Vin för Rookies

En onördig podcast för dig som vill lära dig mer om vin

En onördig vinpodd

Vin för rookiesVin för Rookies är en podd för alla oss som gillar vin och som gärna vill lära sig mer! I varje avsnitt, som är på 10-15 minuter, bjuder experten Thomas Holstein in nyfikna gäster för att tillsammans lära lyssnarna mer om och djupdyka i olika teman, med den gemensamma nämnaren – vin.

Detta är inte en vin-nördspodd med näsan i vädret, utan i `Vin för Rookies´ får du svar på både högt och lågt! Ingen fråga är för dum. Ingen fråga är för svår.

Har du idéer på innehåll till framtida avsnitt?
Hör av dig till oss via podd@enjoywine.se!

Avsändare av podden är Enjoy Wine & Spirits och podden produceras av Poddagency.

”Vin för Rookies” – finns där poddar finns

Lyssna på podden via spelaren under respektive avsnitt eller lyssna och prenumerera på avsnitten via;

Spotify logo

Spotify

Apple Podcaster logo

Podcaster i iTunes

Acast logo

Acast

Avsnitt # 11 – Pinot Noir

Förslag på viner på druvan Pinot Noir

Markowitsch Pinot NoirMarkowitsch Pinot Noir
Artnr: 6695
Pris: 109 kr
Smak:  Frisk och harmonisk smak med fat toner och inslag av jordgubbar, hallon och körsbär.
Finns vinet på mitt Systembolag?

Noble Vines 667Noble Vines 667 Pinot Noir
Artnr: 6611
Pris: 119 kr
Smak: Nyanserad, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, örter, mörka körsbär, kryddor och choklad.
Finns vinet på mitt Systembolag?

Underwoof Pinot NoirUnderwood Pinot Noir 
Artnr: 70039
Pris: 80 kr
(Burk á 375 ml)
Smak: Medelfylligt med tydlig pinot noir karaktär i form av hallon, mogna jordgubbar och örter. Ren, frisk eftersmak i perfekt balans. Mums!
Beställ vinet här

Avsnitt # 10 – Ekologiskt vin

Vi grottar ner oss i ekologiskt vin ett ögonblick, häng med!

Avsnitt # 9 – Ekfat

Vad vet du om ekfat och dess betydelse för vinet? Lyssna på nytt poddavsnitt.

Riojavinet Barón de Ley Reserva är kryddigt med utvecklad smak av fat, inslag av mörka körsbär, tobak, choklad, kanel, korinter och vanilj.

Baron de ley Reserva
Artnr: 2525
Pris: 119 kr

Det mer vällagrade Baron de Ley Gran Reserva bjuder på en nyanserad, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av torkade fikon, dill, kanel, choklad, plommon, tobak och vanilj.

Baron de ley Gran Reserva
Artnr: 2768
Pris: 209 kr

Avsnitt #8 – Ost & Vin

Avsnitt #7 – Hålla en vinprovning

Frida är sugen på att ha vinprovning hemma men är osäker på hur man går till väga och vad man bör tänka på för att den skall bli så lyckad som möjligt. Thomas, som varit på en och annan vinprovning, ger sina bästa tips.

Avsnitt #6 – Amarone

Pelle Hedlund, som är gäst hos Thomas i detta avsnitt, köper en och annan Amarone vid festliga tillfällen men vill veta mer om vad som är så speciellt med detta vin. Hur tillverkas det och vad passar bäst att dricka det till?

Avsnitt #5 – Naturviner

Naturvin är något som gästen Daniel inte har så stor koll på. För vad betyder termen ”naturvin”?
Hur tillverkas det och hur vet man att det verkligen är ett naturvin…och inte minst, hur SMAKAR det? Thomas ger svar på Daniels funderingar och tar även med sig en flaska naturvin att provsmaka. Läs även artikeln om naturviner och få tips om viner och krogar med naturvinsfokus.

Avsnitt #4 – Temperering

Åse är tillbaka som gäst och hon tycker det kan vara svårt att veta hur man skall tänka när det gäller vin och temperatur. Vilka metoder kan man t ex använda för få rätt temperaturer, vilka viner bör drickas kalla och vad innebär egentligen rumstempererad? Vår expert Thomas har svaren.

Avsnitt #3 – Nebbiolo

Daniel, som gästar detta avsnitt, har hört om den trendiga druvan Nebbiolo men vill veta mer. Vår expert Thomas förklarar bland annat vad druvans namn kommer ifrån, vilken mat som passar bäst till nebbiolo-vin och vad det är som är så karaktäristisk med vinets smak.

Avsnitt #2 – Luftning

Hur luftar man vin? Behöver alla viner luftas? Vad ska man tänka på när man luftar vin? Hur länge ska ett vin luftas? Kan man använda en elvisp för att lufta ett vin om man har ont om tid?

De här frågorna får dagens gäst Åse Sundberg, 44 år från Nacka, svar på i ”Vin för Rookies”.

Avsnitt # 1 – Champagne

Allt du någonsin velat veta om Champagne! I premiäravsnittet samtalar Thomas Holstein med sin gäst Jeannette Conte, 38 år, från Stockholm om den ädla drycken från Frankrike.

Vilka glas är bäst att dricka Champagne ur? Hur öppnar man flaskan på bästa sätt? Vilken typ av mat passar till detta mousserande vin? Och stämmer det verkligen att bubblorna håller längre om man stoppar ner silverbestick i en öppnad flaska?

Så öppnar du en flaska bubbel!

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På denna webbplats jobbar vi med cookies för att förbättra din surfupplevelse. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Välkommen!