Öppna meny
6 december, 2018

Giorgio Rivetti – en ödmjuk superstar i vinvärlden (del 4)

Respekterad och ansedd på världens vinscen, är ändå Giorgio Rivetti en mycket artig och ödmjuk person. Han reser jorden runt och säljer sina viner på de finaste av restauranger och han anses vara en av vinvärldens stora stjärnor. Detta har inte stigit honom åt huvudet som det gjort på en del andra i denna bransch.

Dela på Twitter Dela på Facebook

– Jag gör vin, inte livräddande medicin och jag tycker att den poängen är mycket viktig. Jag är en vanlig person men en som gör något väldigt bra i en ganska nischad bransch. Man ska inte tro att man är en rockstar, bara för att man gör bra vin, det finns tyvärr producenter som tror de är rockstjärnor. Jag tror inte på den grejen.

– Om du vill ha respekt måste du ge respekt. Visst, Piemonte är en av de bästa vinregionerna i världen, men vi måste fortfarande arbeta hårt och visa respekt för andra i andra vinproducerande regioner. Jag har haft turen att träffa många bra människor och vi delar tankar och idéer och ger varandra välförtjänt respekt, det är lika hållbart som vårt ekologiska jordbruk.

Contratto – drömmen om Champagne

Men det är inte endast i Piemonte La Spinetta håller till. De äger visserligen ett vineri till där, Contratto, en 150 år anrik vingård som finns på på UNESCOs världsarvslista där man gjort mousserande vin av högsta kvalitet sen begynnelsen. Som ett stort fan av mousserande viner fann Giorgio i Contratto sin egen dröm om Champagne.

Contratto exteriör

– Först och främst vill jag säga att jag älskar Champagne. Som ung man kommer jag ihåg att vi drack Contratto och tyckte att det var minst lika bra som Champagne. Eftersom Contratto är det äldsta italienska mousserande vinet på Metodo Classico Millésimato var det naturligtvis mycket bekant för mig. Jag kände till gården från tidigare men inte varit där. När det senare visades för mig, blev jag bara helt betagen och sa, jag bara måste köpa det här.

– Vi förvärvade fastigheten 2011, förändrade några saker i källaren och flyttade en del av produktionen till vingårdarna i Alta Langa som är fantastiska. Idag har vi produktion av Pinot Noir och Chardonnay på hög höjd där vi får kvaliten helt perfekt.

La Spinetta – även i Toscana

2001 förvärvades också mark i Toscana något som kanske förvånade många då Rivettis mer eller mindre är synonymt med Piemonte. 2007 stod bygget av vingården Casanova klar och produktionen av Sangiovese hade fått sin start.

– Jag har alltid älskat vin på Sangiovese, men jag kunde inte förstå varför de i Toscana så sällan gjorde några endruvsviner. Sangiovese är en av de bästa italienska druvorna, en väldigt viktig druva, så varför var det så svårt att hitta viner med 100% Sangiovese?

– Endast ett fåtal som exempelvis Pergola Torte och kanske någon mer gjorde det, men de flesta gjorde vin med en uppblandning av andra druvor. Vi har nu byggt en vacker vingård i Toscana och vi gör ett bra jobb med alla våra druvor där, Sangiovese, Canaiolo och Prugnolo och vi sparar dem i minst 10 år för att se vad de vinerna är kapabla till.

– Sangiovese ger otroligt vackra viner, och jag var så besviken över att de alla blandade i Merlot och Cabernet Sauvignon i sina viner, så det var utmaningen för oss och en anledning till att vi började producera i Toscana.

Giorgio Rivetti, Contratto

Läs även:
Del 1 – ”Barolo Boy” från Piemonte

Del 2 – Så lyckas mannen bakom La Spinetta

Del 3 – Vinfilosofin bakom La Spinetta

Del 5 – Att leva och andas vin

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget