Öppna meny

La Spinetta

Italien

ATT PRODUCERA VINER MED PASSION

La Spinetta, den kultförklarade vinproducenten som kommit att bli en av Italiens mest populära, drivs av familjen Rivetti och har sitt ursprung i den nordvästra regionen Piemonte i Italien. La Spinetta har ingen lång historia att luta sig mot men är trots det redan ikoner med sina kraftfulla och stilistiskt fulländade viner. De har verkligen sitt alldeles egna uttryck som vinvärlden har lärt sig att älska. Mest kända är de för sina Barbaresco-viner med namnen Starderi, Gallina och Valeirano.

4 snabba fakta om La Spinetta

Noshörningen som pryder flera av La Spinettas toppviner kännetecknar även producenten och kommer från ett av den tyska konstnären Albrecht Dürers grafiska blad från 1515.
Familjen Rivetti har alltid månat om miljön, jorden och kommande generationers arv och därför har aldrig pesticider och andra bekämpningsmedel använts i vinodlingarna.
Giorgio Rivetti, huvudansvarig i vingården, var en av grundarna av Barolo Boys, ett antal unga rebeller som revolterade mot traditionen i Barolo. Se filmen med samma namn.
Äger även vingården Contratto som är upptagen på UNESCO’s världsarvslista. Där gör de mousserande viner enligt traditionella metoden som klassificeras DOCG Alta Langa.

”STORA VINER KRÄVER STARKA IDEAL, MYCKET ARBETE OCH FRAMFÖR ALLT ENGAGEMANG” – Giorgio Rivetti

La Spinetta fick tidigt en skara följare som snart växte till en kult som förklarade vinproducenten som en av Italiens bästa och mest intressanta. Vineriet drivs av familjen Rivetti och har sitt ursprung i den nordvästra regionen Piemonte i Italien. Familjen har egentligen ingen lång historia att luta sig mot men är trots det ikoner, med kraftfulla och stilistiskt fulländade viner. La Spinetta har sina egna unika uttryck som vinvärlden lärt sig att älska. Mest kända är de för sina viner med ursprung Barbaresco där viner med namnen Starderi, Gallina och Valeirano samt sina Barolos, Campé och Garetti.

Familjeföretaget, med bas i Barbaresco, grundades så sent som år 1977 av syskonen Carlo, Bruno, Giorgio och Giovanna Rivetti efter att deras föräldrar, pappa Giuseppe, mer känd som Pin, och mamma Lidia under 1960-talet fött fram idéen om vinproduktion. Det må vara en ung producent i områdets kontext, men räknas redan till några av de stora modernisterna. Deras första vin var Moscato d’Asti Bricco Quaglia som direkt satte en ny standard för Piemontes lätt mousserande dessertviner. Därefter dröjde det ett antal år innan presentationen av deras första röda vin. Barbera d’Asti Ca di Pian kom ut 1985 och markerade starten på den framgångssaga vi nu bevittnar.

Med åren har La Spinetta vuxit sig allt större, inte bara i kvalitet utan även kvantitet och under 2000-talet expanderade man sin produktion genom köpet av vingården Campé i Barolo. 2001 valde de även att sträcka sig utanför Piemonte och köpte en 65 hektar stor vingård, idag kallad, Casanova della Spinetta, i Toscana. Här skapas idag både klassisk Chianti, vita viner på vermentino och kanske den viktigaste byggstenen i det matvänliga rosévinet Il Rosé di Casanova.

Det här är min passion och det finns inte en dag, om jag inte är ute och reser, som jag inte spenderar i vingårdarna, provar vin eller tänker på vin - Giorgio Rivetti

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget