Öppna meny
4 december, 2018

Giorgio Rivetti – så lyckas mannen bakom La Spinetta (del 2)

Enligt Giorgio Rivetti är den viktigaste egenskapen för en vinmakare och entreprenör att vara en bra jordbrukare innan man kan lyckas bli en bra vinmakare.

Dela på Twitter Dela på Facebook

– Att vara en bra vinmakare beror endast på jordbruksproduktionen och vingården. Om du är en bra bonde, har du alla möjligheter att också vara en bra vinmakare. Om druvorna inte är bra kommer ditt vin inte heller att bli bra. För att göra bra viner behövs ett brinnande engagemang för arbetet i både vingårdarna och vineriet, men mest av allt – man måste vara villig att arbeta hårt.

Giorgio har ett starkt band till och förhållande med sin hemby Castagnole Lanze, det är här familjen är rotad, där vänner och kollegor bor och arbetar. Ursprung och lokalitet är nyckelord för La Spinettas vinfilosofi.

La Spinetta, skörd vindruvor

Det bästa av Piemonte

Piemonte har på senare år sett en enorm popularitet bland konsumenter och efterfrågan växer, vilket ibland kan leda till försämring av kvalitet i jakten på kvantitet, något som Giorgio motarbetar.

– Vi försöker alltid göra det bästa med våra vindruvor, druvor som är lokala och som vi vet bäst hur man odlar och förädlar. Vi bryr oss mycket om vår Nebbiolo, Barbera, Moscato och Dolcetto, vi försöker inte göra något annat, med exempelvis andra internationella druvor. Vi fokuserar på oss själva och det vi har här. De flesta av oss här i Piemonte jobbar tillsammans för samma mål, för att göra det bästa av våra lokala druvor och av högsta kvalitet.

Rivettis resa – en framgångshistoria

Giorgio Rivettis magiska hantering av Moscato, Barbera, Nebbiolo och på senare tid även, Sangiovese, Colorino, Vermentino har tagit vinvärlden med storm. Han producerar tillgängliga men extremt lagringståliga viner som fångat vinkritikers och konsumenters uppmärksamhet, år efter år. Vinerna, med sin koncentration, fyllighet, aromer och längd är oöverträffade. Giorgios resa från Moscatoproducent på 1970-talet till respekterad Barbaresco- och Barolo-vigneron idag är kantad av framgång och hyllningar.

– Jag är inte säker på att vi gör något speciellt här på La Spinetta, men att göra bra vin är som att lägga mosaik. Bit för bit måste passa in för att skapa ett vackert mönster, skapa hela bilden. Lyckas du med det, gör du i slutändan ett bra vin. Om du smakar La Spinettas viner blint, kommer du att känna de olika karaktärerna men fortfarande känna att det är La Spinetta. Jag kan inte förklara det bättre än att det är våra vingårdar och vårt jordbruk, som vi bryr oss så mycket om, som ger oss dessa fantastiska viner.

La Spinetta, vingård, Casanova

Tre vingårdar – tre olika stilar

De tre välkända vingårdslägena i Barbaresco; Starderi, Gallina och Valeirano, är alla tre belägna relativt nära varandra men med väldigt olika uttryck och tillgänglighet. De är alla fantastiska vingårdar i sydläge men ger otroligt egensinniga viner som också visar de olika vingårdarnas omedelbara karaktär.

– Eftersom vi inte gör något annorlunda mellan dessa tre vingårdar i själva vinframställningen är det deras egna karaktärer som lyser igenom.

– Gallina är mycket elegant och tillgänglig från början men kan lagras hur länge som helst, utan problem.

– Starderi är som en stark björn, kraftfull och med massor av tanniner och ett vin du bör lagra i källaren innan du dricker.

– Valeirano ligger lite längre bort rent geografiskt och smakar mer som en Barolo. Gallina och Starderi ligger mycket nära varandra, mindre än 1000 meter, och ändå är de så olika, det tyder på karaktär i vingården.

Läs även:
Del 1 – ”Barolo Boy” från Piemonte

Del 3 – Vinfilosofin bakom La Spinetta

Del 4 – En ödmjuk superstar i vinvärlden

Del 5 – Att leva och andas vin

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget