Köttbullar med potatismos, pressgurka och lingon

Tänk på att råvarorna är A och O när du rullar dina köttbullar. Med klassiska tillbehör som potatismos, pressgurka och rårörda lingon är rätten svensk husmanskost personifierad. Ska du ha köttbullarna på julbordet kan du skippa tillbehören och satsa på andra julklassiker såsom Janssons frestelse.

RÖSTA PÅ RECEPTET (0)

Ingredienser

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

  • Köttbullar
  • 600 g köttfärs, gärna en blandning av kalv- och högrev
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st gul lök
  • 1 st ägg
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 2 krm nymalen muskot
  • smör till stekning
  • Potatismos
  • 1 kg mjölig potatis
  • 2-3 dl varm mjölk
  • smör
  • Pressgurka
  • 1 st ekologisk gurka
  • 2 msk ättika
  • 0,5 dl socker
  • hackad persilja
  • Rårörda lingon
  • 250 g frysta lingon
  • 0,5 dl socker
  • Gräddsås
  • 3 dl vispgrädde (40%)
  • 2 dl mjölk
  • 1 st morot
  • en skvätt japansk soja
  • 2 msk koncentrerad köttfond
Inköpslista

Så här gör du

Klar
Tillvägagångssätt

Skiva gurkan med osthyvel. Blanda därefter en 1-2-3-lag av ättika, socker och vatten, vispa tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan. På med lite hackad persilja och därefter pressa gurkan med vikt i ca 1 timme. Ställ kylt.

Blanda frysta lingon med socker och rör runt till sockret löst upp sig. Ställ kylt.

Skala potatisen (mjölig) och koka upp i saltat vatten.

Finhacka lite gul lök och morot och låt det svettas i en panna med smör. På med vispgrädde och smaka upp med lite soja och köttfond. Låt koka på låg temperatur och reducera.

Lägg ströbröd i grädde och låt svälla. Stek lite finhackad gul lök i smör på medeltemperatur.  Blanda din köttblandning av nöt- och kalvfärs. Krydda med salt, peppar och riven muskotnöt. Blanda ihop köttet, löken och gräddblandningen och toppa med ett ägg. Rulla köttbullarna med lite blöta händer så att inte färsen fastnar.

Stek köttbullarna i rikligt med smör så dem får fin färg. Lägg över i en ugnsform och in i ugnen på 150 grader för att få rätt innertemperatur och bevara saftigheten.

Häll av potatisen och pressa. Vänd potatisen med slickepott tillsammans med varm mjölk och en rejäl klick med smör. Smaka av med salt och peppar.

Sila av såsen i såssnipan och servera med köttbullarna, potatismoset, pressgurkan och de rårörda lingonen.

Stäng

Inköpslista

Stäng

Skriv en kommentar till "Köttbullar med potatismos, pressgurka och lingon"

Visa kommentarer Dölj kommentarer

Skriv en kommentar

På denna webbplats jobbar vi med cookies för att förbättra din surfupplevelse. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se