
Cognac Bossard XO Petite Champagne
Grundat 1787 Framställd av druvor från egna odlingar Från jord till bord
Grundat 1787 Framställd av druvor från egna odlingar Från jord till bord
Druvig, nyanserad doft med tydlig fatkaraktär och inslag av apelsin, aprikos, svart te, hasselnötter, choklad, kanel och vanilj. Smaken har en härlig komplexitet och enastående djup. Avslutningen är generös och lång.
Avnjutes företrädesvis solitär som avec.
Syntetkork
NA
0.8 gram/100ml
Ugni blanc 100%
Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
24604
Druvorna kommer uteslutande från Petite Champagne och skördas tidigt på säsongen innan de hunnit mogna helt. Detta medför att det finns mycket syra kvar i druvorna som bidrar till ett smakrikare destillat. Efter att druvorna skördats pressas dessa varsamt där man därefter låter druvmusten jäsa. Enligt regelverket destilleras vinet två gången i en klassisk alambicpanna. För att ge cognacen en ökad fruktighet låter man liten del druvskal följa med i destillationsprocessen, något som bidrar till att extrahera alla aromatiska element av druvorna. Destillatet lagras sedan lagras på fat av limousinek under minst 10 år i deras egna källare innan det slutligen gifts samman.
GENERATIONER AV PASSION FÖR COGNAC
Sedan 1787 har familjen Dobbé producerat exceptionell cognac i den franska byn Salignac-sur-Charente. Generationer av passionerade vinodlare och destillatörer har fortsatt traditionen – från far till son och från mor till dotter. Familjeföretaget drivs idag av Michel Dobbé vid rodret, som även är ”Maître de Chai” (källarmästare).
Till sitt förfogande har man 35 hektar mark där man odlar druvorna till sin cognac varav två tredjedelar är belägna i Petite Champagne och resterande del i Fins Bois. Att odla sina egna druvor är mycket ovanligt i Cognac men detta är något som Dobbé gjort i alla generationer och som man är stolt över. Idag exporteras deras cognac till ett 50-tal länder och har lovordats med flertalet utmärkelser.