fbpx
Öppna meny
3 december, 2018

Giorgio Rivetti – ”Barolo Boy” från Piemonte (del 1)

I en serie om fem delar möter vi Giorgio Rivetti, den smått legendariske vinmakaren från Piemonte – mannen bakom La Spinetta och Contratto.

Dela på Twitter Dela på Facebook

La Spinetta ägs av familjen Rivetti och deras prisbelönta viner produceras i Piemonte och Toscana i Italien. Deras största vineri ligger i Castagnole Lanze i Barbaresco. 1978 gjordes första vinet, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti men det första röda vinet, Barbera d’Asti Ca di Pian kom först 1985. Mest kända är de för sin högkvalitativa Nebbiolo och sina kraftfulla vingårds-Barbaresco med namnen Gallina och Starderi i Neive och Valeirano i Treiso.

År 2000 köptes den 8 hektar stora vingården Campè i Grinzane Cavour i Barolo, som efter det seglat upp till att bli ett av deras absoluta flaggskeppsviner. 2001 införskaffades 65 hektar vingård i Terricciola, Toscana och vineriet Casanova stod klart 2007, där man fokuserar på druvan Sangiovese.

Äldst styr skutan framåt

Giorgio Rivetti är äldst i syskonskaran och driver La Spinetta.

– Min far var bonde och det blev helt naturligt för mig att följa i hans fotspår, att vi sedan bodde i Piemonte gjorde vinodling till det bästa alternativet. Jag studerade senare till vinmakare på högskolan i Alba och tog över gården tillsammans med mina syskon. Här är jorden och vinet mer eller mindre i vårt DNA så det var ett enkelt val för mig.

Efter ett försök med emigration till Argentina, kom familjen Rivetti tillbaka till Italien och bosatte sig och planterade sin jord i Castagnole Lanze 1952. Jordbruket var osäkert och man kämpade med tillvaron, men efter ett beslut om att satsa på egen produktion av vin istället för att sälja till kooperativ förändrades historien. Ett livsval, blev till livsstil, blev till succé.

Med vin som passion

– Först och främst måste jag säga att jag inte anser att detta är ett arbete för mig. Jag bor och lever mitt jobb, det här är min passion. Det finns inte heller en enda dag, om jag inte är ute och reser, som jag inte spenderar i vingårdarna, provar vin eller tänker på vin, det är alltid ren njutning och väldigt spännande. När du är en bonde, och i mitt fall också en vinmakare, måst du bry dig om din mark hela tiden och att göra vad som är nödvändigt för att druvorna ska må bra.

Familjen – grunden i La Spinetta

Giorgio driver idag La Spinetta med sin syster, sina två bröder, sin son och sina syskonbarn. Ibland finns det meningsskiljaktigheter i familjen men i slutändan har de samma mål och Giorgios filosofi om att dela idéer och kunskap är avgörande för ett familjeföretag av den här kalibern.

– Att vara en familj som gör detta tillsammans är vackert. Vi delar idéer och filosofi och har mycket tid att vara tillsammans. Jag gillar att dela allt med min familj och så är filosofin bakom jordbruket och våra viner hela familjens val. Någon måste dock fatta besluten i slutändan och i min familj är det jag. Jag är dock mycket demokratisk och jag ger och förtjänar respekt för mitt sätt att leda oss framåt.

Läs även:
Del 2 – Så lyckas mannen bakom La Spinetta

Del 3 – Vinfilosofin bakom La Spinetta

Del 4 – En ödmjuk superstar i vinvärlden

Del 5 – Att leva och andas vin

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget