fbpx
Öppna meny
,
24 september, 2020

Din guide: vin till hämtmat

Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ska du givetvis välja en dryck som du tycker är godast men nedan finns tips på vin som passar utmärkt till kryddigt, salt och sött.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

VIN TILL PIZZA

Precis som det finns smakvarianter på pizza så finns det många olika viner att matcha denna italienska maträtt med.  Välj pizzavin efter vad som ligger på pizzan – samma tumregel som gäller för all mat och vinmatchning.

Vad passar till?
Rött vin: till klassisk pizza med tomatsås passar ett rött vin med pigg syra som kan matcha tomaternas syrlighet oftast mycket bra.

Exempel: Sangiovese, Barbera, Montepulciano
Piccini Chianti – 89 kr
Briccotondo Barbera – 95 kr

Bianchi Montepulciano d’Abruzzo – 79 kr


Vitt vin
: kan passa bra om det är en vit pizza, alltså utan tomatsås, med milda snälla smaker.
Gnarly Head Pinot Grigio – 79 kr

VIN TILL THAILÄNDSKT

I Thailand blandar man det bästa från sina grannländer vilket gör det thailändska köket otroligt smakrikt.

Smakprofil: Hetta från chili, syra från lime, sötma från socker och kokosmjölk samt mycket Umami från den traditionella fisksåsen. Mildare kryddningar som koriander, thaibasilika och citrongräs.

 

Vad passar till?

Vitt vin: är den vanligaste rekommendationen, allra bäst funkar halvtorra (alltså viner med lite sötma) eller torra fruktiga viner.

Exempel: Riesling, Pinot Gris och Gewürztraminer.

Hubert Beck Pinot Gris Grande Réserve – 99 kr

Gnarly Head Pinot Grigio – 79 kr

Gnarly Head Unoaked Viognier – 89 kr

 

Rött vin: till thaimat är svårt – alkoholen förstärker hettan i maten och hettan i maten förstärker alkoholen och strävheten.

Rosé: passar till lite smakrikare mat där man egentligen kanske skulle vilja välja rött – rosévin har ju mer smak än vitt men samtidigt syrligheten som passar bra till syrlig och stark mat. Dessutom saknar rosé strävheten som finns i rött vin.
Calvet Côtes-du-Rhône Rosé – 95 kr

 

VIN TILL SUSHI

Sushi är en rätt med många smaknivåer. Sushi är rik på den femte grundsmaken umami, som kan ge många viner en obehagligt metallisk smak.

Smakprofil: sälta, wasabihetta och elegant finess på samma gång.

Vad passar till?
Vitt vin: Torra och krispiga vita viner fungerar bra. Det är en klar fördel att välja viner med frisk syra och gärna lite sötma.
Exempel: torr Riesling, Grüner veltliner, Chablis, Muscadet.
A Christmann Riesling – 145 kr
Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner – 139 kr


Rött vin
: föredrar du rött vin så ska du välja ett mjukt och fruktigt rött vin.

Selvarossa Salice Salentino – 85 kr

 

VIN TILL INDISKT

Indisk mat är som bekant kryddig. En vanlig missuppfattning är att kryddig mat är synonymt med stark mat, vilket inte nödvändigtvis behöver stämma.

Smakprofil: traditionella indiska smaker är curry, saffran, spiskummin, koriander och kardemumma.

Vad passar till?
Det gäller att välja ett vin som balanserar den heta, kryddiga och ofta söta maten. Många av rätterna passar bra till röda viner men med vita aromatiska viner kan det också bli fullträff.

Rött vin: välj ett mjukt, silkigt och fruktig vin. Inte för tungt och maffigt vin, utan hellre ett lättare och gärna lite sötare vin.
Exempel: Zinfandel, Grenache, Pinot Noir
Selvarossa Salice Salentino – 85 kr
Noble Vines 667 Pinot Noir – 119 kr

Vitt vin: välj ett aromatiskt friskt vitt vin med fruktsötma
Exempel:  Riesling, Pinot gris eller Gewürztraminer från Alsace,  Sauvignon Blanc från Nya världen.
Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner – 139 kr
Hubert Beck Pinot Gris Grande Réserve – 99 kr
Gnarly Head Pinot Grigio – 79 kr

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!