Köttbullar med potatismos, pressgurka och lingon
Tänk på att råvarorna är A och O när du rullar dina köttbullar. Med klassiska tillbehör som potatismos, pressgurka och rårörda lingon är rätten svensk husmanskost personifierad. Ska du ha köttbullarna på julbordet kan du skippa tillbehören och satsa på andra julklassiker såsom Janssons frestelse.
Ingredienser
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
- Köttbullar
- 600 g köttfärs, gärna en blandning av kalv- och högrev
- 1/2 dl ströbröd
- 2 dl vispgrädde
- 1 st gul lök
- 1 st ägg
- 1 1/2 tsk salt
- 2 krm nymalen svartpeppar
- 2 krm nymalen muskot
- smör till stekning
- Potatismos
- 1 kg mjölig potatis
- 2-3 dl varm mjölk
- smör
- Pressgurka
- 1 st ekologisk gurka
- 2 msk ättika
- 0,5 dl socker
- hackad persilja
- Rårörda lingon
- 250 g frysta lingon
- 0,5 dl socker
- Gräddsås
- 3 dl vispgrädde (40%)
- 2 dl mjölk
- 1 st morot
- en skvätt japansk soja
- 2 msk koncentrerad köttfond
Skriv en kommentar till "Köttbullar med potatismos, pressgurka och lingon"
Visa kommentarer Dölj kommentarer