Giorgio Rivetti – ”Barolo Boy” från Piemonte (del 1)
I en serie om fem delar möter vi Giorgio Rivetti, den smått legendariske vinmakaren från Piemonte – mannen bakom La Spinetta och Contratto.
La Spinetta ägs av familjen Rivetti och deras prisbelönta viner produceras i Piemonte och Toscana i Italien. Deras största vineri ligger i Castagnole Lanze i Barbaresco. 1978 gjordes första vinet, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti men det första röda vinet, Barbera d’Asti Ca di Pian kom först 1985. Mest kända är de för sin högkvalitativa Nebbiolo och sina kraftfulla vingårds-Barbaresco med namnen Gallina och Starderi i Neive och Valeirano i Treiso.
År 2000 köptes den 8 hektar stora vingården Campè i Grinzane Cavour i Barolo, som efter det seglat upp till att bli ett av deras absoluta flaggskeppsviner. 2001 införskaffades 65 hektar vingård i Terricciola, Toscana och vineriet Casanova stod klart 2007, där man fokuserar på druvan Sangiovese.
Äldst styr skutan framåt
Giorgio Rivetti är äldst i syskonskaran och driver La Spinetta.
– Min far var bonde och det blev helt naturligt för mig att följa i hans fotspår, att vi sedan bodde i Piemonte gjorde vinodling till det bästa alternativet. Jag studerade senare till vinmakare på högskolan i Alba och tog över gården tillsammans med mina syskon. Här är jorden och vinet mer eller mindre i vårt DNA så det var ett enkelt val för mig.
Efter ett försök med emigration till Argentina, kom familjen Rivetti tillbaka till Italien och bosatte sig och planterade sin jord i Castagnole Lanze 1952. Jordbruket var osäkert och man kämpade med tillvaron, men efter ett beslut om att satsa på egen produktion av vin istället för att sälja till kooperativ förändrades historien. Ett livsval, blev till livsstil, blev till succé.
Med vin som passion
– Först och främst måste jag säga att jag inte anser att detta är ett arbete för mig. Jag bor och lever mitt jobb, det här är min passion. Det finns inte heller en enda dag, om jag inte är ute och reser, som jag inte spenderar i vingårdarna, provar vin eller tänker på vin, det är alltid ren njutning och väldigt spännande. När du är en bonde, och i mitt fall också en vinmakare, måst du bry dig om din mark hela tiden och att göra vad som är nödvändigt för att druvorna ska må bra.
Familjen – grunden i La Spinetta
Giorgio driver idag La Spinetta med sin syster, sina två bröder, sin son och sina syskonbarn. Ibland finns det meningsskiljaktigheter i familjen men i slutändan har de samma mål och Giorgios filosofi om att dela idéer och kunskap är avgörande för ett familjeföretag av den här kalibern.
– Att vara en familj som gör detta tillsammans är vackert. Vi delar idéer och filosofi och har mycket tid att vara tillsammans. Jag gillar att dela allt med min familj och så är filosofin bakom jordbruket och våra viner hela familjens val. Någon måste dock fatta besluten i slutändan och i min familj är det jag. Jag är dock mycket demokratisk och jag ger och förtjänar respekt för mitt sätt att leda oss framåt.
Läs även:
Del 2 – Så lyckas mannen bakom La Spinetta
Del 3 – Vinfilosofin bakom La Spinetta
Andra nyheter
Vin till Julmat
En av de vanligaste frågorna vi får inför julhelgen är om det går att servera vin till julbordet. Och svaret är: Ja, det går utmä...
En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.
Finlands historia är starkt förknippad med Gustaf Mannerheim, men känner du till historien om Mannerheims Sup? Mannerheim (1867-1951) utsågs till överbefälhavare för Finlands armé ...
Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo
”Våra första vingårdar låg i nordlig riktning, solen var en nödvändighet så solen blev en bra symbol för våra viner”. San ...
Nyheter i december
December kom farandes och mitt i rasande pandemi tände vi första ljuset i advent och blickar framåt genom Black Friday, Cyber Monday och annat kommersiellt till julefriden ...
Drinktips tillsammans med Christofer Svedin
Vi tog oss in till restaurang Regeringsgatan 21 för att göra lite drinkar tillsammans med Christofer Svedin - restaurangchef/sommelier på RG21. Regeringsgatan 21 öppnade dörrarna i maj 2019 ...
Julklappstips från oss till er
Vi på Enjoy Wine & Spirits samarbetar sedan länge med Vinkällan Dryckesutbildningar och är nu glada att kunna erbjuda dig en digital vinutbildning på grundnivå till ett rabatterat ...
Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio
Enligt många är Verdicchio Italiens bästa druva för vita viner och det är hög tid att bli bekant med denna italienska favorit. Druvan odlas främst ...
Nyheter i november
Nyheterna som lyser upp i novembermörkret kommer i olika skepnader, inte bara vin denna gången. Fem olika lanseringstillfällen med start i det säsongsbetonade första slä...
Det Amerikanska valet
Kalifornien står för ca 90 % av den amerikanska vinproduktionen och delstaten är även världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien). Mest kända är ...
Fem fakta om vin i matlagning
Vin är en fantastisk smaksättare i matlagning och rätt använt kan det förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter. ...
Nyheter i oktober
Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...
Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...
Cava och excellenta Segura Viudas
Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden. Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...
Fem fakta om - Barbera
Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...
Din guide: vin till hämtmat
Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...
Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...
Nyheter i september
Nyheter i september, ja det är redan september och vi kommer lansera en hel del godsaker under denna månad. Det glädjer oss att kunna presentera ett hållbart ...
Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti
Under sista veckan i augusti firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Week, gör det du med! 45 restauranger och vinbarer deltar med egna erbjudanden och menyer med ...
Nyheter i augusti
Augusti kom med stormsteg, både med vackert väder och med lite sorg över att semestern redan är förbi. Men vad gör väl det när ...
Gnarly Head och den amerikanska drömmen.
Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar. ...
Hög tid att grilla!
Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt ...
Staycation eller hemester på svenska vingårdar?
Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ...
Nyheter på Systembolaget i juni
Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast ...
Nyheter på Systembolaget i maj
Det råder lite förvirring i monopolets lanseringskalender. Den planerade lanseringen av tillfälligt sortiment den 24 april blev inställd och är nu framflyttad och uppdelad på tre nya ...
Mästarnas mästare
Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har ...
Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"
Sebastian Gibrand ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i Tallinn i september, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. En placering bland de ...
Nyheter på Systembolaget i april
Shut up chicken, påsken är inställd! Well, påsken är kanske inte direkt inställd, men många påsklovs-aktiviteter och -resor har nog fått stryka på ...
Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet
Den 8 april lanserade vi chilenska La Gran Envergadura i beställningssortimentet för superpriset 45 kr per flaska. Beställ 4 st och du landar på ett pris som den billigaste boxen ...
Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020
Hurra för oss och våra viner! Detta år gick vi segrande med hela 6 st medaljer varav 3 st GULD och 3 st SILVER vid Vinordic Wine Challenge 2020. Vinordic Wine Challenge ...
Karantänböcker och vintips
Vinlitteratur & Vintips Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett ...
Karantänfilmer och vintips
Blir vi satta i karantän så innebär det högsäsong för film- och seriemaraton med vintema. När influensan hotar vår samvaro i normala sociala ...
Nyheter i mars
Äntligen kommer våren och trots hot om pandemier, stormar och överrumplande snöanfall så är ljuset tillbaka, solen börjar värma och det knoppas i det som snart ...
Dryckestrender 2020
Här kommer årets första spaning om vad vi ska dricka och hålla utkik efter under 2020. Vinåret har precis börjat och vi har mycket att se ...
Nyheter i februari
Februari har redan nått sin mitt och månadens första lanseringar står för dörren. Vi har i och för sig tjuvstartat lite redan fö...
En av vinvärldens paradoxer
Pinot Noir är komplex och svårodlad. Det gör att vinerna både tillhör de mest eleganta och dyraste och samtidigt kan uppfattas som bleka och sura. Att ...
Piccini - med vin i blodet
Familjen Piccini har med sin långa erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Toscana satt sin orangea färg på området. De är i dag ett av de ...
Att tala vinspråk
Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, fruktdrivet, vin med längd, syltig...vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och ...
God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!
Då har återigen ett mycket händelserikt år snart passerat. Ett år i förändringens tecken, på många plan. Inte minst i miljödebatten, där vi bå...
Årets Nobelvin är från Österrike
Just nu pågår Nobelmiddagen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Många undrar säkert vad pristagarna, kungligheterna och övriga gäster dricker till middagen. Till desserten som å...
Ett glas med - Alwin Jurtschitsch
”Vi jobbar hårt och dricker gott vin för inspiration.” Alwin Jurtschitsch på Weingut Jurtschitsch tillhör en ny generation vinmakare i Österrike, vars arbete i vingårdarna har ...