fbpx
Öppna meny
,
16 januari, 2019

Dryckestrender 2019

Här kommer årets första spaning om vad vi ska dricka och hålla utkik efter under 2019. Vinåret har precis börjat och vi har mycket att se fram emot. Vi har listat 6 trender som vi tror på.

Pär Strömberg

Dela på Twitter Dela på Facebook

La Spinetta

Barbera #makebarberagreatagain

Efter druvan Nebbiolo’s raketår 2018, med specialböcker och fokus i media, har ryktena redan börjat spridas om prishöjningar på Systembolaget och inflation för Barolo- och Barbaresco-intresset i de svenska vindrickarleden. Nebbiolo kommer alltid vara den högst rankade druvan i Piemonte, och den kommer fortsätta sina glansdagar. Dock visar trenden att ett nytt intresse för den lite lägre prissatta Barberan börjar ta form.

Barbera som även kallats Folkets Vin odlas över hela Italien och är en av de mest odlade totalt sett. Kändast är dock vinerna från Piemonte och mer specifikt kring städerna Monferrato, Alba och Asti. Traditionellt har det varit stora skördeuttag som vattnat ur både vinet och dess anseende. Trenden nu, är lägre skördeuttag och lagring på små nya ekfat vilket gett högre koncentration, strävhet och syra. Vinbarer har varit snabba att plocka upp trenden och många serverar redan sedan en tid Barbera på glas, gott och prisvärt. Intresset för druvan är alltså på väg uppåt igen och vi kan stolt presentera en rad av toppvinerna i olika prisklasser, bl. a. från trotjänarna Briccotondo och Ca’ di Pian till beställningssortimentets Raimonda och Mirafiore Barbera d’Alba Superiore.

Cotes du Rhone Terre de Mistral

Vita Rhôneviner

Châteauneuf-du-Pape i all ära, men Rhônedalen är lång och det är verkligen inte endast nere i söder man hittar finvin. Längst uppe i norra Rhône hittar vi områden som Hermitage, Côte Rotie, Cornas och St Joseph, dominerat av druvan Syrah.

Prislappen är ibland hög men långt ifrån lika dyrt som de viner de i klass kan jämföras med från betydligt namnkunnigare områden som Bourgogne och Bordeaux. Men det som trendar just nu är dock vita viner från Rhône. Några av de bästa finns i Condrieu på druvan Viognier, men även under den mer vida appelationen Côte du Rhône hittar vi mycket intressanta viner på andra druvor.

Rhône-viner baserade på Marsanne och Rousanne har ofta en fetare och snudd på vaxig känsla. Produkter som domineras av Viognier är mer aromatiska och har en lägre syra. Generellt är vinerna fylliga och har inslag av tropisk, ibland torkad frukt. Andra vanligt förekommande inslag är örter, fikon, honung eller en lätt rökighet.

Under Sommelierernas Dag i Göteborg ägnas de vita vinerna från Rhône en föreläsning av vingurun Michel Jamais under seminariedagen (lördag 2/2).
Upptäck gärna Terre de Mistral Reserve Côte du Rhône Blanc på druvorna Grenache Blanc, Viognier och Roussanne.

”Udda vinländer”

Gamla och Nya Världen är begrepp som var och varannan numer slänger sig med. Vin har dock producerats på fler platser i världen, utanför den givna vinkartan. Gamla vinländer som Slovenien, Ungern, Grekland, Turkiet, Kroatien, Georgien, Bulgarien, Rumänien, Moldavien och till och med Marocko börjar göra framsteg, framför allt med nya djärva vinmakare som går den ekologiska och hållbara vägen med lokala druvor och traditionella metoder. Bakom järnridån massproducerades bulkvin med motto kvantitet före kvalitet, nu är det tvärtom och småskaliga och hantverksmässiga vinmakare börjar rita sig ett namn på vinkartan. Många av vinerna härifrån är så kallade naturviner och släpps i regel i små partier på Systembolaget. Men medans naturvinsbegreppet sakta börjar vattnas ur, har vi fortfarande många ny länder, områden, druvor och metoder att utforska. Upptäck gärna vinerna från Radikon (förvisso i Italien på gränsen mot Slovenien, men pionjär), Čotar (Slovenien) och Paraschos (Slovenien/Italien).

 

Nya världen

Begreppet Nya Världen står egentligen för bortom Europa. Hit har räknats Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, Syd- och Nord Amerika. Under många år har Sydafrika och Australien varit ledande på Systembolagets försäljningslistor, men boxviner med allt för generiska innehåll samt konsumenternas nya tankar om hållbarhet, problem med långa transporter etc. gjorde att dessa viner tappade mark mot Europa igen. Nu ser vi dock att en ny trend är tillbaka och många unga lovande vinmakare tar plats och gör viner från klassiska ”nyavärldenområden”, men med en helt ny vision och karaktär. Terroirdrivna viner på lokala druvor, precis som vi ser i gamla ”gamlavärldenområden”. Viner som inte smakar som förväntat i jämförelse med dess föregångare och viner med liv och kraft, ekologiskt odlade och med en ny generation vinmakare som har hållbarhet i fokus när det kommer till odling och distribution. Bäst att hålla koll på är Sydafrika och Chile och under året släpper vi några spännande nyheter därifrån. Andra på framåtmarsch är Australien och Argentina.

Underwood

Vin på burk

I USA kommer vin på burk starkt, något vi endast sett en bråkdel av här, men där vi har Union Wine Company och deras Underwood på burk, både som vit Pinot Gris, rosé, röd Pinot Noir och det mousserande The Bubbles, värt att kolla upp, även ur miljösynpunkt!

barrels & Drums ginger beer

Och för dig som inte gillar vin…

 

Vad ska då de som inte gillar vin hålla koll på under 2019? Förra året såg vi en boom av Ginger Beer, kanske med lite hjälp av den varma sommaren, men också för att det låg rätt i tiden, inte bara för lata dagar vid stranden. Bartenders runt om i landet började redan något år innan att skaka fram anrika recept på Ginger Beer-influerade drinkar vilket resulterade i att den gamla klassikern Moscow Mule fick ett ansiktslyft och åter hamnade i rampljuset. Moscow Mule uppfanns på kändispanget Cock ’N Bull i Los Angeles under 40-talet och innehåller förutom Ginger Beer; vodka, lime och limejuice som serveras i en kopparmugg. I vår lanserar vi en uppföljare på förra årets succé Barrels & Drums Ginger Beer. Barrels & Drums Moscow Mule på flaska, fast med en liten cucumber twist på det klassiska receptet.
OBS! Släpps 1 juni 2019

Och vad spår våra produktchefer inför 2019?

Wilhelm Schultz – ”När det gäller röda viner kommer de att komma oekade och med minimalt eller helt utan tillsatt socker från områden där detta traditionellt inte är vanligt”.

Magnus Lansman – ”Jag tror stenhårt på att mousserande rosé kommer att ta stora andelar av bubbelkategorin detta år. På röda sidan tror jag att Pinot Noir fortsätter sin ökning och sedan kommer vi nog se att Dolcetto kommer att börja röra på sig i positiv riktning”.

Torbjörn Rolander – ”Naturvinsbegreppet sprider sig och börjar vattnas ut. Vin på burk i år igen… Vin/Cider/öl blandningar med frukter, humle etc. kommer också komma mer och mer”.

Anna Olsson – ”Ökande trend; Naturvin, Rosébubbel & Pinot Grigio. Bakåtgående trend; Stilla Rosévin & Amarone”

Andra nyheter

Italienska Sprezzo blir Sveriges mest prisvärda kaffelikör
Mat & Vin

Italienska Sprezzo blir Sveriges mest prisvärda kaffelikör

Den kan vara smaksatt med olika bär, frukter, örter, kryddor, kaffe, choklad eller nötter. Vi pratar om likören – spritvärldens vuxengodis. Historiskt har likör använts ...

Ett av Portugals främsta vinhus lanserar nytt vin på Systembolaget
Nyheter

Ett av Portugals främsta vinhus lanserar nytt vin på Systembolaget

Den 1 december lanserar Systembolaget Crasto Superior Touriga Franca Touriga Nacional, 2019. Bakom vinet står det berömda vinhuset Quinta do Crasto, från Portugals ledande premiumdistrikt Douro.   Portugals popularitet ö...

Nytt italiensk mousserande vin på Systembolaget
Nyheter

Nytt italiensk mousserande vin på Systembolaget

Vinhuset Revì grundades 1982 av Paolo Malfer och är beläget i hjärtat av det vackra alpdistriktet Trentino, i nordöstra Italien. Revi är specialiserade på mousserande viner enligt traditionell ...

Regn, storm och torv – grunden till en exceptionell maltwhisky
Sprit

Regn, storm och torv – grunden till en exceptionell maltwhisky

I Nordatlanten drygt två timmars båttur från Kennacraig på den skotska västkusten ligger ön Islay. Den är det sydligaste landmärket i ögruppen Inre Hebriderna känd ...

7 av världens mest intressanta vinhotell
Mat & Vin

7 av världens mest intressanta vinhotell

Är du vinälskare och vill uppleva mer än ”bara” ett hotell när du är på resande fot? Då har vi listan för just dig på sju extraordinä...

Solkyssta viner från södra Italiens största kooperativ
Dryckesskolan

Solkyssta viner från södra Italiens största kooperativ

Längst ner i sydöstra Italien, på klacken av den italienska stöveln, ligger Apulien. Det soliga området är en av landets största vinregioner och är starkt ...

Marche – en doldis för svenskarna
Dryckesskolan

Marche – en doldis för svenskarna

Regionen Marche ligger mitt i Italien på östra sidan, granne med Toscana. Men till skillnad från sin välkända granne är Marche något av en doldis fö...

Så styr du upp en egen vinprovning
Dryckesskolan

Så styr du upp en egen vinprovning

Du vet väl att du alltid kan resa i vinets värld – inte minst på hemmaplan! Här bjuder vi på sex olika upplägg för en hemma-vinprovning ...

Drinktips: Biostilla Bramble
Sprit

Drinktips: Biostilla Bramble

Sätt färg på höstmörkret med en färgglad drink på ekologisk gin från norra Italien.   Drinkrecept Biostilla Bramble 4 cl Biostilla Organic Gin 1 dl frysta ...

Förpackningarnas klimatavtryck
Hållbarhet

Förpackningarnas klimatavtryck

Spelar det egentligen någon roll vilken förpackning du som enskild konsument väljer? Svaret på den frågan är självklart ja! När vi väljer klimatsmartare ...

Fem fakta om ursprungsskydd
Dryckesskolan

Fem fakta om ursprungsskydd

Kalix löjrom, italiensk parmaskinka och cypriotisk halloumi har alla fått skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att all råvaruproduktion, bearbetning och beredning måste ske inom ett avgrä...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans? Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer klassiska och förvä...

Vanliga frågor om Barbaresco
Dryckesskolan

Vanliga frågor om Barbaresco

Om Barolo är känt för att vara kungen bland Italiens viner så förtjänar Barbaresco att bli kallad drottningen. Precis som i Barolo gör man i ...

De italienska ränderna
Dryckesskolan

De italienska ränderna

Piemonte i nordvästra Italien hyllas av vinentusiaster och regionens lika traditionella som trendiga druva Nebbiolo skapar några av världens främsta viner. Fontanafredda är en av ...

Dryckesbranschens Klimatinitiativ
Hållbarhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ

Som stolta deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans har representanter från alla delar av dryckesbranschen ...

Fem fakta om tysk riesling
Dryckesskolan

Fem fakta om tysk riesling

Den världsberömda druvan riesling är urtysk och trivs i nordliga klimat. Merparten av de rieslingviner som når oss här i Sverige idag är torra, friska och ...

Fem fakta om vinlandet Sydafrika
Dryckesskolan

Fem fakta om vinlandet Sydafrika

Vinlandet Sydafrika har genom skickligt vinmakeri växt i popularitet världen över. Här odlas kända druvor som t.ex. Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Chenin Blanc. Viner frå...

Sockerhalten i vin tydliggörs
Nyheter

Sockerhalten i vin tydliggörs

Nyligen ändrade Systembolaget hur de redovisar sockerhalten i vin. Ändringen innebär att sockerhalten framöver skrivs ut som g/100 ml, istället för g/liter. Det gör ...

Vita viner från Rioja
Dryckesskolan

Vita viner från Rioja

Många tänker kanske främst på röda viner när man pratar om Rioja. De blå druvorna står för över 90 % av odlingen, men de vita ...

Filmer om vin
Dryckesskolan

Filmer om vin

När kvällarna blir kyligare och hösten närmar sig finns få saker som är härligare än att krypa upp i soffan med ett glas gott vin ...

Upptäck Portugals vinskatt
Dryckesskolan

Upptäck Portugals vinskatt

Internationell vinpress har länge hyllat Portugal med sina varierande och unika vinstilar. Men vinlandet har aldrig blivit så populärt som det förtjänar i Sverige – förrä...

Succévinet Porta 6 får ett syskon
Nyheter

Succévinet Porta 6 får ett syskon

Efter hög efterfrågan på det vita succévinet Porta 6 Branco, kommer nu det efterlängtade röda vinet Porta 6 Tejo – med samma snygga etikett och givetvis på klimatsmart ...

Kombinera vin och sås
Mat & Vin

Kombinera vin och sås

Det finns gott om tips som handlar om att kombinera mat och vin, men ofta glömmer vi bort att prata om såsen. Svenskarna är helt klart ett så...

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box
Nyheter

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box

Cabernet Sauvignon är en superkändis i vinvärlden. Den blandas ofta med andra druvor men när familjeägda Delicato Family Wines lanserar en äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon på ...

Det franska guldet
Dryckesskolan

Det franska guldet

Champagne är världens absolut mest kända mousserande vin och får endast tillverkas i området Champagne i norra Frankrike, där det svala klimatet och den kritrika ...

Fem fakta om Pet Nat
Dryckesskolan

Fem fakta om Pet Nat

Pet Nat-vin har varit en stor snackis inom vinvärlden på senare år. Fransmännen kallar det för Vin de Soif – ett vin att släcka törsten med. ...

Välj rätt vin till kräftorna
Dryckesskolan

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med ...

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall
Dryckesskolan

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall

Sedan sommaren 2018 kan du njuta av vår alldeles egen Ginger Beer från Barrels and Drums. Den friska, kryddiga drycken passar perfekt till säsongens fräscha drinkar, men ...

Fem fakta om Bourgogne
Dryckesskolan

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne är ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.   1. ...

Välj rätt vin till grillat
Mat & Vin

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad ...

Fem fakta om Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger ...

Skandaler i vinvärlden
Dryckesskolan

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest ...

Fem fakta om zinfandel
Dryckesskolan

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker ...

En efterlängtad comeback
Nyheter

En efterlängtad comeback

För andra gången på mindre än tre år vinner producenten Delaire Graff Estate en listning på Systembolaget med sitt vin Swartland Reserve Chenin Blanc. Lagom till sommaren hittar ...

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?
Nyheter

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.   Det är ett spännande vinår vi ...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad ...

Fem fakta om Fitou
Dryckesskolan

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou ...

Fem fakta om rosévin
Dryckesskolan

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren ä...

Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika ...

En ny generation riesling cyklar in!
Nyheter

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!