Öppna meny
5 december, 2018

Giorgio Rivetti – vinfilosofin bakom La Spinetta (del 3)

Man brukar säga att La Spinetta gillar att göra ett vin som redan nu är tillgängligt men som du också kan hålla i källaren för alltid. Giorgio Rivetti berättar att han vill göra ett vin som smakar av druvan det är gjort på och varifrån den kommer. Han påpekar att han inte vill göra några förvirrande viner.

Dela på Twitter Dela på Facebook

– Tänk på det här, Nebbiolo är ju en aromatisk druva, du borde känna den i näsan när du öppnar en flaska. Om jag inte känner Nebbiolon i näsan måste det vara något fel. La Spinettas husstil är inte jag mannen att förklara, jag kan bara säga att vi är ärliga och att vi endast använder de bästa druvorna och gör vårt allra bästa i källaren för våra viner.

Noshörningen och lejonet

La Spinettas toppviner kläds av de välkända tecknade noshörningen, lejonet och namnet Vürzù. Många har spekulerat kring namnet och bilderna och vad de har för marknadsvärde och vad de egentligen står för. Giorgio har förklarat för många höjda ögonbryn att de använder en noshörning i gårdarna för att plöja, istället för häst och plog eller traktor, men sanningen är såklart något annorlunda.

La Spinetta, noshörning, skylt egendom Rivetti

Vürzù – en dröm

– Nej, nej jag skojar såklart om det där med noshörningen. Sanningen är att det hände allt eftersom då jag verkligen gillar konstnären Albrecht Dürer och hans bilder. Jag tycker att bilderna är helt fantastiska och de kändes som ett naturligt val för oss. Det var inte alls en marknadsföringsgimmick från början, det kom också naturligt efterhand. Vi älskade bara bilderna och nu är de mer eller mindre synonymt med La Spinetta.

– Vürzù är dialekt och står för en riktig önskan, lust, begär, längtan eller en dröm. Något som vi verkligen ville uppnå och därför står det på de fyra bästa vinerna, de tre Barbarescos; Starderi, Valeirano, Gallina och vår Barolo Campé.

Barolo Boys

Som en av modernisterna i ”Barolo Boys”, en grupp unga vinmakare som på 1980-talet och 90-talet dramatiskt förändrade världen av Barolo-vin, i Langhe, nordvästra Italien är Giorgio ett respekterat namn på världens vinmakarkarta.

De senaste tre årtioendenas tekniska uppfinningar, förbättringar och förändringar har gjort Barolo, (ett område med 11 kommuner i Langhe) till att idag anses vara ett av de bästa röda vinerna i världen.

Detta beror delvis på arbetet och innovationerna av Barolo Boys, eller modernisterna som de idag också kallas och som innefattar långt många fler vinmakare runt i Piemonte. Nyfiken på om valen Giorgio och hans, då unga, kollegor gjorde har förändrat hans syn på Piemonte och dess framväxt eller om han skulle vilja resa tillbaka i tiden och ändra på något.

– Jag kan inte vara blygsam här, men allt var helt perfekt. Tidpunkten, folket, allt var rätt. För 30 år sedan var det svårt att hitta ens 10-15 bra Baroloproducenter, nu är det 70-80 kanske till och med 90-100. Men revolutionen skedde inte så mycket i källaren som det ofta beskrivs, det var ute i vingårdarna det hände.

– Vi bestämde oss alla tillsammans, Altare, Scavino, Cigliutti, Sandrone, Boschis, med flera. Vi alla vände oss mot ett mer ekologiskt jordbruk och vi började med grön skörd och med att minska uttagen. Med den gröna skörden, när frukten inte är mogen, gör de gröna tanninerna att du kan lagra dina viner för alltid.

– Med det nya jordbruket och den gröna skörden kunde vi göra Barolos och Barbarescos mer tillgängliga i ett tidigt stadium men samtidigt göra dem extremt lagringståliga”.

Läs även:
Del 1 – ”Barolo Boy” från Piemonte

Del 2 – Så lyckas mannen bakom La Spinetta

Del 4 – En ödmjuk superstar i vinvärlden

Del 5 – Att leva och andas vin

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget