Vin för rookies
En onördig podcast för dig som vill lära dig mer om vin
En onördig vinpodd
Vin för Rookies är en podd för alla oss som gillar vin och som gärna vill lära sig mer! I varje avsnitt, som är på 10-15 minuter, bjuder experterna Thomas Holstein och Johan Eklöf in nyfikna gäster för att tillsammans lära lyssnarna mer om och djupdyka i olika teman, med den gemensamma nämnaren – vin.
Detta är inte en vin-nördspodd med näsan i vädret, utan i `Vin för Rookies´ får du svar på både högt och lågt! Ingen fråga är för dum. Ingen fråga är för svår.
Har du idéer på innehåll till framtida avsnitt?
Hör av dig till oss via podd@enjoywine.se!
Avsändare av podden är Enjoy Wine & Spirits och podden produceras av Poddagency.
Avsnitt #48 – Barolo
Fontanafredda Barolo
200 kr
Fontanafredda Barolo
200 krKaraktär
Nyanserad och kryddig doft med inslag av körsbär, hallon, kanel, nougat och kryddor. Smaken är generös, stram och fint balanserad med toner av torkade körsbär, nypon, kryddor, fat och med en lång eftersmak.
Gott till
Utmärkt till eleganta vilträtter samt till pasta med tryffel.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2017
Sockerhalt
1.8 gram/liter
Druvor
Nebbiolo 100%
Lagring
Gott att dricka nu, men utvecklas positivt i 5-7 år.
Artikelnummer
70227
Producent
Avsnitt #47 – Portugal
Vidigal Coragem Douro
249 kr
Vidigal Coragem Douro
249 krKaraktär
Vinet har en intensiv smakprofil med toner av mörka bär, körsbär, plommon och en balanserad ekton. I avslutningen en lång eftersmak med kryddiga toner och inslag av mörk choklad.
Gott till
Ett smakrikt vin som passar utmärkt till grillat, charkuterier samt vegetariska, smakrika rätter.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2019
Sockerhalt
1.5 gram/liter
Druvor
Touriga franca 50%, Tinta roriz 30%, Touriga nacional 20%
Artikelnummer
2548
Producent
Avsnitt #46 – Superkombos
Vad är det som gör att vissa saker vi äter och dricker blir så otroligt goda tillsammans – sk Superkombinationer. Måns Falk gästar podden och det blir konkreta tips blandat med udda smaker. De provar även superkombos du enkelt kan testa hemma, som Pinot Noir med ostbågar.
Avsnitt #45 – Côtes du Rhône
I det här avsnittet avhandlas klassiska vindistriktet Côtes du Rhône. Gäst är artisten Lina Hedlund som briljerar med perfekt franskt uttal och vi får reda på vad som skiljer viner från norra och södra Côtes du Rhône och vad förkortningen GSM betyder i vinvärlden.
Avsnitt #44 – Alta Langa
I Vin för rookies kan vi inte få nog av bubbel och idag pratar vi med artisten Hanna Hedlund om Alta Langa. Experimentet från Piemonte som blivit en bubblande succé. Det blir som vanligt en titt i historieboken och provsmakning!
Fontanafredda Alta Langa Limited Edition
169 kr
Fontanafredda Alta Langa Limited Edition
169 krKaraktär
Torr, mycket frisk med härlig mousse och fin sval frukt. Inslag av citrus, mineraler, kex och gröna äpplen i en lång och elegant stil.
Gott till
Mycket trevligt till naturella skaldjur, som aperitif eller till härliga sallader.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2016
Sockerhalt
8 gram/liter
Druvor
Pinot nero 70%, Chardonnay 30%
Lagring
Gott att dricka nu, men vinner på 3-5 års lagring.
Artikelnummer
7949
Producent
Avsnitt #43 – Vin till julmat
Idag tar vi död på myten att vin inte passar till julmat en gång för alla. Måns Falk, med en hel karriär inom restaurang och mat, gästar studion och är till en början aningens skeptisk men lämnar studion omvänd. Det dyker dessutom upp en utmanare till julglöggen som golvar smaklökarna.
Avsnitt #42 – Toscana
Idag är temat ett av världens mest kända resmål – Italienska Toscana. Johan gästas återigen av producenten och författaren Henrik Johnsson och det snackas vinhistoria, Sangiovese och rebelliska super-toscanare. Henrik får äran att öppna skruvkorken på dagens flaska och saliven rinner till ordentligt när det smakas på en ekologisk Chianti.
Piccini Chianti
89 kr
Fakta
Förslutning
Årgång
2018
Sockerhalt
2 gram/liter
Druvor
Sangiovese 100%
Lagring
Vinet är gott att dricka nu.
Artikelnummer
22467
Producent
Avsnitt #41 – Valpolicella
Detta avsnitt av Vin för Rookies handlar om ett riktigt favoritområde för oss svenskar – Amaronens ursprung: Valpolicella. Johan reder ut knepiga begrepp, pratar återbruk och och med i studion är artisten Lina Hedlund som får prova vin som inte är gjort på torkade druvor.
Musella Valpolicella Superiore
149 kr
Musella Valpolicella Superiore
149 krKaraktär
Vinet är medelfylligt med en tydlig fruktdriven karaktär med inslag av mörka körsbär, hallon, lingon och tranbär. Ett lätt inslag av fat och toner av torkade kryddor gör vinet perfekt balanserat. Gott till det mesta.
Gott till
Ugnsrostad kyckling, pasta, pizza, vegetariskt och grillad fisk.
Passar till
Avsnitt #40 – Verdicchio
Detta avsnitt handlar om den italienska favoritdruvan Verdicchio. Ett fisk och skaldjursvin av rang och det italienare själva gärna dricker på sin semester. Vi får lära oss om det passar bra till Spaghetti Vongole men varför nämns tuggummit Jenka? Johan gästas av biografiförfattarna Leif Eriksson och Martin Svensson som får dofta, smaka och prata.
Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore
99 kr
Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore
99 krKaraktär
Medelhög intensitet med gyllengul färgnyans. Stor, aromatisk doft med karaktär av mineraler och tropisk frukt. Medelfyllig smak med mineral och citruskaraktär samt mogen tropisk frukt.
Gott till
Stekt och grillad fisk samt till rätter av kyckling, kalkon och kalv.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2019
Sockerhalt
2 gram/liter
Druvor
Verdicchio 100%
Lagring
Gott att dricka nu, kan lagras i 2-8 år.
Artikelnummer
12419
Producent
Avsnitt #39 – Bag in box
Castillo Manzano®
165 kr
Castillo Manzano®
165 krKaraktär
Mycket, fruktig smak med inslag av fat, mörka bär, plommon, vanilj och choklad. Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött
Gott till
Grillat i alla dess former. Picknick och buffémat, Fredagsmys
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2018
Sockerhalt
5 gram/liter
Druvor
Tempranillo 70%, Shiraz 20%, Petit verdot 10%
Lagring
Gott att dricka nu, vinner inte på lagring i mer än ett år från inköpsdatum.
Artikelnummer
3713
Producent
Avsnitt #38 – Cava
I veckans avsnitt gästas Johan åter av Jeannette som får lära sig om den populära drycken Cava.
Var och hur gör man Cava? Passar cava att dricka till mat? Och uttalas det egentligen Cava eller Ca-va? Här kan du läsa mer om Cava och excellenta Segura Viudas
Segura Viudas Brut Reserva
79 kr
Segura Viudas Brut Reserva
79 krKaraktär
Fruktig doft med toner av stenfrukt, ananas och lime. Fint balanserad mousse ackompanjeras av en tydligt fruktig smak med toner av citrus, ananas och röd grapefrukt. Medellång uppfriskande eftersmak.
Gott till
Aperitif, fisk och skaldjur.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
NA
Sockerhalt
9 gram/liter
Druvor
Macabeo 50%, Parellada 35%, Xarel-lo 15%
Lagring
Går bra att dricka nu. Kan sparas ytterligare 5-7 år utan att kvaliteten försämras.
Artikelnummer
79314
Producent
Avsnitt #37 -Vin till hämtmat
Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin?
Går det ens att dricka vin till hämtmat som pizza, thai, sushi och indiskt? I dagens avsnitt får du lära dig vilka viner som faktiskt funkar bra till hett, kryddigt, salt och sött.
Johan har idag två gäster i studion – Författarna Martin Svensson & Leif Eriksson. Det provsmakas, utbildas och så blir det heta känslor i ”Sant eller falskt”.
Här kan du även läsa mer om vin till hämtmat!
Avsnitt #36 – Barbera
Vad är det som gör att Barbera kallas för ”Folkets vin”?
Är det för att det är en av italiens mest odlade blå druvor? Är det den låga prislappen? Är det för att den passar till precis all mat?
Eller, kan det vara så att det är för att den har precis alltihop?
I dagens avsnitt är Jeannette tillbaka som gäst och vi har en alldeles ny programledare..
Raimonda Barbera d’Alba
109 kr
Raimonda Barbera d’Alba
109 krKaraktär
Fruktig med mängder av mörka körsbär, mogna skogshallon, choklad och kryddor. Vinet har en härlig rostad ekfatston som bärs upp av dom mjuka tanninerna och den friska fruktsyran.
Gott till
Passar utmärkt till smakrik pasta eller kötträtter av nöt, fläsk och vilt.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2019
Sockerhalt
3 gram/liter
Druvor
Barbera 100%
Lagring
Kan lagras i 3 år.
Artikelnummer
71596
Producent
Avsnitt #35 – Montepulciano
Michaela är gäst även denna vecka när vi pratar om det klassiska vinet Montepulciano! Vad är det egentligen som har gjort att Italiens näst mest odlade blå druva är så populär? Kan det vara så att det här vinet är lagom? Att det liksom passar i stort sett allt och alla?
Avsnitt #34 – Lagring & Förvaring
I dagens avsnitt får vi lära oss grunderna i hur man lagrar och förvarar vin. Är det förresten någon skillnad på att förvara och att lagra?
Kan alla viner lagras? Kan man förvara vin i garage, kylskåp, garderob eller källare? Vad blir det för skillnad (om det blir nån)?
Avsnitt #32 – Defekter i vin
I det här avsnittet blir det fokus på vanliga orsaker till att vin inte smakar så gott. Och då pratar vi inte smakkaraktärer…utan när vin blir dåligt på grund av defekter. Vilka är de vanligaste defekterna och varför uppstår de? Och finns det något man kan göra för att undvika dem?
Avsnitt # 31 – Chardonnay
Dagens lektion handlar om Chardonnay; Michaela är åter på besök hos Thomas och får veta mer om denna druva. Vad är smakskillnaden på en svalklimats-chardonnay o en som odlats i varmt klimat? Vad innebär egentligen malolaktisk jäsning…och visste du att det faktiskt finns chardonnayodlingar i Sverige.
Blason de Bourgogne Mâcon-Villages
59 kr
Blason de Bourgogne Mâcon-Villages
59 krKaraktär
Fruktig doft med inslag av gula äpplen, päron, nektarin, örter och citrus. Friskt och generöst fruktigt i smaken med inslag av gula äpplen, grapefrukt, färska örter och citronskal.
Gott till
Fisk, Skaldjur, Vegetariskt. Perfekt till caesarsallad.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2019
Sockerhalt
1 gram/liter
Druvor
Chardonnay 100%
Lagring
Bör konsumeras inom fyra år från skörd.
Artikelnummer
2295
Producent
Avsnitt # 30 – Zinfandel
Zinfandel – en druva man kanske mest förknippar med USA men som faktiskt har sitt ursprung i Europa. I dagens avsnitt får vi en lektion i Zinfandel; bland annat dess historia, hur vinet smakar, om White Zin…och vad menas egentligen när det står Old Vine på en flaska?
Gnarly Head Old Vine Zinfandel
269 kr
Gnarly Head Old Vine Zinfandel
269 krKaraktär
Generös, fruktig smak med inslag av fat, björnbär, körsbär, mynta, peppar och vanilj.
Gott till
Passar utmärkt till grillade rätter av nöt- eller lammkött.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2019
Sockerhalt
5 gram/liter
Druvor
Zinfandel 91%, Petite sirah 9%
Lagring
Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
Artikelnummer
6597
Producent
Avsnitt # 29 – Vanliga frågor om vin
I det här avsnittet svarar vår expert Thomas på några av de allra vanligaste frågorna han får som handlar om vin. Gäst Är Marcus Hemrin, 27 år från Lidingö. Är dyrt vin egentligen godare, är rött alltid är bäst till kött och vitt till fisk, vad innebär att ett vin är veganskt ….och varför tillsätter man svavel i vin? Enjoy!
Avsnitt # 28 – Piemonte
I nordvästra Italien ligger regionen Piemonte och det är ämnet i det här avsnittet av Vin För Rookies. Vi får en lektion av Thomas i vad utmärker Piemonte som region…och druvorna man odlar där så som t ex Dolcetto, Nebbiolo och Barbera . Sen blir det också bonustips i hur du smidigast får upp korken ur en flaska…om du glömt öppnare…..
Fontanafredda Piemonte Barbera Organic
109 kr
Fontanafredda Piemonte Barbera Organic
109 krKaraktär
Doften är mörkt fruktig och lite mullig med tydliga toner av mörka körsbär, röda äpplen, salvia, mörk choklad tillsammans med eleganta toner av kaffe och lakrits. Smaken är härligt fruktig där körsbär och en aning viol får första parkett och där kryddor, lakrits och kaffe spelar andra fiol. Mjuka men tydliga tanniner tillsammans med friska syror gör att vinet får en mycket bra balans. Eftersmaken är lång och mynnar ut till tonerna av skogshallon och plommon.
Gott till
En härlig ragu gjort på högrev tillsammans med Tagliatelle Mezanelle.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2018
Sockerhalt
0.3 gram/liter
Druvor
Barbera 100%
Lagring
Gott att dricka nu, men vinner på 2-3 års lagring.
Artikelnummer
74406
Producent
Avsnitt # 27 – Att tala vinspråk
Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, frukdrivet, vin med längd, syltig…vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och hur, skall man använda dem? Michaela Engvall från Stockholm är gäst hos Thomas och får en lektion i hur man talar vinspråk.
Här hittar du hela listan över de olika termer som vi går igenom i dagens avsnitt: Att tala vinspråk
Three Finger Jack Old Vine Zinfandel
129 kr
Three Finger Jack Old Vine Zinfandel
129 krKaraktär
Generöst fruktig smak med en rostad fatkaraktär och inslag av mörka bär, kryddor, blåbär, björnbär och vanilj.
Gott till
Servera gärna till en mustig gryta på nötkött och svamp. Passar även utmärkt till grillat kött av nöt, lamm eller vilt.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2018
Sockerhalt
2 gram/liter
Druvor
Zinfandel 100%
Lagring
Gott att dricka nu och kan även lagras i upp till tre år.
Artikelnummer
6507
Producent
Avsnitt # 26 – Grüner Veltliner
I det här avsnittet handlar det om Grüner Veltliner; Timmie är tillbaka som gäst och det blir en lektion i Österrikes Nationaldruva – Grüner Veltliner. Men vi får också veta mer om Österrike som vinland och hur man åter blivit en vinnation att räkna med efter den skandal på 80-talet som fick vin världen att välja bort österrikiskt vin.
Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner

Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner
Karaktär
Fruktig, mycket frisk, något aromatisk smak med inslag av päron, lime, vitpeppar, krusbär, persika och mineral.
Gott till
Wienerschnitzel, fisk, skaldjur, skagenröra, getostar.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2017
Sockerhalt
2 gram/liter
Druvor
Grüner veltliner 100%
Lagring
Gott att dricka nu men kan med fördel sparas ytterligare 5-7 år
Artikelnummer
X500805754
Producent
Avsnitt # 25 – Sauternes
I det här avsnittet handlar det om Sauternes; Anna från Piteå är tillbaka som gäst och får sig en lektion om detta distrikt och de söta vita viner man tillverkar där. Om möglet Botrytis som i det här fallet är något önskvärt för att kunna tillverka vinet…
och vad är egentligen det äldsta Sauternes-vin som vår expert Thomas druckit?
Calvet Réserve du Ciron Sauternes
114 kr
Calvet Réserve du Ciron Sauternes
114 krKaraktär
Nyanserad doft med inslag av aprikosmarmelad, röda äpplen, honung och apelsin. Söt smak som balanseras upp av en frisk syra med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, röda äpplen och apelsin.
Gott till
Utmärkt till ostbrickan eller till anklever. Nygräddade madelainekakor, crème brûlée och fruktdesserter.
Passar till
Fakta
Årgång
2016
Sockerhalt
96 gram/liter
Druvor
Sémillon 80%, Sauvignon blanc 15%, Muscadelle 5%
Lagring
Vinet kan lagras i ca 15 år
Artikelnummer
4029
Producent
Avsnitt # 24 – Vinetiketten
I det här avsnittet handlar det inte om vad som finns I en flaska utan PÅ; det blir en lektion i vinetiketter. Vad är det egentligen som kommuniceras till oss konsumenter på dem…och varför har man helt olika prioriteringar när det gäller hur man utformar dem beroende på var i världen vinet produceras?I det här avsnittet handlar det inte om vad som finns I en flaska utan PÅ; det blir en lektion i vinetiketter. Vad är det egentligen som kommuniceras till oss konsumenter på dem…och varför har man helt olika prioriteringar när det gäller hur man utformar dem beroende på var i världen vinet produceras?
Avsnitt # 23 – Prosecco
Prosecco handlar det om i detta avsnitt men vad utmärker en Prosecco, hur tillverkas det…och varför har man bytt namn på druvan Prosecco till Glera? Thomas hjälper oss som vanligt med svaren
Piccini Prosecco Extra Dry
95 kr
Piccini Prosecco Extra Dry
95 krKaraktär
Fruktig och frisk med bra mousse och lite aromatiska inslag. Smaken är balanserad och elegant med inslag av gula äpplen, färska örter och päron.
Gott till
Som aperitif, eller till en typisk italiensk antipasto.
Passar till
Avsnitt # 22 – Alkoholfritt vin
Louise, ena halvan av podden Momsplaining, gästar och eftersom hon inte dricker alkohol så blir det ett avsnitt om just alkoholfritt vin…ett område där det hänt väldigt mycket bara under de senaste tio åren. Men finns det verkligen alkoholfritt vin som kan mäta sig med konventionellt vin? Och hur framställer man alkoholfritt på bästa sätt så att man får behålla smakaromerna i vinet?
Avsnitt # 21 – Rioja
I detta avsnitt pratar och smakar vi på Rioja. Det handlar om allt från vanilj till leriga jordar och Thomas berättar om när han var på ekfatsprovning och tuggade trä. Häng med!
Enjoy!
Avsnitt # 20 – Pinot Grigio
I detta avsnitt pratar vi om en druva på frammarsch, den populära Pinot Grigio. Eller Pinot Gris, Grauburgunder, Malvoisie, Pinot Beurot och Szûrkebarát som den också heter. Låter det krångligt? Inte alls – häng med så serverar Thomas dig det absolut viktigaste du bör känna till och en guide till smak och doft.
Enjoy!
Gnarly Head Pinot Grigio
79 kr
Gnarly Head Pinot Grigio
79 krKaraktär
Ungt, friskt och fruktigt med inslag av päron, färska örter, äpplen och citrus.
Gott till
Plockmat, pasta vongole eller i hängmattan.
Passar till
Fisk Pasta Sällskapsdryck Smårätter och tillbehör Vegetariskt
Fakta
Förslutning
Årgång
2018
Sockerhalt
5.6 gram/liter
Druvor
Pinot grigio 80%, Chardonnay 10%, Colombard 7%, Viognier 3%
Lagring
Gott att dricka nu.
Artikelnummer
6946
Producent
Avsnitt # 19 – Chianti
I det här avsnittet blir det fullt fokus på Chiantiviner. Gäst hos Thomas är Stefan Moerker som vill veta mer om de olika typerna av Chianti och hur de skiljer sig i smak. Vi får också veta historien bakom de klassiska bastflaskorna…och vad innebär egentligen DOCG-klassificering av vin?
Enjoy!
Avsnitt # 18 – Vulkanvin
Att odla vindruvor, och göra vin, intill vulkanen Etna? Är det verkligen möjligt? Jodå…och vulkanvin är på stark frammarch popularitetsmässigt. I det här avsnittet berättar vår expert Thomas mer om dessa viner, och vinerna som produceras runt Etna i synnerhet. Hur påverkar t ex den vulkaniska jorden vinets smak? Svaren får du som vanligt i Vin för Rookies.
Avsnitt #17 – Bubbel
I det här avsnittet blir det Bubbel för hela slanten. Thomas gästas av Jeannette och berättar bland annat om tre helt olika metoder som det finns för att få bubblor i vinet. Metoder som bl a påverkar bubblets prislapp…men också vilket typ av olika ”bubblor” som det blir i vinet.
Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage
349 kr
Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage
349 krKaraktär
Fruktig, nyanserad doft med inslag av röda äpplen, grapefrukt, ljust bröd, nougat och mineral. Fruktig smak med en frisk, välbalanserad syra. Inslag av röda äpplen, grapefrukt, nougat och mineral.
Gott till
Passar både som aperitif och till rätter av fisk och skaldjur
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2014
Sockerhalt
7 gram/liter
Druvor
Chardonnay 100%
Lagring
Gott att dricka nu och kan lagras i ca 5 år
Artikelnummer
7592
Producent
Avsnitt #16 – Vin på burk
Flaska, bag-in-box och PET…men visste du att det också finns vin på burk? Men hur länge har man producerat vin på burk och var och hur uppstod idén? I det har avsnittet samtalar vår expert Thomas med sin gäst Caroline om olika sorters förpackningar man kan köpa vin i i allmänhet…och vin på burk i synnerhet.
Underwood Pinot Noir
79 kr
Underwood Pinot Noir
79 krKaraktär
Medelfylligt med tydlig pinot noir karaktär i form av hallon, mogna jordgubbar och örter. Ren, frisk eftersmak i perfekt balans. Mums!
Gott till
Fisk, fågel och mittemellan i form av vegetariska rätter.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2018
Sockerhalt
0.4 gram/liter
Druvor
Pinot noir 100%
Lagring
Gott att dricka nu, kan utan problem lagras i ytterligare 4 år från årgången.
Artikelnummer
70039
Producent
Avsnitt #15 – Riesling
I det här avsnittet avhandlas druvan Riesling. Gäst hos Thomas är Stefan Sundberg som bl a vill veta mer om vad som utmärker ett Rieslingvin och om det är det smakskillnad på Rielslingvin beroende på var i världen druvan vuxit?
Och så får vi även svar på varför man bör göra extra mycket mat när man serverar Rielsling som aperitif…
A Christmann Riesling
145 kr
A Christmann Riesling
145 krKaraktär
Torr, lätt och frisk, ren, fruktig smak med inslag av lime och mineral, god eftersmak med lätt rökig ton.
Gott till
Passar utmärkt till de flesta rätter av fisk och skaldjur, exempelvis sushi.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2019
Sockerhalt
<3 gram/liter
Druvor
Riesling 100%
Lagring
Gott att dricka nu, kan lagras ytterligare 1-3år.
Artikelnummer
5882
Producent
Avsnitt #14 – Socker i vin
Vad har egentligen socker för roll i framställningen av vin? Har mängden socker i vin ökat på senare tid och vad utmärker viner med hög sockerhalt? Jeff Neumann är åter på besök hos Thomas och har laddat upp med frågor om just socker i vin.
Varför finns det socker i vin?
Vin görs på vindruvor och i vindruvor finns socker naturligt och heter då fruktsocker. I vintillverkningen jäser musten från druvorna och sockret omvandlas till alkohol. Men allt socker omvandlas inte till alkohol, en del blir kvar i vinet och det kallas restsocker. Det finns alltså inget sockerfritt vin, de som har minst socker har cirka 1–2 gram restsocker per liter.
Varför har vissa viner mer socker?
Anledningarna kan vara flera, bland annat spelar valet av druvor en viss roll då vissa sorter har mer naturligt socker än andra. Främst är det beroende på framställningsmetoden och klimatet där vinet odlats. Desto varmare klimat, desto större möjlighet till högre sockerhalt i vindruvan. Vissa vinstilar innehåller naturligt högre sockerhalt som till exempel viner gjorda på appassimento-metoden (när druvorna torkas och sockerhalten därmed koncentreras i druvan).
Varför tillsätter man socker?
Det finns även olika metoder där socker, i form av söt druvmust, tillsätts i vintillverkningen för att vinet ska kunna jäsa till en önskad alkoholhalt. I dessa fall jäser sockret ut och resultatet blir inte ett sötare vin, utan ett vin med högre alkoholhalt. Men i vissa fall kan även söt druvmust användas för att ändra vinets smakprofil. Socker är smakbärare och kan göra att ett vin upplevs som mjukare och fylligare. En vinstil som ofta uppskattas av oss i Sverige.
Hur tar man reda på vinets sockerhalt?
Som konsument är det inte lätt att veta om ett vin har tillsatt socker eller ej, det går alltid att göra lite eget detektivarbete och även ta hjälp av Systembolagets hylletikett men också ta hänsyn till vinstilen, var vindruvorna vuxit och tillverkningsmetod. Det finns nämligen ingen generell regel. Socker i alkohol mäts i gram per liter. Tänk på det och sätt det i relation till andra livsmedel som mäts i socker per 100 gram. För att sätta socker i vin i relation till andra drycker finns en jämförelse nedan.
Har alla boxviner tillsatt socker?
Nej är svaret, de är en seglivad myt att alla boxviner har tillsatt socker, vilket inte stämmer.
Selvarossa Salice Salentino
85 kr
Selvarossa Salice Salentino
85 krKaraktär
Färgen är tät, mörkt röd. Doften är generöst kryddig med inslag av ekfat, lakrits, mörka bär och torkade örter. Smaken är mjuk och fruktig med kryddiga inslag och toner av ekfat, mogna mörka bär och choklad.
Gott till
Stekt eller grillat kött av nöt, lamm eller vilt.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2015
Sockerhalt
10 gram/liter
Druvor
Negroamaro 90%, Malvasia 10%
Lagring
Gott att dricka nu, vinet kan lagras upp till 2- 5 år
Artikelnummer
32228
Producent
Avsnitt # 13 – Vin till skaldjur
Vitt vin och räkor; finns det nån mer klassisk – eller kanske klyschig – kombo? Men är vitt vin det enda alternativet att dricka till skaldjur? Och kan man dricka samma typ av vin till alla skaldjur eller finns det skillnader beroende på om det är räkor, kräftor, musslor eller ostron? Jeannette Conte är på nytt besök hos Thomas och får tips på vin i kombination med skaldjur.
Avsnitt # 12 Rosévin
Caroline Lindhoff från Stockholm är gäst hos vår expert Thomas och hon vill lära sig mer om rosévin. Vilken mat passar det bäst till, vad är skillnaden på ljust och mörkt rosé…och hur är det egentligen med den där myten att man gör rosé genom att blanda rött och vitt vin?
Avsnitt # 11 – Pinot Noir
Jeff Neumann, 31 år från Sollentuna, gästar vår expert Thomas i det här avsnittet av Vin för Rookies. Och det Jeff vill veta mer om är Pinot Noir. Vad innebär egentligen Pinot Noir? Vad utmärker ett Pinot Noir vin…och vilken typ av mat passar bäst att dricka det till?
Avsnitt # 10 – Ekologiskt vin
Vad krävs egentligen för att ett vin skall klassas som ekologiskt? Är det egentligen nyttigare att dricka ekologiskt vin, smakar det annorlunda…och vad innebär egentligen att ett vin är biodynamiskt odlat?
Avsnitt # 9 – Ekfat
Vad menas egentligen med fatkaraktär? Och vilken typ av smak får ett vin av att lagras på ekfat? I det här avsnittet av Vin för Rookies är Pelle Hedlund tillbaka som gäst och får en lektion av Thomas i ekfatets betydelse när man gör vin.
Avsnitt #8 – ost & vin
Hur kombinerar man ost och vin på bästa sätt? Jeannette tycker att hon gång på gång misslyckas med att hitta rätt vin till sina ostbrickor och får i detta avsnitt hjälp av Thomas att få till de bästa kombinationerna.
Avsnitt #7 – Hålla en vinprovning
Frida är sugen på att ha vinprovning hemma men är osäker på hur man går till väga och vad man bör tänka på för att den skall bli så lyckad som möjligt. Thomas, som varit på en och annan vinprovning, ger sina bästa tips.
Avsnitt #6 – Amarone
Pelle Hedlund, som är gäst hos Thomas i detta avsnitt, köper en och annan Amarone vid festliga tillfällen men vill veta mer om vad som är så speciellt med detta vin. Hur tillverkas det och vad passar bäst att dricka det till?
Avsnitt #5 – Naturviner
Naturvin är något som gästen Daniel inte har så stor koll på. För vad betyder termen ”naturvin”?
Hur tillverkas det och hur vet man att det verkligen är ett naturvin…och inte minst, hur SMAKAR det? Thomas ger svar på Daniels funderingar och tar även med sig en flaska naturvin att provsmaka.
https://www.enjoywine.se/nyheter/guide-naturviner/ Läs även artikeln om naturviner och få tips om viner och krogar med naturvinsfokus.
Avsnitt #4 – Temperering
Åse är tillbaka som gäst och hon tycker det kan vara svårt att veta hur man skall tänka när det gäller vin och temperatur. Vilka metoder kan man t ex använda för få rätt temperaturer, vilka viner bör drickas kalla och vad innebär egentligen rumstempererad? Vår expert Thomas har svaren.
Avsnitt #3 – Nebbiolo
Daniel, som gästar detta avsnitt, har hört om den trendiga druvan Nebbiolo men vill veta mer. Vår expert Thomas förklarar bland annat vad druvans namn kommer ifrån, vilken mat som passar bäst till nebbiolo-vin och vad det är som är så karaktäristisk med vinets smak.
Avsnitt #2 – Luftning
Hur luftar man vin? Behöver alla viner luftas? Vad ska man tänka på när man luftar vin? Hur länge ska ett vin luftas? Kan man använda en elvisp för att lufta ett vin om man har ont om tid?
De här frågorna får dagens gäst Åse Sundberg, 44 år från Nacka, svar på i ”Vin för Rookies”.
Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir
229 kr
Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir
229 krKaraktär
Stor aromatisk doft med inslag av jordgubbar och vildhallon. Lång frisk eftersmak med toner av fat, anis och kryddnejlika.
Gott till
Feta fåglar, grillade vegetariska rätter, fisk och som sällskapsdryck.
Passar till
Fågel Fisk Sällskapsdryck Smårätter och tillbehör Vegetariskt
Fakta
Förslutning
Årgång
2018
Sockerhalt
1.5 gram/liter
Druvor
Pinot noir 100%
Lagring
Kan med fördel drickas nu och sparas i ytterligare 10 år framåt.
Artikelnummer
92226
Producent
Avsnitt # 1 – Champagne
Allt du någonsin velat veta om Champagne! I premiäravsnittet samtalar Thomas Holstein med sin gäst Jeannette Conte, 38 år, från Stockholm om den ädla drycken från Frankrike.
Vilka glas är bäst att dricka Champagne ur? Hur öppnar man flaskan på bästa sätt? Vilken typ av mat passar till detta mousserande vin? Och stämmer det verkligen att bubblorna håller längre om man stoppar ner silverbestick i en öppnad flaska?