Öppna meny
,
11 oktober, 2021

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans? Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer klassiska och förväntade.  En del kanske till och med låter direkt äckliga förutom för de frälsta. Ofta handlar det om kontraster i smak eller textur, som sött och salt eller kallt och varmt. Här får du förslag på superkombinationer av mat och dryck.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Cheeseburare + Zinfandel
En amerikansk burgare förtjänar ett amerikanskt vin! Kaliforniens egen druva Zinfandel är fruktig och smakrik, vilket ger en härlig balans till grillat kött, smakrik ost, söt dressing eller bbq-sås. Välj gärna en mellanfyllig Zinfandel och snåla inte med osten!
Vårt dryckestips: Gnarly Head Old Vine Zinfandel

Getost + Riesling 
Varför är Riesling så himla bra till getost? Jo, tack vare sin tydliga syra, sin mineralitet och sina tydliga citrustoner möter vinet ostens örtiga och jordiga smaker till helt nya nivåer. Det friska vinet skär också genom ostens krämighet för en behaglig munkänsla.
Vårt dryckestips: Hans Baer Riesling

Lammstek + Rioja
Lammkött är fett, smakrikt och är väldigt vinvänligt och vi rekommenderar ett vin mycket frukt, medelhög syra och behaglig ekfatskaraktär. En klassisk kombination är spansk Rioja.
Vårt dryckestips: Baron de Ley Reserva

Foie gras + Sauternes
Att servera en Sauternes i samband med foie gras (gåslever)är ett säkert kort, då de två produkternas aromer lyfter upp och framhäver varandra. Vinet gör gåslevern ännu fylligare och rikare i smaken. Det är klokt att välja ett vin som inte är alldeles för sött utan som har en bra fruktsyra, som t.ex. vårt rekommenderade alternativ: Calvet Réserve du Ciron Sauternes

Torsk med brynt smör + ekfatslagrad Chardonnay
Torskrygg med brynt smör är en klassiker och delikatess i all sin enkelhet. Där bidrar friskheten från vinet en härlig kontrast mot de feta texturerna och ekfaten lyfter de smöriga aromerna med vanilj och nötiga toner. Gott!
Vårt dryckestips: Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay

Svamprisotto + Nebbiolo
Tänk ”Glokalt” – If it grows together, it goes together. Piemontes signaturrätt Svamprisotto passar perfekt till Nebbiolo som är medelfylligt och har hög syra, strama tanniner och jordiga inslag. Lägg på att vinerna doftar röda bär, nypon och rosor så har vi en verklig superkombo!
Vårt dryckestips: Fontanafredda Coste Rubin Barbaresco 

Pizza + Valpolicella
En välbakad pizza kan ju vara så fantastiskt god. Lagom hårt gräddad med örtig tomatsås, toppad med mängder av ost och läckra råvaror som skinka, salami, eller färsk svamp. En pizza kan ju i princip toppas med vad som helst. Låt fantasin flöda, och vinet likaså, det finns mängder av italienska röda viner som passar.
Vårt dryckestips: Musella Valpolicella Superiore 

Sushi + Riesling
Rieslingviner är lika klassiska som klockrena val till sushi och här är det lite av en smaksak vilken väg man vill gå snustorrt eller med lätt sötma. Vill man ha ett torrt vin till sushin rekommenderar vi Jurtschitsch Langenlois Riesling 

Grillad lax + Rosévin
Följ färgen på laxen med färgen på vinet. De fruktiga smakerna i detta vin och djupa aromerna liknar mer rödvinernas och gör att de passar perfekt till grillat och just lax.
Vårt dryckestips: Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt

Biff & bea + Cabernet Sauvignon 
Biff, bea och cabernet – hur klassiskt och gott kan det bli? Vispa ihop din bea, stek på en ryggbiff med rejäl fettkappa och drick ur stora glas i rejäla klunkar. Tanniner och strävhet blir till sammet när smakerna får dansa loss i munnen.
Vårt dryckestips: Gnarly Head Cabernet Sauvignon (passar även fantastiskt bra till grillad fläskkarré eller ribs med BBQ-sås!)

Vit sparris med hollandaise + Chardonnay utan fat
Välja ett friskt och fruktigt vitt vin som en oekad Chardonnay. Av någon anledning fungerar just de vinerna mycket bra. Viner som just har en rund och vacker syra och är fulla med fruktiga aromer. Skapa en ”brygga” mellan vinet och sparrisen med en hemlagad hollandaisesås. Syran i vinet möter syran i maten och aromerna lyfter samtidigt som den läckra kontrasten uppstår mellan det friska och det feta i rätten.
Vårt dryckestips: Blason de Bourgogne Chardonnay

Ostbågar + Pinot Noir
Det behöver inte alltid vara så snobbigt när det kommer till vin. Det finns överraskande kombinationer som ostbågar ihop med vinstilen pinot noir. Ett lätt rödvin av den här typen, med både rödbärighet och örtig kryddighet, sitter som en smäck till den här feta ostigheten, särskilt om vinet är av den mer mjuka och bäriga typen.
Vårt dryckestips: Markowitsch Pinot Noir Classic

Lättsaltade chips + mousserande vin
Less is more! Att chipsen passar så fint till champagnen handlar om att syran i det mousserande vinet passar så otroligt väl ihop med fetman och sältan i chipsen. Skulle du trots allt vilja lyxa till det kan du addera smetana och lite löjrom och 1+1=3!
Vårt dryckestips: Champagne Debuchy Brut Réserve

Avsnitt #46 – Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker vi äter och dricker blir så otroligt goda tillsammans – sk Superkombinationer. Måns Falk gästar podden och det blir konkreta tips blandat med udda smaker. De provar även superkombos du enkelt kan testa hemma, som Pinot Noir med ostbågar.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget