Spanien som vinland: Traditioner, metoder och klimatets påverkan
Känt för sin rika matkultur är Spanien också ett av världens främsta vinländer. Med en vinmakningstradition som sträcker sig mycket långt tillbaka i tiden, erbjuder Spanien en mångfald av viner som är unika i både karaktär och smak.
Traditioner och metoder
En talande egenskap för spansk vinmakning är dess användning av både gamla och nya metoder. Traditionella tekniker som lagring i ekfat, särskilt amerikanska ekfat, är fortfarande mycket populära i regioner som Rioja. Dessa ekfat ger vinerna en karakteristisk smakprofil med toner av vanilj, kokos och dill.
En annan traditionell metod är den långsamma jäsningen och lagringen som ofta sträcker sig över flera år. Detta resulterar i viner med en djup och komplex karaktär. Viner märkta ”Gran Reserva” är ett tydligt exempel, då de har lagrats i minst fem år – varav två på ekfat och tre på flaska.
En annan utmärkande del är den utbredda användningen av inhemska druvsorter. Där andra vinländer ofta fokuserar på internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon och Chardonnay, odlas i Spanien många unika och lokala druvsorter som Mencía, Bobal och Monastrell.
Klimatets påverkan
Det spanska klimatet spelar en avgörande roll i vinets karaktär. Landets breda geografiska variation – från de heta, torra regionerna i söder till de mer tempererade och fuktiga områdena i norr – skapar en mängd unika mikroklimat. Dessa mikroklimat tillåter odling av en stor variation av druvsorter, vilket resulterar i en rik palett av viner.
Norra Spanien
I regioner som Galicien och Baskien, där klimatet är svalare och fuktigare, produceras ofta viner med druvan Tempranillo. Det är också nog den druva som de flesta förknippar med spanska rödviner. Den mognar relativt tidigt och trivs därför i områden med något svalare klimat. Rioja är ett av de mer välkända vindistrikten i Norra Spanien. Här finner vi producenten Baron de Ley som med vinet Baron de Ley Reserva är Sveriges mest sålda från vindistriktet.
Sveriges mest sålda Riojavin
Modern profil med en härlig balans mellan generös primärfrukt och subtila mognadstoner. Doften bjuder på en fräsch frukt av körsbär, fat och toffee. Frisk, rödfruktig smak av mörka körsbär tillsammans med en mjuk tanninstruktur och toner av mörka bär, tobak, choklad och kaffe. Lång eftersmak.
Södra Spanien
De södra regionerna i Spanien, som Jumilla i Alicante, är kända för sina unika klimatförhållanden där kontinental- och medelhavsinfluenser möts. Här odlas druvan Monastrell, som trivs i de varma somrarna och kalla vintrarna med sparsamt regn. Monastrell-vinerna från Jumilla, som de ifrån Parajes del Valle, är ypperliga exempel på hur dessa förhållanden kan skapa viner med både struktur och elegans, vilket gör de till en fröjd för vinälskare som söker komplexitet och rikedom i smaken.
Ett ekologiskt vin som ligger rätt i tiden.
Ett hantverksmässigt vin på druvan monastrell i en okomplicerad, ”josig” och publik stil som få kan tacka nej till. Det är dessutom producerat på så naturliga principer som möjligt för att bevara och ge uttryck för ursprungets adress samt av druvans typicitet och generösa karaktär.
Lyssna och lär:
Få mer fakta, kunskap och inspiration om Spaniens viner, druvsorter och vinmakning genom att lyssna på avsnitt #88 om Tempranillo #38 om Cava, #21 om Rioja och #9 om ekfat i vår podd ”Vin för rookies”