fbpx
Öppna meny
  • Skruvkapsyl
Fontanafredda Briccotondo 2019
Italien

Briccotondo Barbera

Typ Ursprung Volym Alkoholhalt
Fruktigt och smakrikt, Rött vin 750 ml 13.5%
Fast sortiment
Briccotondo Barbera 99kr
Köp här

Smakbeskrivning

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Perfekt till grytor! SVD- Mikael Möllstad
Fynd! - DVPE

Smakbeskrivning

Karaktär

Fruktig doft med inslag av körsbär, hallon, blåbär, färska örter, choklad och vanilj. Smaken är frisk och läskande med toner av mörka frukt, kryddor och fat.

Gott till

Mustig gryta, Pasta Bolognese och antipasti.

Passar till

Buffémat
Fågel
Fläsk
Nöt
Pasta

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.45 gram/100ml

Druvor

Barbera 100%

Lagring

Kan lagras i 2-3 år.

Artikelnummer

277301

Producent

Fontanafredda

För restaurang

Antal kolli 12 st

Art. nr. Martin & Servera 675835

Art. nr. Menigo 724917

Pris (exkl. moms) 99 kr

Om producent Fontanafredda

FONTANAFREDDA grundades 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter finanskrisen på 1920-talet såldes Fontanafredda till banken Monte dei Paschi di Siena 1931. Entreprenörerna Oscar Farinetti [...] Läs mer

Barbera kallas ofta för ”il vino del poppolo” som betyder ”folkets vin” i Italien.

Fem fakta om handlar Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner.

1. Hör hemma i Piemonte
Barbera är en blå druva vars hemtrakter är Piemonte i Italien. Mest kända är distrikten Alba och Asti. Den odlas även på andra ställen i Italien, t.ex Sicilien. Utanför Europa odlas barbera  i Australien, USA och Sydamerika.

2. ”Folkets druva”
Viner på Barbera kallas ofta för ”il vino del poppolo” som betyder ”folkets vin” i Italien. En förklaring till detta är att barbera är en druva som många tycker om, vinerna är ofta enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner och prislappen är betydligt mer plånboksvänliga är grannvinerna från Barolo och Barbaresco.

3. Trendig
Traditionellt har viner på barbera haft lägre status i Piemonte och stått i skuggan av storebror nebbiolo. Barbera har varit en druva som odlats i stora volymer och vinerna har ofta avnjutits unga. Men nu experimenteras det i vingårdarna och trenden går mot lägre skördeuttag (mindre skördar) och lagring på små franska ekfat som ger struktur, koncentration och tydligare tanniner. Fler och fler upptäcker vilken potential druvan har och den växer i popularitet.

4. Utmärkt matvin
Barberaviner  passar utmärkt till det klassiska Italienska köket, till pizza, pasta & kallskuret. Den höga syran gör att den också skär rakt genom lite fetare maträtter på nötkött. Men eftersom det även är ett mjukare vin passar det som mingelvin innan maten med. Gillar du att laga mat med svamp nu under hösten är barbera ett bra val i glaset.

5. Fyndchans!
Barberaviner är oftast lägre prissatta än sina grannviner gjorda på nebbiolo. Här har du alltså stor chans att hitta fynd som har hög kvalitet till ett plånboksvänligt pris.


Vill du lära dig mer om Barbera? Missa inte avsnitt #36 av vår podd Vin för Rookies som handlar om Barbera.

Vad är det som gör att Barbera kallas för ”Folkets vin”? Är det för att det är en av italiens mest odlade blå druvor? Är det den låga prislappen? Är det  för att den passar till precis all mat?

Eller, kan det vara så att det är för att den har precis alltihop?

I dagens avsnitt är Jeannette tillbaka som gäst och vi har en alldeles ny programledare..

Briccotondo Barbera 99kr
Köp här
Produktblad

Briccotondo Barbera