Vin för Rookies

En onördig podcast för dig som vill lära dig mer om vin

En onördig vinpodd

`Vin för Rookies´ är en podd för alla oss som gillar vin och som gärna vill lära sig mer! I varje avsnitt, som är på 10-15 minuter, bjuder experten Thomas Holstein in nyfikna gäster för att tillsammans lära lyssnarna mer om och djupdyka i olika teman, med den gemensamma nämnaren – vin.

Detta är inte en vin-nördspodd med näsan i vädret, utan i `Vin för Rookies´ får du svar på både högt och lågt! Ingen fråga är för dum. Ingen fråga är för svår.

Har du idéer på innehåll till framtida avsnitt?
Hör av dig till oss via podd@enjoywine.se!

Avsändare av podden är Enjoy Wine & Spirits och podden produceras av Poddagency.

”Vin för Rookies” – finns där poddar finns

Lyssna på podden via spelaren under respektive avsnitt eller lyssna och prenumerera på avsnitten via;

Spotify logo

Spotify

Apple Podcaster logo

Podcaster i iTunes

Acast logo

 

 

Acast

# 1 – Champagne

Allt du någonsin velat veta om Champagne! I premiäravsnittet samtalar Thomas Holstein med sin gäst Jeannette Conte, 38 år, från Stockholm om den ädla drycken från Frankrike.

Vilka glas är bäst att dricka Champagne ur? Hur öppnar man flaskan på bästa sätt? Vilken typ av mat passar till detta mousserande vin? Och stämmer det verkligen att bubblorna håller längre om man stoppar ner silverbestick i en öppnad flaska?

 

 

 

 

 

Så öppnar du en flaska bubbel!

Avsnitt 2 – Luftning

Hur luftar man vin? Behöver alla viner luftas? Vad ska man tänka på när man luftar vin? Hur länge ska ett vin luftas? Kan man använda en elvisp för att lufta ett vin om man har ont om tid?

De här frågorna får dagens gäst Åse Sundberg, 44 år från Nacka, svar på i ”Vin för Rookies”.

 

 

 

 

 

Avsnitt 3 – Nebbiolo ”allt du måste veta”

Daniel, som gästar detta avsnitt, har hört om den trendiga druvan Nebbiolo men vill veta mer. Vår expert Thomas förklarar bland annat vad druvans namn kommer ifrån, vilken mat som passar bäst till nebbiolo-vin och vad det är som är så karaktäristisk med vinets smak.

 

 

Vinparlören – lär dig orden i vinvärlden

Blanc de Blancs

Typ av mousserande vin eller vitt vin tillverkat på endast ”vita” (det vi på svenska vanligen betecknar gröna) vindruvor. I Champagne anger termen att endast Chardonnaydruvan används i vinet.

Blanc de Noirs

Typ av mousserande vin eller vitt vin tillverkat på endast ”svarta” (det vi på svenska vanligen betecknar blå) vindruvor. I Champagne anger termen att endast Pinot Meunier och/eller Pinot Noir används i vinet.

Bouquet

Annat ord för att beskriva vinets doft.

Brut

Beteckningen ”Brut” är franska och betyder torrt, det vill säga utan sötma.

Brut Nature: ingen vintillsats, 0 till 3 g/L restsocker
Extra Brut: vintillsats med 0 till 6 g/L restsocker
Brut: vintillsats med 0 till 15 g/L restsocker
Extra Sec: vintillsats med 12 till 20 g/L restsocker
Sec: vintillsats med 17 till 35 g/L restsocker
Demi Sec: vintillsats med 35 till 50 g/L restsocker
Doux: vintillsats med mer än 50 g/L restsocker

Bubblor

En flaska Champagne av normalformat, 750 ml, innehåller knappt 50 miljoner bubblor.

Champagne

Champagne är ett mousserande vin som enbart får tillverkas i distriktet Champagne, i Frankrike. Champagne får endast göras på druvorna Chardonnay (grön) Pinot Noir (blå) och Pinot Meunier (blå).

Chaptalisering

Chaptalisering är en ofta ifrågasatt metod, en tillsats av socker i vinmusten. Den ger förlängd jäsning, högre alkoholhalt, mer koncentrerad smak och bättre hållbarhet. Utvecklades i slutet av 1700-talet av Jean Chaptal och är avgörande för viner från svala klimat.

Degorgering

Det moment där jästfällningen avlägsnas från flaskan. Innan degorgeringen vänds flaskan från liggande läge till att flaskhalsen är rakt nedåt. Denna process gjordes tidigare för hand och heter Reumage. Nuförtiden gör oftast maskiner detta.

När det är dags att avlägsna fällningen doppas flaskhalsen i en kylvätska som är -28°C och fällningen fryser till is. Sedan vänds flaskan upprätt igen, kapsylen tas bort och tack vare övertrycket i flaskan trycks den frusna jästproppen ut. Lite vin försvinner vid denna procedur och ersätts med en skvätt nytt vin.

Dekantering

Dekanterar gör man när man häller över vinet på karaff. Detta för att antingen ”lufta” vinet (luftkontakten får smakerna att utvecklas i strävt rött vin), eller skilja bort en grumlig bottensats som gett vinet dess fina smaker, men ser otrevligt ut i glasen.

Bottensats syns bäst i starkt motljus. Sluta hälla när den närmar sig flaskhalsen. Bordsviner för under 60 kronor klarar sig utmärkt med den luftkontakt de får i glaset.

Dosage

Beroende på om man vill ha en mindre torr Champagne tillsätts även lite socker när flaskan fylls på. Detta moment kallas dosage och den tillsatta vätskan kallas liqueur d’expedition. Dosagen är nödvändig för att få en bra balans i Champagnen eftersom det svala klimatet i Champagne ger en hög syra i vinet.

Fläckar

Spiller man rött vin är fläcken besvärlig. Det brukar hjälpa att strö en driva salt över hela fläcken medan den ännu är blöt. Saltet suger åt sig fukt, med färgämnen och allt. Låt saltet torka helt och dammsug upp det. Om fläcken mot förmodan inte är helt borta brukar normal tvätt utplåna resten.

Fällning

Lite grummel i rött vin som uppstår när färgämnen från druvans skal klumpar ihop sig.

Glas

Seriösa vinprovare förordar glas med tulpanform även för vita viner. Det faktum att mynningen är smalare än kupans vidaste del bidrar till att samla dofterna för provning och avnjutning ovanför vinytan. De tyska remmarna med konformig fot är traditionella, särskilt för Rhen-viner.

Grimma

Den ståltråd som viras runt kork och flaska och som håller korken på plats. Grimman öppnas alltid genom att vrida sex halva varv.

Korkat

När ett vin har tagit smak av korken och blivit defekt, korkskadat, kallas det ”korkat”.

Magnum

Magnum är en flaska som rymmer dubbelt så mycket som en vanlig vinbutelj, alltså 1,5 liter.

Mousserande vin

Mousserande vin  är ett begrepp för allt vin som bubblar, även äkta Champagne. Många tror att mousserande vin är någonting sämre, men det stämmer inte.

ousserande betyder ”skummande” och kan i princip vara allt från den mest exklusiva Champagne till det enklaste vinet som körts genom en Soda stream.

Roséchampagne

Roséchampagne är oftast en blandning av Champagne som blandats med ett stilla rött vin.

Årgång

 

 

 

Årgång är det år druvorna skördades, på hösten vad gäller norra halvklotet, om våren vad gäller det södra. Siffran i sig är ingen kvalitetsgaranti. Vissa viner är bra vissa år och av sämre kvalitet andra säsonger. Grannvingårdar kan uppvisa stora skillnader. Det finns tabeller, mer eller mindre generella, för kostbara viner.

På denna webbplats jobbar vi med cookies för att förbättra din surfupplevelse. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se