Så väljer du rätt vin till skaldjur
Från ostron till kräftor – vinval för alla havets läckerheter Att matcha vin med skaldjur kan förhöja hela smakupplevelsen och lyfta en middag till nya höjder. Men vilket vin passar bäst till vilka skaldjur? Här får du några handfasta tips och inspirerande exempel!
Generella råd vid vinval till skaldjur
I regel är skaldjur ganska delikata i smaken och trivs därför bäst ihop med viner som är friska, torra och har hög syra. Undvik tunga, ekfatslagrade vita viner eller viner med mycket tanniner (strävhet), då dessa lätt kan ta över smaken från skaldjuren. Därför är sällan rött vin att rekommendera. Rosé och mousserande kan i många fall vara bra kombinationer.
Exempel på skaldjur och passande viner
Ostron
Till färska ostron är det klassiskt att servera ett mineraliskt och friskt vin. Champagne eller annan torr mousserande, som Crémant eller Cava, passar utmärkt. Ett annat säkert kort är en torr Chardonnay från Frankrike.
- Champagne eller annan torr mousserande. – Ruida Domo Cava
- Torr Chardonnay – Blason de Bourgogne Mâcon-Villages
Räkor och Havskräftor
Räkor har mild och söt smak och passar bra med friska, aromatiska vita viner. Prova med ett vin som har inslag av citrus och örtighet, eller varför inte en Riesling med frisk syra.
- Riesling – A.Christmann Riesling
Blåmusslor
Blåmusslorna kan yttra sig i olika former beroende på maträtt. En populär är såklart klassikern Moules Frites. Då passar det bra med friska men lite blommiga viner som kan skära igenom grädden. Prova med ett vin från Alsace.
- Pinot Gris (Alsace, Frankrike) – Hubert Beck
Kräftor
Till kräftskivan väljer många ett lätt, torrt vitt vin. En klassisk kombination är ett krispigt vin, exempelvis Silvaner eller torr Riesling.
- Silvaner – Juliusspital Würzburger Silvaner Trocken
- Riesling (torr) – Jurtschitsch Riesling Platin
Hummer och Krabba
Dessa båda är fylligare i smaken och klarar därför av lite kraftigare vita viner, men med bibehållen fräschör. Chardonnay utan allt för mycket ek, gärna från Bourgogne, är ett säkert tips.
- Chardonnay (gärna utan mycket ek) – The Idiot Chardonnay
- Champagne vid festliga tillfällen – Debuchy
Avslutande tips
Tänk på att servera vinet väl kylt – det förhöjer upplevelsen. Är du osäker, välj ett friskt, torrt vitt vin så är du oftast på rätt väg. Och kom ihåg: Det viktigaste är att du själv njuter av kombinationen!