fbpx
Öppna meny
18 december, 2020

Vin till Julmat

En av de vanligaste frågorna vi får inför julhelgen är om det går att servera vin till julbordet.
Och svaret är: Ja, det går utmärkt. Anledningen till att vi serverar öl och snaps till jul är förmodligen mest för att det är tradition och julen är vår mest traditionsbundna högtid. Men faktum är att det från slutet av 1700-talet inte var ovanligt med champagne till julbordet i finare kretsar. Så visst går det utmärkt att välja vin istället för öl. Här nedan ger vi dig konkreta råd vad du ska leta efter och vad du ska undvika.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Ett julbord är egentligen en buffé av ett antal smårätter och sommartid har vi inga problem att dricka vin till bufféer. Vi behöver tänka på samma sätt som inför vininköpet till sommarbuffén som till julbordet och leta efter viner som passar bra ihop med många olika slags smaker.

Vi börjar med att bena ut vilka tre slags smakkategorier som dominerar rätterna på vårt svenska julbord:
-Söta och ättikssyrliga rätter
-Feta rätter
-Saltade och rökta rätter

För att göra det enklare har vi valt ut viner i tre kategorier. Antingen väljer du både rött och vitt till julbordet eller bara den kulör du föredrar mest. Våra tips är baserade på att vinerna ska passa till en palett av olika smaker.

Vita:
Satsa på: friskt, torrt och fruktigt vitt vin.
Vårt val: A Christman Riesling eller Hubert Beck Pinot Gris
Undvik: tunga ekfatslagrade vita viner.

Röda:
Satsa på: mjuka, fruktiga och bäriga röda viner.
Vårt val: Umani Ronchi Montepulciano d´Abruzzo, Selvarossa Salice Salentino eller Fontanafredda Raimonda Barbera.
Undvik: ekfatslagrade och allt för sträva/tanninrika viner. Ett sådant vin kan få fram en metallisk och kemisk bismak i kombination med julmaten.

Mousserande:
Satsa på: ett torrt, fruktigt och friskt mousserande. Det passar utmärkt med en liten restsötma i vinet.
Vårt val: Piccino Prosecco
Undvik: de extremt knastertorra mousserande.

Förutom julbordet finns det andra rätter som vi förknippar starkt med jul, här kommer ett par exempel med tillhörande vinmatchning.

Revbenspjäll
Satsa på: Mjukt fruktigt, kryddigt och örtigt rött vin.
Vårt val: Terre de Mistral Cõtes du Rhõne

Kalkon
Satsa på: ett elegant och lättare rött vin.
Vårt val: Markowitsch Pinot Noir

Lutfisk
Satsa på: Trot eller ej – men de inbitna rekommenderar Sauternes till lutfisk, ett sött dessertvin som ska vara en himmelsk kombination.
Vårt val: Calvet sauternes de ciron

Skaldjur
Satsa på: lyssna på avsnittet Vin för Rookies ”vin till skaldjur” för en komplett guide till olika slags skaldjur.
Vårt val: Cuperly Champagne

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!