Öppna meny
Calvet Fitou 2020
Beställningssortiment

Calvet Fitou PET

Typ Ursprung Volym Alkoholhalt
Fruktigt och smakrikt, Rött vin 750 ml 14%
Calvet Fitou PET 93kr
Beställ på Systembolaget

Smakbeskrivning

Sötma
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra

Smakbeskrivning

Karaktär

Generös doft med inslag av färska örter, skogsbär, lakrits, svartpeppar och fat. I smaken fruktigt och smakrikt med toner av skogsbär, örter, svartpeppar och fat.

Gott till

Örtbakat lamm, allt på grillen, hamburgare.

Passar till

Fågel
Fläsk
Grill
Lamm
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.15 gram/100ml

Druvor

Syrah 48%, Grenache 28%, Carignan 24%

Lagring

Gott att dricka nu!

Artikelnummer

255001

Producent

Mont Tauch

Fynd – bästa köp! Ett styrkebevis från kvalitetskooperativet Mont Tauch som passar utmärkt till mörka kötträtter, gärna vilt. - Sune Liljevall

Följ med oss på provsmakning av Calvet Fitou!

Den 1 september lanseras Calvet Fitou på PET-flaska. Ett rött vin av hög kvalitet på de populära druvorna grenache, syrah och carignan från en av Frankrikes äldsta vinregioner. Vinkooperativet Mont Tauch är välkänd för sina Fitou-viner som denna gång lanseras i en klimatsmart förpackning.

Vinet har en generös doft med inslag av färska örter, skogsbär, lakrits, svartpeppar och fat. Fruktigt och smakrikt med toner av skogsbär, örter, svartpeppar och fat. En mindre andel av vinet har lagrats på 300 liter stora franska ekfat. Resterande är lagrat på ståltank. Passar till örtbakat lamm, grillat kött, kyckling och grönsaker. Prova till en välgjord hamburgare.

 

Är det en älg?

Nej, det är inte en älg utan en hjort. Etiketten är en målning av den franske konstnären Marc Felten. ”Le grand roi” betyder ”den store kungen” och syftar till den vilda majestätiska hjorten som kan ses runt vingårdarna i Languedoc.

 

Om producenten Mont Tauch:

Mont Tauch grundades 1913 och är en av de ledande vinerierna i Languedoc-Roussillon, beläget i den lilla byn Tuchan som är känd för sina Fitou-viner. Mont Tauch är ett kooperativ som omfattas av 180 odlare och totalt 1800 hektar vingårdar. Vingårdarna har mångfaldig terroir och omkring 20 olika jordtyper. Vinrankornas ålder ligger på mellan 30 och 100 år. Producenten är ledande av AOP Fitou och producerar ungefär 45 % av alla Fitou-viner med fokus på hög kvalitet och hållbar vinodling.

3 av 4 har ingen aning

När du köper vin på Systembolaget är det mest avgörande valet ur ett hållbarhetsperspektiv vilken förpackning du väljer. Tre av fyra tror att glasflaskan är den mest klimatsmarta förpackningen för vin och att glasflaska alltid är bättre än aluminiumburk för öl. Vad tror du? Den vanligaste och mest populära förpackningen för vin som säljs i Sverige är den tunga glasflaskan utan pant. Dessvärre är det även just den flaskan som är absolut sämst för klimat och miljö. En tung glasflaska slukar mest energi vid tillverkningen och väger mer vilket gör att alla transporter påverkas negativt.

 

Bra jobbat – i Sverige återvinns 82% av alla PET-flaskor

En PET-flaska däremot kräver betydligt mindre energi vid tillverkning och går enkelt att återvinna, dessutom är vi i Sverige bland de bästa i världen på att panta vilket gör att hela 82 % av PET-flaskorna återvinns. PET-flaskan väger även mindre vilket påverkar transporterna som blir mer klimatsmarta. En annan positiv aspekt är att flaskan dessutom inte går sönder vid transport.

 

De mest klimatsmarta förpackningarna är:

För vin 75 cl-1 liter:

1. Pappförpackning

2. PET-flaska

För öl:

1. Returglasflaska

2. Burk

 

Den stora utmaningen – och där DU kan påverka!

Valet är ditt. Vad är viktigt när du köper en flaska vin, givet att du tycker om innehållet förstås. Kanske kan vi över tid omvärdera vår vana och norm att buteljera och konsumera vin på glasflaska när det är bevisat att PET fungerar utmärkt både för kvalitet, smak och en hållbar framtid.

Calvet Fitou video från vingården

Calvet Fitou PET 93kr
Beställ på Systembolaget
Produktblad

Calvet Fitou PET

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget