Orange är det nya svarta

I samband med att intresset för naturviner ökat dyker uttrycket skalmacererat vitt vin eller så kallat orange vin upp allt oftare. Vad vet du om skalmacererade vita viner?

Vad är orange vin?

Enkelt förklarat kan man säga att det är vitt vin, tillverkat som ett rött vin där druvskalet får ligga med vid jäsningen och laka ur både tanniner och färg. Detta ger en mörkare – orange – färg.

Hur görs det?

Vinifieringen sker på samma sätt som när man gör röda viner, där vitvinsdruvornas druvskal får ligga med och laka  ur smak och färg under en tid, från några dagar till flera månader. Olika tid på skalen gör olika inverkan på vinet, men gemensamt är att man får struktur, tannin och färg, även av de gröna druvorna.

Hur smakar det?

Skalmacererat vitt vin har snarare stil än gemensam smak. Vinerna uttrycker inte så mycket terroir eller druvsort även om aromatiska druvor är att föredra.

Var kommer det ifrån?

Skalmacererade viner är ingen ny företeelse, snarare ursprunget till alla viner och i exempelvis Georgien är det mer regel än undantag. Det här sättet att göra vin på härstammar från det forna Kaukasien. Det enda som behövdes då för att göra vin var mogna druvor och en större lerkruka. Man mosade druvorna i krukan, grävde ner krukan i jorden och lät den stå några månader. Idag görs de bästa orangea vinerna i svala klimat men tillverkas av modiga visionärer i de flesta av alla vinproducerande länder.

Var köper jag det?

Orangea viner eller skalmacererade vita viner har ingen egen benämning på Systembolaget utan går under vanliga vita viner. Det finns heller inte särskilt mycket i ordinarie sortiment trots att efterfrågan blivit större. Vill man få tag i orangea viner bör man hålla koll på Systembolagets små partier som släpps ett par gånger I månaden. Annars finns vinerna garanterat på några av landets bättre vinlistor, krogar och vinbarer och de är här för att stanna.

Här är några orange viner som just nu finns i vårt sortiment: 

Paraschos Not 279 kr – Art. nr: 70989
Paraschos OrangeOne 279 kr – Art. nr: 71458

 

Mer läsning

Kilchoman 9th Edition

Kilchoman 100 % Islay 9th Edition – 300 flaskor kommer till Sverige   Kilchoman 100 % Islay 9th Edition är en helt unik Single Malt Whisky som Kilchoman är ensamma om att…

Nyheter

Nyheter i oktober

Oktober har anlänt och med den en hel drös med härliga viner för höstgrytorna och skogens all svamp. Det blir stort fokus på norra Italien där vi kan presentera ett sprakande härligt…

Nyheter

Nyheter i september

September är redan här och sommaren är över. Nu väntas tända ljus, skaldjursfrossa och murriga höstgrytor med den nyskördade svampen. Vi släpper som vanligt på med lite nylanseringar och denna gång med…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!