fbpx
Öppna meny
2 juli, 2021

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad du lägger på grillen. Fågel, fisk, kött eller vegetariskt, men också vilka kryddor eller marinader du använder avgör vad som passar till i glaset. Läs tipsen i vår grillvinsguide inför sommaren.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Låt oss börja med några enkla generella tips att lägga på minnet:

  • Lättare grillrätter matchas bäst med lättare viner
  • Kraftigare rätter och smaker kräver ett kraftigare vin
  • Ju sötare kryddning desto sötare vin
  • Ju starkare mat desto mjukare vin behövs – undvik därför sträva och tanninrika viner helt och hållet.

Rött Kött
En vanlig uppfattning är att rött vin passar bra till grillat kött och det stämmer – här behövs viner som kan ta fajten och inte låter maten ta över helt. Bra grillviner till rött kött – sök efter vin på druvorna Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Nebbiolo, Malbec och Sangiovese.

Fläskkött
När vi grillar fläskkött går vi ofta loss med marinader och kryddningar och då behövs ett vin som kan matcha detta. Satsa på ett smakrikt och fruktigt vin som t.ex. Rioja.

Baron de Ley Rioja Reserva

Baron de Ley Reserva

Nyanserat, kryddig smak med en utvecklad men modern frukt och fatkaraktär. Inslag av mörka körsbär, plommon, tobak och finstämda toner av kaffe, choklad och vanilj från faten.

American BBQ
Här snackar vi oftast om korv, hamburgare och revbensspjäll som ofta serveras med feta såser, och som smaksätts med kryddig rub eller sötare glaze.

  • Här passar fruktiga och smakrika viner – gärna rött på druvan Zinfandel men föredrar du vitt passar Riesling bra, speciellt till kryddiga korvar .
  • Undvik allt för sträva och tanninrika röda viner.
  • Kom ihåg – ju sötare glaze, desto sötare vin behövs!
Hans Baer Riesling gold

Hans Baer Riesling

Hans Baer Riesling har allt det man förväntar sig av en modern riesling idag. Generös doft med inslag av vit persika, gula äpplen och kiwi. Torr, fruktig smak med läskande, frisk syra. Inslag av vit persika, gula äpplen, mineraler och färsk lime.

Gnarly Head Old Vine Zinfandel

Gnarly Head Old Vine Zinfandel

Kraftfullt amerikanskt rött vin som passar utmärkt för sommarens alla härliga grillkvällar. Smaken är generös och fruktig, med en lätt vaniljton och balanserad syra – en given succé till smakrik mat som exempelvis lamm eller nötkött.

Kyckling
Kycklingen är mildare i smaken och därför ska du inte välja ett allt för kraftigt vin – välj ett lättare, mjukare och fruktigt rött vin som t.ex. Pinot Noir eller ett fylligt och smakrikt vitt vin.
Men använder du ett kryddigt rubb eller glaze kan du behöva lite mer tryck i vinet, som t.ex. ett vin på Zinfandel eller Malbec. Är det chilihetta i marinaden fungerar ett fruktigare rosévin mycket bra.

Blason De Borgogne Pinot Noir 2019

Blason de Bourgogne Pinot Noir

Nyanserad, bärig, något kryddig smak med inslag av skogshallon, smultron, pomerans och lingon.

Grönsaker
Till grillade grönsaker passar det bra med ett fylligare och kraftigare rosévin eller ett kraftfullare vitt vin. Ex. fatlagrad Chardonnay, Chenin Blanc eller Riesling.

Christmann Riesling 2021

A Christmann Riesling

Stor och generös doft med eleganta toner av tropisk frukt. Torr och mycket frisk och fruktig smak med lime och tydliga mineraltoner.

Fisk och skaldjur
Till lättare smaker som grillad fisk och skaldjur med örter och citron i foliepaket passar ett krispigt vitt vin på exempelvis druvan Sauvignon Blanc.
Fetare fisk som t.ex. lax matchar bättre med ett rundare vin som t.ex. fatlagrad Chardonnay, en fruktig rosé eller ett fruktigt rött vin.
Till lite mer smakrika grillade skaldjur och fiskrätter passar Verdicchio och har du kryddat med chili och vitlök passar en fruktig Riesling.

UR CaSal di Serra

Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore

Medelhög intensitet med gyllengul färgnyans. Stor, aromatisk doft med karaktär av mineraler och tropisk frukt. Medelfyllig smak med mineral och citruskaraktär samt mogen tropisk frukt.

De flesta älskar att grilla och vi går loss med marinader, glaze, kryddiga rubs och såser och tillbehör. Hur ska man tänka när man väljer vin till grillningens rostade och ofta spretiga smaker. Smakmästaren Måns Falk och Johan sorterar bland det grillade och hittar ett par bra alternativ att lägga på minnet.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget