Lammstek med klassisk potatisgratäng

Lammstek med klassisk potatisgratäng och haricot verts. Perfekt till påsk och vårens högtider.

RÖSTA PÅ RECEPTET (0)

Ingredienser

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

  • Lammstek
  • ca 1,5 kg lammstek på ben
  • färsk rosmarin och timjan
  • 5 sy vitlöksklyftor
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • smör
  • 1 st ekologisk citron
  • Potatisgratäng
  • 1,5 kg mjölig potatis
  • 3-4 dl äkta vispgrädde (40%)
  • mjölk att späda potatiskoket med
  • 1 st gul lök
  • 1/3 purjolök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • flingsalt
  • nymald svartpeppar
  • gräslök
Inköpslista

Så här gör du

Klar
Tillvägagångssätt

Sätt ugnen på 175 grader (vanlig över/under-värme). Ta fram lammsteken och förstek den i smör runt om så det blir en fin stekyta. Lägg den i en form.

Hacka en rejäl mängd rosmarin, timjan och vitlök. Blanda örterna.

Gör hål i lammet med ett brynstål eller kniv. Fyll hålen med örtblandningen och gnugga runt om lammet, salta och peppra.

Sätt en stektermometer in mot benet och ”skjuts in i ugnen”. Tag ut lammet när innertemperaturen är 60 grader.

Medan lammet står i ugnen, gör gratängen.

Skala potatisen och skär den i 3–5 mm tjocka skivor. Finhacka lök, purjolök och vitlök.

Lägg potatisen i en kastrull med grädde och fyll upp med mjölk så att det täcker. Koka 5–10 min.

Häll blandningen i en form och blanda med ”lökhacket”, salta och peppra.

Grädda i ugnen i 30-40 minuter.

Stäng

Inköpslista

Stäng

Skriv en kommentar till "Lammstek med klassisk potatisgratäng"

Visa kommentarer Dölj kommentarer

Skriv en kommentar

På denna webbplats jobbar vi med cookies för att förbättra din surfupplevelse. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se