Öppna meny
26 april, 2022

Maestro Rivetti och vinhuset La Spinetta

Giorgio Rivettis vinkonst på La Spinetta har tagit vinvärlden med storm. Hemligheten stavas kärleken till familjen, jorden och att göra viner som smakar av sitt ursprung. ”Men man ska inte tro att man är en rockstar bara för att man gör bra vin,” säger han ödmjukt 

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Som en av modernisterna i Barolo Boys på 1980- och 90-talet, ett gäng unga vinmakare som starkt bidrog till att göra Barolo-viner från Langhe i nordvästra Italien världsberömda, är Giorgio Rivetti ett respekterat namn på den internationella vinmakarscenen. I dag anses Piemonte, där Barolo ligger, vara ett av de bästa områdena för röda viner.   

– Tidpunkten, folket, allt var rätt. För 30 år sedan var det svårt att hitta ens 10–15 bra Barolo-producenter, nu är det 70–80, säger han.  

Moderniseringen, eller revolutionen som vissa kallar det, skedde främst i vingården där Giorgio med flera Barolo Boys-anhängare bestämde sig för att gå mer mot ett ekologiskt jordbruk, börja med grön skörd och att minska skördeuttagen.   

– Den gröna skörden, vilken sker när frukten inte är mogen, ger vinet tanniner av ett slag som gör det extremt lagringståligt. Samtidigt innebar det nya jordbruket och den gröna skörden att vi kunde göra Barolos och Barbarescos mer tillgängliga i ett tidigt stadium.   

Karriären klar sedan barnsben
Framtiden var utstakad för Giorgio Rivetti redan när han växte upp på familjens vingård La Spinetta och fick följa sin pappas arbete på nära håll. Så småningom såg han till att skaffa sig en formell vinmakarutbildning på högskolan i Alba.

Vingårdens historia sträcker sig till 1950-talet. Efter ett försök med emigration till Argentina, återvände familjen Rivetti till Italien och bosatte sig i Castagnole Lanze i Barbaresco 1952. Beslutet om att satsa på egen produktion i stället för att sälja gårdens druvor till ett kooperativ förändrade historien och 1977 tog Giorgio över La Spinetta med sin syster, sina två bröder och numera också sin son samt syskonbarn. 1978 gjordes det första vinet, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti. Det första röda, Barbera d’Asti Ca di Pian, kom 1985. 

– Att göra detta tillsammans inom familjen är vackert för jag vill dela allt med dem. Filosofin bakom jordbruket och våra viner är hela familjens val, även om någon måste fatta beslut och i min familj är det jag. Dock är jag mycket demokratisk som ledare, säger Giorgio. 

Trots att vinproduktionen tar merparten av hans tid är han alltid glad när han går till jobbet.  

– Det här är min passion och det finns inte en dag, om jag inte är ute och reser, som jag inte spenderar i vingårdarna, provar vin eller tänker på vin, fortsätter han. 

La Spinetta, vingård, skörd vindruvor

Viner som smakar av platsen
Giorgio har starka band till hembyn Castagnole Lanze, där La Spinettas största vineri ligger. Det är här familjen är rotad, där vännerna bor och kollegorna arbetar. Därför är ursprung och det lokala engagemanget nyckelord för La Spinettas vinfilosofi.  

– Vi försöker alltid göra det bästa med våra vindruvor, druvor som är lokala och som vi vet bäst hur man odlar och förädlar. Vi bryr oss mycket om vår nebbiolo, barbera, moscato och dolcetto; vi försöker inte göra något annat, med exempelvis andra internationella druvor. Vi fokuserar på oss själva och det vi har här, förklarar Giorgio.  

Giorgio berättar vidare att han vill göra vin som smakar av druvan och växtplatsen. Han liknar vinmakandet vid att lägga mosaik. Bit för bit måste passa in för att skapa ett vackert mönster, skapa hela bilden. Lyckas du med det, gör du i slutändan ett bra vin. Hans skickliga hantering av ovan nämnda druvor, men även sangiovese, colorino och vermentino, har tagit vinvärlden med storm. Resultat är tillgängliga, men också extremt lagringståliga viner från Piemonte och Toscana, som fångar kritikers och konsumenters uppmärksamhet år efter år.  

– Jag är inte säker på att vi gör något speciellt här på La Spinetta, och man ska inte tro att man är en rockstar bara för att man gör bra vin. Visst, Piemonte är en av världens bästa vinregioner, men vi måste fortfarande arbeta hårt och respektera alla andra som gör vin. 

Historien bakom noshörningen
La Spinettas toppviner pryds av en tecknad noshörning och i vissa fall begreppet Vürzù. Många har spekulerat om bilderna och namnet, deras marknadsvärde och vad de egentligen står för. Giorgio Rivetti har förklarat för många höjda ögonbryn att familjen tar hjälp av en noshörning för att plöja marken i vingårdarna, men sanningen är en annan. 

– Jag skojar så klart om det där med noshörningen, haha. Sanningen är att det hände allt eftersom då jag verkligen gillar konstnären Albrecht Dürer och hans bilder. Från början var det alltså ingen medveten marknadsföringsgimmick, säger han.  

Vürzù står för lust, begär, längtan eller en dröm. Något som La Spinetta verkligen vill uppnå. Därför står det skrivet med stora bokstäver på tre exklusiva vingårdsviner från Barbaresco och ett från en specifik vingård i Barolo; Gallina, Starderi, Valeirano och Campè. 

Visste du att…
La Spinetta äger Contratto i Piemonte, en över 150 år gammal vingård upptagen på UNESCOs världsarvslista. Contratto är det äldsta italienska mousserande vinet som görs enligt Metodo Classico Millesimato. Odlingen av pinot noir och chardonnay på hög höjd ger druvor av högsta kvalitet och viner väl värda att prova minst en gång i livet.   

Fortsatt nyfiken?
Läs mer om Giorgio Rivetti och La Spinetta i vår tidigare artikelserie i fem delar: 

Del 1 – Giorgio Rivetti – ”Barolo Boy” från Piemonte

Del 2 – Så lyckas mannen bakom La Spinetta

Del 3 – Vinfilosofin bakom La Spinetta

Del 4 – En ödmjuk superstar i vinvärlden

Del 5 – Att leva och andas vin

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget