Vin för Rookies

En onördig podcast för dig som vill lära dig mer om vin

En onördig vinpodd

Vin för Rookies är en podd för alla oss som gillar vin och som gärna vill lära sig mer! I varje avsnitt, som är på 10-15 minuter, bjuder experten Thomas Holstein in nyfikna gäster för att tillsammans lära lyssnarna mer om och djupdyka i olika teman, med den gemensamma nämnaren – vin.

Detta är inte en vin-nördspodd med näsan i vädret, utan i `Vin för Rookies´ får du svar på både högt och lågt! Ingen fråga är för dum. Ingen fråga är för svår.

Har du idéer på innehåll till framtida avsnitt?
Hör av dig till oss via podd@enjoywine.se!

Avsändare av podden är Enjoy Wine & Spirits och podden produceras av Poddagency.

”Vin för Rookies” – finns där poddar finns

Lyssna på podden via spelaren under respektive avsnitt eller lyssna och prenumerera på avsnitten via;

Spotify logo

Spotify

Apple Podcaster logo

Podcaster i iTunes

 

Acast logo
Acast

Avsnitt # 22 – Alkoholfritt vin

Louise, ena halvan av podden Momsplaining, gästar och eftersom hon inte dricker alkohol så blir det ett avsnitt om just alkoholfritt vin…ett område där det hänt väldigt mycket bara under de senaste tio åren. Men finns det verkligen alkoholfritt vin som kan mäta sig med konventionellt vin? Och hur framställer man alkoholfritt på bästa sätt så att man får behålla smakaromerna i vinet?

Enjoy!

Avsnitt # 21 – Rioja

I detta avsnitt pratar och smakar vi på Rioja. Det handlar om allt från vanilj till leriga jordar och Thomas berättar om när han var på ekfatsprovning och tuggade trä. Häng med!

Enjoy!

Baron de Ley Reserva 119 Kr – Art. nr 2525
Baron de Ley Reserva 209 Kr – Art. nr 2768

Vill du veta mer fakta kring Rioja?
Här har vi listat fem fakta kring Rioja.

Fem fakta om: Rioja

Avsnitt # 20 – Pinot Grigio

I detta avsnitt pratar vi om en druva på frammarsch, den populära Pinot Grigio. Eller Pinot Gris, Grauburgunder, Malvoisie, Pinot Beurot och Szûrkebarát som den också heter. Låter det krångligt? Inte alls – häng med så serverar Thomas dig det absolut viktigaste du bör känna till och en guide till smak och doft.

Enjoy!

Gnarly Head Pinot Grigio 79 Kr – Art. nr 6946

 

Avsnitt # 19 – Chianti

Avsnitt nr 19 handlar om Chianti, ett vindistrikt i Toscana i Italien.
Enjoy!

Avsnitt # 18 – Vulkanvin

Avsnitt nr 18 handlar om vulkanviner, viner som växer fram i vulkanisk jordmån. Vad är utmärkande för dessa viner, hur smakar de och vilka slags viner gör man kring Etna på Sicilien.

Enjoy!

https://www.enjoywine.se/sortiment/torre-mora-scalunera-etna-rosso/
https://www.enjoywine.se/sortiment/torre-mora-scalunera-etna-bianco/
https://www.enjoywine.se/sortiment/torre-mora-scalunera-etna-rosato/

Avsnitt #17 – Bubbel

Fler artiklar

https://www.enjoywine.se/nyheter/nicolas-feuillatte-om-fransmannen-far-valja/

Avsnitt #16 – Vin på burk

Viner på burk

Underwood The bubbles
Underwood Rosé
Underwood Pinot Gris
Underwood Pinot Noir

Artikel: Redo för vin på burk

Avsnitt #15 – Riesling

Vinet som provades i podden

A Christmann Riesling
Artnr: 5882
Pris: 139 kr

Christmann Riesling

Avsnitt #14 – Socker i vin

Varför finns det socker i vin?
Vin görs på vindruvor och i vindruvor finns socker naturligt och heter då fruktsocker. I vintillverkningen jäser musten från druvorna och sockret omvandlas till alkohol.  Men allt socker omvandlas inte till alkohol, en del blir kvar i vinet och det kallas restsocker.   Det finns alltså inget sockerfritt vin, de som har minst socker har cirka 1–2 gram restsocker per liter.

Varför har vissa viner mer socker?
Anledningarna kan vara flera, bland annat spelar valet av druvor en viss roll då vissa sorter har mer naturligt socker än andra. Främst är det beroende på framställningsmetoden och klimatet där vinet odlats. Desto varmare klimat, desto större möjlighet till högre sockerhalt i vindruvan. Vissa vinstilar innehåller naturligt högre sockerhalt som till exempel viner gjorda på appassimento-metoden (när druvorna torkas och sockerhalten därmed koncentreras i druvan).

Varför tillsätter man socker?
Det finns även olika metoder där socker, i form av söt druvmust, tillsätts i vintillverkningen för att vinet ska kunna jäsa till en önskad alkoholhalt. I dessa fall jäser sockret ut och resultatet blir inte ett sötare vin, utan ett vin med högre alkoholhalt. Men i vissa fall kan även söt druvmust användas för att ändra vinets smakprofil. Socker är smakbärare och kan göra att ett vin upplevs som mjukare och fylligare. En vinstil som ofta uppskattas av oss i Sverige.

Hur tar man reda på vinets sockerhalt?
Som konsument är det inte lätt att veta om ett vin har tillsatt socker eller ej, det går alltid att göra lite eget detektivarbete och även ta hjälp av Systembolagets hylletikett men också ta hänsyn till vinstilen, var vindruvorna vuxit och tillverkningsmetod. Det finns nämligen ingen generell regel. Socker i alkohol mäts i gram per liter. Tänk på det och sätt det i relation till andra livsmedel som mäts i socker per 100 gram.  För att sätta socker i vin i relation till andra drycker finns en jämförelse nedan.

Har alla boxviner tillsatt socker?
Nej är svaret, de är en seglivad myt att alla boxviner har tillsatt socker, vilket inte stämmer.

Vinet som provades i podden

Selvarossa
Artnr: 32228 | Pris: 79 kr | 14%
Smaken är mjuk och fruktig med kryddiga inslag och toner av ekfat, mogna mörka bär och choklad.

Avsnitt # 13 ”Vin till skaldjur”

Få råvaror för med sig en sådan känsla av lyx som hummer, ostron, havskräftor, krabbor och musslor. Men vad passar bäst att dricka till? För de flesta faller valet på ett vitt vin. Men VILKET vita vin matchar olika skaldjur bäst.

Här är vår guide – bästa drycken till skaldjur

Räkor och havskräftor – friskt och fruktigt vin


Räkor och havskräftor har den gemensamma nämnaren att det finns en viss sötma i köttet men även en sälta som kommer från lagen de kokats i. Serverar du skaldjuren naturella med tillbehör som citron, aioli/majonäs och rostat bröd eller en bit baguette rekommenderar vi ett torrt, friskt och fruktigt Rieslingvin.

Vintips
Jurtschitsch Langenlois RieslingJurtschisch Riesling

Christmann RieslingAC Christmann Riesling 

Hummer och krabba – fylligt smakrikt vin

Hummer och krabba är båda mer smakrika än räkor/havskräftor. Många gånger så tillagas även dessa skaldjur på något vis, gratineras, stuvas eller blir en ljuvlig soppa. Därför passar det ofta bra med ett mer smakrikt och fylligt vitt vin. Vi rekommenderar ett vin på druvan Chardonnay. Desto fylligare maträtt du gjort – desto fylligare kan vinet vara och i fallet med chardonnay handlar det om att du väljer mellan ett vin som fatlagrats eller ej. Ett fatlagrat chardonnayvin blir fylligare och ”fetare” i sin karaktär.

Vintips

Blason de Bourgogne Macon Village

Ostron – Torrt mousserande på traditionell metod

Till råa ostron passar ett torrt mousserande gjort på traditonell metod allra bäst. Det förhöjer även den festliga och lyxiga känsla vi ofta förknippar med ostron. Beroende på budget väljer du en torr champagne eller en cava, cremant, cap classique eller annat mousserande gjort just på den traditionella metoden.

Vintips
Nicolas Feuillate Blanc de Blanc
Graham Beck Blanc de Blanc 

Musslor – Torrt och friskt vin

Musslor äter vi oftast gratinerade eller i en soppa/gryta som t.ex en klassisk Moules Marinere. Till detta passar ett torrt, friskt vitt vin på druvan Sauvignon Blanc.

Vintips

Misty Cove Sauvignon Blanc

Kräftor – Friskt och fruktigt med hint av sötma

För de flesta är den vanligaste drycken på kräftskivan öl och snaps. Men givetvis finns det viner som passar bra. Kräftor är ofta rejält salt och för att matcha det behöver vi ett vin som är friskt , fruktigt och har en aningens touch av fruktsötma. Vår rekommendation är ett vitt vin på druvan Viognier. Lyssna på podden för att höra Jeanettes reaktion på vinet.

Vintips
Gnarly Head ViognierGnarly Head Viognier

Avsnitt # 12 Rosévin

» Rosévinets tid är här- Läs våra rosétips

Avsnitt # 11 – Pinot Noir

Förslag på viner på druvan Pinot Noir

Markowitsch Pinot NoirMarkowitsch Pinot Noir
Artnr: 6695
Pris: 109 kr
Smak:  Frisk och harmonisk smak med fat toner och inslag av jordgubbar, hallon och körsbär.
Finns vinet på mitt Systembolag?

Noble Vines 667Noble Vines 667 Pinot Noir
Artnr: 6611
Pris: 119 kr
Smak: Nyanserad, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, örter, mörka körsbär, kryddor och choklad.
Finns vinet på mitt Systembolag?
Underwoof Pinot NoirUnderwood Pinot Noir 
Artnr: 70039
Pris: 80 kr
(Burk á 375 ml)
Smak: Medelfylligt med tydlig pinot noir karaktär i form av hallon, mogna jordgubbar och örter. Ren, frisk eftersmak i perfekt balans. Mums!
Beställ vinet här

Avsnitt # 10 – Ekologiskt vin

Vi grottar ner oss i ekologiskt vin ett ögonblick, häng med!

Avsnitt # 9 – Ekfat

Vad vet du om ekfat och dess betydelse för vinet? Lyssna på nytt poddavsnitt.

Riojavinet Barón de Ley Reserva är kryddigt med utvecklad smak av fat, inslag av mörka körsbär, tobak, choklad, kanel, korinter och vanilj.

Baron de ley Reserva
Artnr: 2525
Pris: 119 kr

Det mer vällagrade Baron de Ley Gran Reserva bjuder på en nyanserad, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av torkade fikon, dill, kanel, choklad, plommon, tobak och vanilj.

Baron de ley Gran Reserva
Artnr: 2768
Pris: 209 kr

Avsnitt #8 – Ost & Vin

Avsnitt #7 – Hålla en vinprovning

Frida är sugen på att ha vinprovning hemma men är osäker på hur man går till väga och vad man bör tänka på för att den skall bli så lyckad som möjligt. Thomas, som varit på en och annan vinprovning, ger sina bästa tips.

Avsnitt #6 – Amarone

Pelle Hedlund, som är gäst hos Thomas i detta avsnitt, köper en och annan Amarone vid festliga tillfällen men vill veta mer om vad som är så speciellt med detta vin. Hur tillverkas det och vad passar bäst att dricka det till?

Avsnitt #5 – Naturviner

Naturvin är något som gästen Daniel inte har så stor koll på. För vad betyder termen ”naturvin”?
Hur tillverkas det och hur vet man att det verkligen är ett naturvin…och inte minst, hur SMAKAR det? Thomas ger svar på Daniels funderingar och tar även med sig en flaska naturvin att provsmaka. Läs även artikeln om naturviner och få tips om viner och krogar med naturvinsfokus.

Avsnitt #4 – Temperering

Åse är tillbaka som gäst och hon tycker det kan vara svårt att veta hur man skall tänka när det gäller vin och temperatur. Vilka metoder kan man t ex använda för få rätt temperaturer, vilka viner bör drickas kalla och vad innebär egentligen rumstempererad? Vår expert Thomas har svaren.

Avsnitt #3 – Nebbiolo

Daniel, som gästar detta avsnitt, har hört om den trendiga druvan Nebbiolo men vill veta mer. Vår expert Thomas förklarar bland annat vad druvans namn kommer ifrån, vilken mat som passar bäst till nebbiolo-vin och vad det är som är så karaktäristisk med vinets smak.

Avsnitt #2 – Luftning

Hur luftar man vin? Behöver alla viner luftas? Vad ska man tänka på när man luftar vin? Hur länge ska ett vin luftas? Kan man använda en elvisp för att lufta ett vin om man har ont om tid?

De här frågorna får dagens gäst Åse Sundberg, 44 år från Nacka, svar på i ”Vin för Rookies”.

Avsnitt # 1 – Champagne

Allt du någonsin velat veta om Champagne! I premiäravsnittet samtalar Thomas Holstein med sin gäst Jeannette Conte, 38 år, från Stockholm om den ädla drycken från Frankrike.

Vilka glas är bäst att dricka Champagne ur? Hur öppnar man flaskan på bästa sätt? Vilken typ av mat passar till detta mousserande vin? Och stämmer det verkligen att bubblorna håller längre om man stoppar ner silverbestick i en öppnad flaska?

Så öppnar du en flaska bubbel!

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!