Öppna meny
7 december, 2018

Giorgio Rivetti – att leva och andas vin (del 5)

Som resande globetrotter i vinets tjänst med otaliga restaurangbesök och provningar av toppviner är Giorgio Rivetti en konnässör utan like. Han lever och andas vin, inte bara sitt eget eller sin egen hemmaplan, utan hela världen lockar honom, bara vinerna är välgjorda och smakar av sin druva och sitt ursprung.

Dela på Twitter Dela på Facebook

– Jag gillar bra vin från hela världen, men särskilt viner från Champagne och Bourgogne och jag gillar Loire-dalen framförallt riktigt bra Chenin Blanc. Som jag sa tidigare tycker jag inte om förvirringsviner. Jag vill genast förstå och veta var vinet kommer ifrån.

– För mig är vin också ett regionuttryck. Om du har en Pinot Noir eller Chardonnay från en stor producent i Bourgogne, placeras du omedelbart där. Samma om du har en bra Nebbiolo så borde du direkt känna att du är i Piemonte, Barolo eller Barbaresco. Det finns också riktigt bra Tempranillo och Syrah och Riesling kan också vara underbart, jag älskar välgjorda stora viner och stora viner visar sitt ursprung”.

Respekt för arvet och hållbarhet

Av alla viner som Giorgio lagt sin hand på, årgång efter årgång, kommer kanske inte hans avslutande svar som någon större överraskning. Med känsla för kvalitet och med en faders vakande men ömma hand över sina barn tar han arvet om jorden och hållbarhet på allra största men kärleksfulla allvar.

– Varje årgång är annorlunda. Det är mycket svårt att välja ett vin eftersom det ständigt förändras. Men för att vara ärlig har mitt första vin i Barolo år 2000 visat sig vara ett fantastiskt vin, det var ett speciellt vin för det var vår första Barolo, och om du smakar det nu är det helt otroligt. Det är svårt för mig att säga något annat, vinerna är mina barn, jag kan inte välja så där.

La Spinetta, vingård, skörd vindruvor

Giorgio tittar i spåkulan

Vilka trender ser du i vinvärlden för 2019?
– Jag tror att en viktig rörelse just nu är att göra ett rena viner. Jag tror också att människor är redo för det, de vill inte längre dricka tunga viner på 15–16% alkohol. Jag tror att folk letar efter lägre alkohol, att det ska vara drickbart och tillgängligt på egen hand, när som helst. Vi ser slutet för ”extra-allt” vinerna.

Vad händer i Piemonte de kommande åren?
– Piemonte går också i den riktningen. Under de senaste två tre åren har jag provat viner från flera av de bättre producenterna här. En trend av lättare, inte lätta, lättare, inte för alkoholstinna, inte för fylliga, inte för stora och kraftiga, men någonting lite lättare är det som presenteras och som kommer mer och mer, i både Barbaresco och Barolo.

Giorgios bästa vin- och mat-tips

  1. Barbaresco Starderi till vildsvinsragu med polenta
  2. Barolo Campe till bräserad kalvkind med potatismos
  3. Pin till hemlagad Tajarinpasta med en ragu på kalv, korv och biff

Läs även:
Del 1 – ”Barolo Boy” från Piemonte

Del 2 – Så lyckas mannen bakom La Spinetta

Del 3 – Vinfilosofin bakom La Spinetta

Del 4 – En ödmjuk superstar i vinvärlden

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget