforska gärna vilka och gör det till en del av resan antingen innan du åker eller när du kommit hem. 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget