Tagliata på hjort- eller oxfilé med grön polentakaka och svamp

Gå Italien hela vägen. En lyxigare rätt med hjort- eller oxfilé som matchas med Kungen av vin, en klassisk Barolo.

Receptet är framtaget tillsammans med Johanna Westman, Mosebacke matstudio.

RÖSTA PÅ RECEPTET (2)

Ingredienser

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

  • Tagliata
  • 500 g hjort- eller oxfilé (ta ut köttet ur kylskåpet minste en halvtimme innan du ska steka den)
  • 3-4 msk finhackade örter, ex rosmarin, timjan och salvia
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 3-4 msk olivolja extra vergine
  • Rostade tomater
  • 200 g körsbärstomater
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 knippa timjan eller rosmarin
  • Polentakaka
  • 1 1/2 dl polenta
  • 7 1/2 dl vatten
  • 140 g talleggio-ost
  • 100 g bladspenat
  • 2 msk smör
  • Smörslungad svamp
  • 350 g blandad svamp, ex Karl Johan, skogschampinjon eller trattkantareller
  • 20-50 g smör
  • färsk timjan 
Inköpslista

Så här gör du

Klar
Tillvägagångssätt

Sätt ugnen på 150 grader. Dela tomaterna och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olja och strö över socker, salt och örter. Sätt in i ugnen i cirka en timme.

Polentakakan: Skölj spenaten noga och mjukstek den i smör. Ställ åt sidan.

Smörj en liten form med smör.

Koka upp vatten och tillsätt polenta. Låt sjuda i cirka fem minuter tills den tjocknat. Skär talleggion i tärningar och vänd ner polentan tillsammans med den smörstekta spenaten. Rör om. Häll upp polentan i formen och låt stå tills den stelnat.

Tagliata: Hacka örterna och lägg upp på en skärbräda tillsammans med flingsalt och svartpeppar. Rulla köttet i örterna.

Hetta upp en grillpanna, häll i en knapp matsked olivolja och halstra oxfilén runt om så den får fin färg men fortfarande har en rå kärna. Låt köttet vila 10-15 minuter innan du skär den i tunna skivor. Lägg upp köttet på ett fat. Ringa över olivolja och garnera med rostade tomater. Strö över flingsalt och färskmalen svartpeppar.

Smörstekt svamp: Borsta svampen. Skär stora svampar i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör.

Lägg svampen i smöret i stekpannan och sänk värmen och låt steka på svag värme tills vätskan i svampen kokat bort. Tillsätt mer smör under tiden om det behövs. Krydda med salt och peppar.

Stäng

Inköpslista

Stäng

Skriv en kommentar till "Tagliata på hjort- eller oxfilé med grön polentakaka och svamp"

Visa kommentarer Dölj kommentarer

Skriv en kommentar

På denna webbplats jobbar vi med cookies för att förbättra din surfupplevelse. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se