fbpx
Öppna meny

La Spinetta

Italien

Kultproducenten från Piemonte

La Spinetta, den kultförklarade vinproducenten som kommit att bli en av Italiens mest populära, drivs av familjen Rivetti och har sitt ursprung i den nordvästra regionen Piemonte i Italien. La Spinetta har ingen lång historia att luta sig mot men är trots det redan ikoner med sina kraftfulla och stilistiskt fulländade viner. De har verkligen sitt alldeles egna uttryck som vinvärlden har lärt sig att älska. Mest kända är de för sina Barbaresco-viner med namnen Starderi, Gallina och Valeirano.

4 snabba fakta om La Spinetta

Noshörningen som pryder etiketterna på flera av La Spinettas toppviner och ofta förknippas med producenten är ett av den tyska konstnären Albrecht Dürers verk från 1515.
Familjen Rivetti har alltid haft ett starkt hållbarhetstänk och därför har pesticider (bekämpningsmedel) aldrig använts i produktionen.
Giorgio Rivetti, den äldste sonen som idag bär huvudansvaret över La Spinetta var en av grundarna till Barolo Boys som kom att förändra hela regionen vilket porträtteras i dokumentärfilmen med samma namn.
La Spinetta äger vingården Contratto i Piemonte som är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Vinhuset producerar mousserande viner enligt Champagnemetoden och klassificeras som Alta Langa.

Familjeföretaget grundades år 1977 av syskonen Carlo, Bruno, Giorgio och Giovanna Rivetti efter att deras föräldrar, pappa Giuseppe, mer känd som Pin, och mamma Lidia under 1960-talet fött fram idéen om vinproduktion. Efter några månaders uppstartsarbete skulle familjens gedigna arbete löna sig då man släppte sitt första vin, Moscato d’Asti Bricco Quaglia som direkt satte en ny standard för Piemontes lätt mousserande dessertviner. Därefter dröjde det ett antal år innan man lanserade det första röda vinet, Barbera d’Asti Ca di Pian som kom 1985 och blev starten på den framgångssaga som La Spinetta kommit att bli.

Med åren har producenten vuxit sig allt större, inte bara i popularitet utan även fysiskt och i början av 2000-talet valde man att expandera sin produktion genom att köpa en åtta hektar stor vingård vid namn Campé i Grinzane Cavour i området Barolo. Det väntade en intensiv period rent tillväxtmässigt och 2001 tog man sig även utanför Piemonte och köpte den 65 hektar stora vingården Casanova della Spinetta i Toscana. Där skapar man idag både klassisk Chianti, Vermentino och en väldigt populär rosé. Allt i La Spinettas självklara stil.

Det här är min passion och det finns inte en dag, om jag inte är ute och reser, som jag inte spenderar i vingårdarna, provar vin eller tänker på vin - Giorgio Rivetti
Läs mer om Maestro Rivetti och vinhuset La Spinetta
Läs mer om Maestro Rivetti och vinhuset La Spinetta