Smördegsstjärnor med oliviade och Gåslever i brioche med rödvinskokt fikon

  • Baka av Smördegsstjärnorna
  • Låt brioche degen jäsa
  • Grädda briochen
  • Koka fikon

RÖSTA PÅ RECEPTET (0)

Ingredienser

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

  • Smördegsstjärnor med oliviade
  • 150 g sardellfyllda gröna oliver
  • 1 msk kapris
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 dl hackad olivolja
  • 1 msk hackad basilika
  • nymalen svartpeppar
  • 2 plattor smördeg
  • 1 ägg till penslingen
  • 6 rosmarinskvistar till garneringen
  • Rödvinskokta fikon
  • 3 st färska fikon
  • 3 dl rödvin
  • 2 dl socker
  • Brioche
  • 15 gr jäst
  • 0,7 dl varm mjölk
  • 2,5 tsk salt
  • 500 gr vetemjöl
  • 6 st ägg
  • 350 gr osaltat smör rumstempererat
  • 2,5 msk socker
  • 1 äggula vispat med 1 msk mjöl till penslingen
  • 200 g gåsleverterrine
Inköpslista

Så här gör du

Klar
Tillvägagångssätt

Smördegsstjärnor med oliviade.

Mixa oliverna med kapris, vitlök och olivoljan till en grov röra.

Blanda basilikan och smaksätt med svartpeppar.

Kavla ut smördegsplattorna och stansa ut 12 st stjärnor med en liten pepparkaksutstickare.

Pensla stjärnorna med uppvispat ägg och baka av de i ugnen på 200C, ca 10 minuter.

Fördela oiliviaden mellan smördelsstjärnorna och stick i en rosmarinkvist.

Gåslever i brioche med rödvinskokt fikon.

Vispa ut jästen i den varma mjölken.

Tillsätt salt, mjöl och ägg och arbeta ihop degen tills den är slät och smidig.

Vispa det mjuka smöret med sockret.

Blanda i smöret i degen, lite i taget.

Blanda noggrant tills degen är slät och smidig igen.

Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar, täck med en bakduk.

Slå ihop degen ett par gånger och låt den sedan jäsa i kylskåpet över natten.

Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord.

Forma 6 små bollar stora som pingisbollar.

Placera varje boll i en äggkopp, espressokopp eller liknande som tål ugnsvärme.

Resten av degen bakas av i en brödform (ca 1,5 Liter) och kan frysas in till ett annat tillfälle.

Låt degen jäsa på varm och dragfri plats tills den har svällt till dubbel storlek.

Pensla Briocherna med ägg och mjölkblandningen.

Grädda de små briocherna i ca 200 grader i ca 10 minuter, den stora i ca 30 minuter.

Stjälp upp omedelbart och låt svalna på galler.

Koka upp rödvinet med sockret i en liten kastrull.

Lägg i fikonen och låt småkoka i ca 10 minuter under lock.

Ta upp fikonen och koka ihop lagen tills ca 1/3 del återstår.

Halvera fikonen, häll över lagen och låt kallna.

Skär av toppen på de små briocherna.

Placera en skiva gåslever och ett halvt fikon på varje bröd, häll på några droppar rödvinssirap och lägg på brödlocken.

Stäng

Inköpslista

Stäng

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På denna webbplats jobbar vi med cookies för att förbättra din surfupplevelse. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Välkommen!