Vin för rookies

En onördig podcast för dig som vill lära dig mer om vin

En onördig vinpodd

Vin för Rookies är en podd för alla oss som gillar vin och som gärna vill lära sig mer! I varje avsnitt, som är på 10-15 minuter, bjuder experten Thomas Holstein in nyfikna gäster för att tillsammans lära lyssnarna mer om och djupdyka i olika teman, med den gemensamma nämnaren – vin.

 

Detta är inte en vin-nördspodd med näsan i vädret, utan i `Vin för Rookies´ får du svar på både högt och lågt! Ingen fråga är för dum. Ingen fråga är för svår.

 

Har du idéer på innehåll till framtida avsnitt?
Hör av dig till oss via podd@enjoywine.se!

 

Avsändare av podden är Enjoy Wine & Spirits och podden produceras av Poddagency.

 

 

Avsnitt 37 #Vin till hämtmat

Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin?

Går det ens att dricka vin till hämtmat som pizza, thai, sushi och indiskt? I dagens avsnitt får du lära dig vilka viner som faktiskt funkar bra till hett, kryddigt, salt och sött.

Johan har idag två gäster i studion –  Författarna Martin Svensson & Leif Eriksson. Det provsmakas, utbildas och så blir det heta känslor i ”Sant eller falskt”.

Här kan du även läsa mer om vin till hämtmat!

Avsnitt #36 – Barbera

Vad är det som gör att Barbera kallas för ”Folkets vin”?

Är det för att det är en av italiens mest odlade blå druvor? Är det den låga prislappen? Är det  för att den passar till precis all mat?

Eller, kan det vara så att det är för att den har precis alltihop?

I dagens avsnitt är Jeannette tillbaka som gäst och vi har en alldeles ny programledare..

Raimonda Barbera d’Alba

109 kr
Fontanafredda Raimonda v2020

Raimonda Barbera d’Alba

109 kr

Karaktär

Mycket fylligt och fruktdrivet vin med mängder av mogna kösbär, björnbär och kryddor. Vinet har en härlig rostad ekfatston som bärs upp av tanninerna och den friska fruktsyran.

Gott till

Passar utmärkt till smakrik pasta eller kötträtter av nöt, fläsk och vilt.

Passar till

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2018

Sockerhalt

3 gram/liter

Druvor

Barbera 100%

Lagring

Kan lagras i 3 år.

Artikelnummer

71596

Producent

Fontanafredda

Avsnitt #35 – Montepulciano

Michaela är gäst även denna vecka när vi pratar om det klassiska vinet Montepulciano! Vad är det egentligen som har gjort att Italiens näst mest odlade blå druva är så populär? Kan det vara så att det här vinet är lagom? Att det liksom passar i stort sett allt och alla?

Avsnitt #34 – Lagring & Förvaring

I dagens avsnitt får vi lära oss grunderna i hur man lagrar och förvarar vin. Är det förresten någon skillnad på att förvara och att lagra?

Kan alla viner lagras? Kan man förvara vin i garage, kylskåp, garderob eller källare? Vad blir det för skillnad (om det blir nån)?

Ett avsnitt fullt med tumregler och tips för alla oss Rookies!

Avsnitt #32 – Defekter i vin

I det här avsnittet blir det fokus på vanliga orsaker till att vin inte smakar så gott. Och då pratar vi inte smakkaraktärer…utan när vin blir dåligt på grund av defekter. Vilka är de vanligaste defekterna och varför uppstår de? Och finns det något man kan göra för att undvika dem?

Avsnitt # 31 – Chardonnay

Dagens lektion handlar om Chardonnay; Michaela är åter på besök hos Thomas och får veta mer om denna druva. Vad är smakskillnaden på en svalklimats-chardonnay o en som odlats i varmt klimat? Vad innebär egentligen malolaktisk jäsning…och visste du att det faktiskt finns chardonnayodlingar i Sverige.

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages

59 kr
Blason De Bourgogne Macon Villages Chardonnay Halvfl 229502

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages

59 kr

Karaktär

Fruktig doft med inslag av gula äpplen, päron, nektarin, örter och citrus. Friskt och generöst fruktigt i smaken med inslag av gula äpplen, grapefrukt, färska örter och citronskal.

Gott till

Fisk, Skaldjur, Vegetariskt. Perfekt till caesarsallad.

Passar till

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2018

Sockerhalt

1 gram/liter

Druvor

Chardonnay 100%

Lagring

Bör konsumeras inom fyra år från skörd.

Artikelnummer

2295

Producent

Blason de Bourgogne

Avsnitt # 30 – Zinfandel

Zinfandel – en druva man kanske mest förknippar med USA men som faktiskt har sitt ursprung i Europa. I dagens avsnitt får vi en lektion i Zinfandel; bland annat dess historia, hur vinet smakar, om White Zin…och vad menas egentligen när det står Old Vine på en flaska?

Gnarly Head Old Vine Zinfandel

269 kr
Gnarly Head Old Vine Zin BIB 659708

Gnarly Head Old Vine Zinfandel

269 kr

Karaktär

Generös, fruktig smak med inslag av fat, björnbär, körsbär, mynta, peppar och vanilj.

Gott till

Passar utmärkt till grillade rätter av nöt- eller lammkött.

Passar till

Fakta

Förslutning

Tappkran Knapp

Årgång

2018

Sockerhalt

5 gram/liter

Druvor

Zinfandel 91%, Petite sirah 9%

Lagring

Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.

Artikelnummer

6597

Producent

Gnarly Head Cellars

Avsnitt # 29 – Vanliga frågor om vin

I det här avsnittet svarar vår expert Thomas på några av de allra vanligaste frågorna han får som handlar om vin. Gäst Är Marcus Hemrin, 27 år från Lidingö. Är dyrt vin egentligen godare, är rött alltid är bäst till kött och vitt till fisk, vad innebär att ett vin är veganskt ….och varför tillsätter man svavel i vin? Enjoy!

Avsnitt # 28 – Piemonte

I nordvästra Italien ligger regionen Piemonte och det är ämnet i det här avsnittet av Vin För Rookies. Vi får en lektion av Thomas i vad utmärker Piemonte som region…och druvorna man odlar där så som t ex Dolcetto, Nebbiolo och Barbera . Sen blir det också bonustips i hur du smidigast får upp korken ur en flaska…om du glömt öppnare…..

Fontanafredda Piemonte Barbera Organic

109 kr
Fontanafredda Organi Barbera

Fontanafredda Piemonte Barbera Organic

109 kr

Karaktär

Doften är mörkt fruktig och lite mullig med tydliga toner av mörka körsbär, röda äpplen, salvia, mörk choklad tillsammans med eleganta toner av kaffe och lakrits. Smaken är härligt fruktig där körsbär och en aning viol får första parkett och där kryddor, lakrits och kaffe spelar andra fiol. Mjuka men tydliga tanniner tillsammans med friska syror gör att vinet får en mycket bra balans. Eftersmaken är lång och mynnar ut till tonerna av skogshallon och plommon.

Gott till

En härlig ragu gjort på högrev tillsammans med Tagliatelle Mezanelle.

Passar till

Fakta

Förslutning

Syntetkork

Årgång

2018

Sockerhalt

0.3 gram/liter

Druvor

Barbera 100%

Lagring

Gott att dricka nu, men vinner på 2-3 års lagring.

Artikelnummer

74406

Producent

Fontanafredda

Avsnitt # 27 – Att tala vinspråk

Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, frukdrivet, vin med längd, syltig…vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och hur, skall man använda dem? Michaela Engvall från Stockholm är gäst hos Thomas och får en lektion i hur man talar vinspråk.

Här hittar du hela listan över de olika termer som vi går igenom i dagens avsnitt: Att tala vinspråk

Three Finger Jack Old Vine Zinfandel

129 kr
3Three Finger Jack Zinfandel

Three Finger Jack Old Vine Zinfandel

129 kr

Karaktär

Generös fruktig smak med en rostad fatkaraktär med inslag av plommon, blåbär, björnbär och vanilj.

Gott till

Servera gärna till en mustig gryta på nötkött och svamp. Passar även utmärkt till grillat kött av nöt, lamm eller vilt.

Passar till

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2017

Sockerhalt

2 gram/liter

Druvor

Zinfandel 100%

Lagring

Gott att dricka nu och kan även lagras i upp till tre år.

Artikelnummer

6507

Producent

Three Finger Jack Cellars

Avsnitt # 26 – Grüner Veltliner

I det här avsnittet handlar det om Grüner Veltliner; Timmie är tillbaka som gäst och det blir en lektion i Österrikes Nationaldruva – Grüner Veltliner. Men vi får också veta mer om Österrike som vinland och hur man åter blivit en vinnation att räkna med efter den skandal på 80-talet som fick vin världen att välja bort österrikiskt vin.

Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner

Jurtschitsch Langenlois GV magnum

Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner

Karaktär

Fruktig, mycket frisk, något aromatisk smak med inslag av päron, lime, vitpeppar, krusbär, persika och mineral.

Gott till

Wienerschnitzel, fisk, skaldjur, skagenröra, getostar.

Passar till

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2017

Sockerhalt

2 gram/liter

Druvor

Grüner veltliner 100%

Lagring

Gott att dricka nu men kan med fördel sparas ytterligare 5-7 år

Artikelnummer

X500805754

Producent

Jurtschitsch

Avsnitt # 25 – Sauternes

I det här avsnittet handlar det om Sauternes; Anna från Piteå är tillbaka som gäst och får sig en lektion om detta distrikt och de söta vita viner man tillverkar där. Om möglet Botrytis som i det här fallet är något önskvärt för att kunna tillverka vinet…
och vad är egentligen det äldsta Sauternes-vin som vår expert Thomas druckit?

Calvet Réserve du Ciron Sauternes

114 kr
Calvet Sauternes 2018

Calvet Réserve du Ciron Sauternes

114 kr

Karaktär

Nyanserad doft med inslag av aprikosmarmelad, röda äpplen, honung och apelsin. Söt smak som balanseras upp av en frisk syra med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, röda äpplen och apelsin.

Gott till

Utmärkt till ostbrickan eller till anklever. Nygräddade madelainekakor, crème brûlée och fruktdesserter.

Passar till

Fakta

Årgång

2016

Sockerhalt

96 gram/liter

Druvor

Sémillon 80%, Sauvignon blanc 15%, Muscadelle 5%

Lagring

Vinet kan lagras i ca 15 år

Artikelnummer

4029

Producent

Calvet

Avsnitt # 24 – Vinetiketten

I det här avsnittet handlar det inte om vad som finns I en flaska utan PÅ; det blir en lektion i vinetiketter. Vad är det egentligen som kommuniceras till oss konsumenter på dem…och varför har man helt olika prioriteringar när det gäller hur man utformar dem beroende på var i världen vinet produceras?I det här avsnittet handlar det inte om vad som finns I en flaska utan PÅ; det blir en lektion i vinetiketter. Vad är det egentligen som kommuniceras till oss konsumenter på dem…och varför har man helt olika prioriteringar när det gäller hur man utformar dem beroende på var i världen vinet produceras?

Avsnitt # 23 – Prosecco

Prosecco handlar det om i detta avsnitt men vad utmärker en Prosecco, hur tillverkas det…och varför har man bytt namn på druvan Prosecco till Glera? Thomas hjälper oss som vanligt med svaren

Piccini Prosecco Extra Dry

95 kr
Piccini Prosecco VenetianDress

Piccini Prosecco Extra Dry

95 kr

Karaktär

Fruktig och frisk med bra mousse och lite aromatiska inslag. Smaken är balanserad och elegant med inslag av gula äpplen, färska örter och päron.

Gott till

Som aperitif, eller till en typisk italiensk antipasto.

Passar till

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

NA

Sockerhalt

12 gram/liter

Druvor

Glera 100%

Lagring

Gott att dricka nu.

Artikelnummer

73220

Producent

Piccini

Avsnitt # 22 – Alkoholfritt vin

Louise, ena halvan av podden Momsplaining, gästar och eftersom hon inte dricker alkohol så blir det ett avsnitt om just alkoholfritt vin…ett område där det hänt väldigt mycket bara under de senaste tio åren. Men finns det verkligen alkoholfritt vin som kan mäta sig med konventionellt vin? Och hur framställer man alkoholfritt på bästa sätt så att man får behålla smakaromerna i vinet?

Avsnitt # 21 – Rioja

I detta avsnitt pratar och smakar vi på Rioja. Det handlar om allt från vanilj till leriga jordar och Thomas berättar om när han var på ekfatsprovning och tuggade trä. Häng med!

Enjoy!

Avsnitt # 20 – Pinot Grigio

I detta avsnitt pratar vi om en druva på frammarsch, den populära Pinot Grigio. Eller Pinot Gris, Grauburgunder, Malvoisie, Pinot Beurot och Szûrkebarát som den också heter. Låter det krångligt? Inte alls – häng med så serverar Thomas dig det absolut viktigaste du bör känna till och en guide till smak och doft.

Enjoy!

Gnarly Head Pinot Grigio

79 kr
Gnarly Head Pinot Grigio 2020

Gnarly Head Pinot Grigio

79 kr

Karaktär

Ungt, friskt och fruktigt med inslag av päron, färska örter, äpplen och citrus.

Gott till

Plockmat, pasta vongole eller i hängmattan.

Passar till

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2018

Sockerhalt

5.6 gram/liter

Druvor

Pinot grigio 80%, Chardonnay 10%, Colombard 7%, Viognier 3%

Lagring

Gott att dricka nu.

Artikelnummer

6946

Producent

Gnarly Head Cellars

Avsnitt # 19 – Chianti

I det här avsnittet blir det fullt fokus på Chiantiviner. Gäst hos Thomas är Stefan Moerker som vill veta mer om de olika typerna av Chianti och hur de skiljer sig i smak. Vi får också veta historien bakom de klassiska bastflaskorna…och vad innebär egentligen DOCG-klassificering av vin?
Enjoy!

Avsnitt # 18 – Vulkanvin

Att odla vindruvor, och göra vin, intill vulkanen Etna? Är det verkligen möjligt? Jodå…och vulkanvin är på stark frammarch popularitetsmässigt. I det här avsnittet berättar vår expert Thomas mer om dessa viner, och vinerna som produceras runt Etna i synnerhet. Hur påverkar t ex den vulkaniska jorden vinets smak? Svaren får du som vanligt i Vin för Rookies.

Avsnitt #17 – Bubbel

I det här avsnittet blir det Bubbel för hela slanten. Thomas gästas av Jeannette och berättar bland annat om tre helt olika metoder som det finns för att få bubblor i vinet. Metoder som bl a påverkar bubblets prislapp…men också vilket typ av olika ”bubblor” som det blir i vinet.

Nicolas Feuillatte Blanc de blancs Collection Vintage

349 kr
Nicolas Feuillatte presentfrp v2014

Nicolas Feuillatte Blanc de blancs Collection Vintage

349 kr

Karaktär

Fruktig, nyanserad doft med inslag av röda äpplen, grapefrukt, ljust bröd, nougat och mineral. Fruktig smak med en frisk, välbalanserad syra. Inslag av röda äpplen, grapefrukt, nougat och mineral.

Gott till

Passar både som aperitif och till rätter av fisk och skaldjur

Passar till

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2014

Sockerhalt

7 gram/liter

Druvor

Chardonnay 100%

Lagring

Gott att dricka nu och kan lagras i ca 5 år

Artikelnummer

7592

Producent

Nicolas Feuillatte

Avsnitt #16 – Vin på burk

Flaska, bag-in-box och PET…men visste du att det också finns vin på burk? Men hur länge har man producerat vin på burk och var och hur uppstod idén? I det har avsnittet samtalar vår expert Thomas med sin gäst Caroline om olika sorters förpackningar man kan köpa vin i i allmänhet…och vin på burk i synnerhet.

Underwood Pinot Noir

79 kr
Underwood PinotNoir 70039

Underwood Pinot Noir

79 kr

Karaktär

Medelfylligt med tydlig pinot noir karaktär i form av hallon, mogna jordgubbar och örter. Ren, frisk eftersmak i perfekt balans. Mums!

Gott till

Fisk, fågel och mittemellan i form av vegetariska rätter.

Passar till

Fakta

Förslutning

Twist off

Årgång

2018

Sockerhalt

0.4 gram/liter

Druvor

Pinot noir 100%

Lagring

Gott att dricka nu, kan utan problem lagras i ytterligare 4 år från årgången.

Artikelnummer

70039

Producent

Union Wine Company

Avsnitt #15 – Riesling

I det här avsnittet avhandlas druvan Riesling. Gäst hos Thomas är Stefan Sundberg som bl a vill veta mer om vad som utmärker ett Rieslingvin och om det är det smakskillnad på Rielslingvin beroende på var i världen druvan vuxit?

Och så får vi även svar på varför man bör göra extra mycket mat när man serverar Rielsling som aperitif…

A Christmann Riesling

145 kr
A.Christmann-Riesling pfalz 2017

A Christmann Riesling

145 kr

Karaktär

Torr, lätt och frisk, ren, fruktig smak med inslag av lime och mineral, god eftersmak med lätt rökig ton.

Gott till

Passar utmärkt till de flesta rätter av fisk och skaldjur, exempelvis sushi.

Passar till

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2018

Sockerhalt

<3 gram/liter

Druvor

Riesling 100%

Lagring

Gott att dricka nu, kan lagras ytterligare 1-3år.

Artikelnummer

5882

Producent

A. Christmann

Avsnitt #14 – Socker i vin

Vad har egentligen socker för roll i framställningen av vin? Har mängden socker i vin ökat på senare tid och vad utmärker viner med hög sockerhalt? Jeff Neumann är åter på besök hos Thomas och har laddat upp med frågor om just socker i vin.

Varför finns det socker i vin?
Vin görs på vindruvor och i vindruvor finns socker naturligt och heter då fruktsocker. I vintillverkningen jäser musten från druvorna och sockret omvandlas till alkohol.  Men allt socker omvandlas inte till alkohol, en del blir kvar i vinet och det kallas restsocker.   Det finns alltså inget sockerfritt vin, de som har minst socker har cirka 1–2 gram restsocker per liter.

Varför har vissa viner mer socker?
Anledningarna kan vara flera, bland annat spelar valet av druvor en viss roll då vissa sorter har mer naturligt socker än andra. Främst är det beroende på framställningsmetoden och klimatet där vinet odlats. Desto varmare klimat, desto större möjlighet till högre sockerhalt i vindruvan. Vissa vinstilar innehåller naturligt högre sockerhalt som till exempel viner gjorda på appassimento-metoden (när druvorna torkas och sockerhalten därmed koncentreras i druvan).

Varför tillsätter man socker?
Det finns även olika metoder där socker, i form av söt druvmust, tillsätts i vintillverkningen för att vinet ska kunna jäsa till en önskad alkoholhalt. I dessa fall jäser sockret ut och resultatet blir inte ett sötare vin, utan ett vin med högre alkoholhalt. Men i vissa fall kan även söt druvmust användas för att ändra vinets smakprofil. Socker är smakbärare och kan göra att ett vin upplevs som mjukare och fylligare. En vinstil som ofta uppskattas av oss i Sverige.

Hur tar man reda på vinets sockerhalt?
Som konsument är det inte lätt att veta om ett vin har tillsatt socker eller ej, det går alltid att göra lite eget detektivarbete och även ta hjälp av Systembolagets hylletikett men också ta hänsyn till vinstilen, var vindruvorna vuxit och tillverkningsmetod. Det finns nämligen ingen generell regel. Socker i alkohol mäts i gram per liter. Tänk på det och sätt det i relation till andra livsmedel som mäts i socker per 100 gram.  För att sätta socker i vin i relation till andra drycker finns en jämförelse nedan.

Har alla boxviner tillsatt socker?
Nej är svaret, de är en seglivad myt att alla boxviner har tillsatt socker, vilket inte stämmer.

Selvarossa Salice Salentino

85 kr
Due Palme Selvarossa 2020

Selvarossa Salice Salentino

85 kr

Karaktär

Färgen är tät, mörkt röd. Doften är generöst kryddig med inslag av ekfat, lakrits, mörka bär och torkade örter. Smaken är mjuk och fruktig med kryddiga inslag och toner av ekfat, mogna mörka bär och choklad.

Gott till

Stekt eller grillat kött av nöt, lamm eller vilt.

Passar till

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2015

Sockerhalt

10 gram/liter

Druvor

Negroamaro 90%, Malvasia 10%

Lagring

Gott att dricka nu, vinet kan lagras upp till 2- 5 år

Artikelnummer

32228

Producent

Cantine Due Palme

Avsnitt # 13 – Vin till skaldjur

Vitt vin och räkor; finns det nån mer klassisk – eller kanske klyschig – kombo? Men är vitt vin det enda alternativet att dricka till skaldjur? Och kan man dricka samma typ av vin till alla skaldjur eller finns det skillnader beroende på om det är räkor, kräftor, musslor eller ostron? Jeannette Conte är på nytt besök hos Thomas och får tips på vin i kombination med skaldjur.

Avsnitt # 12 Rosévin

Caroline Lindhoff från Stockholm är gäst hos vår expert Thomas och hon vill lära sig mer om rosévin. Vilken mat passar det bäst till, vad är skillnaden på ljust och mörkt rosé…och hur är det egentligen med den där myten att man gör rosé genom att blanda rött och vitt vin?

Avsnitt # 11 – Pinot Noir

Jeff Neumann, 31 år från Sollentuna, gästar vår expert Thomas i det här avsnittet av Vin för Rookies. Och det Jeff vill veta mer om är Pinot Noir. Vad innebär egentligen Pinot Noir? Vad utmärker ett Pinot Noir vin…och vilken typ av mat passar bäst att dricka det till?

Avsnitt # 10 – Ekologiskt vin

Vad krävs egentligen för att ett vin skall klassas som ekologiskt? Är det egentligen nyttigare att dricka ekologiskt vin, smakar det annorlunda…och vad innebär egentligen att ett vin är biodynamiskt odlat?

Avsnitt # 9 – Ekfat

Vad menas egentligen med fatkaraktär? Och vilken typ av smak får ett vin av att lagras på ekfat? I det här avsnittet av Vin för Rookies är Pelle Hedlund tillbaka som gäst och får en lektion av Thomas i ekfatets betydelse när man gör vin.

Avsnitt #8 – ost & vin

Hur kombinerar man ost och vin på bästa sätt? Jeannette tycker att hon gång på gång misslyckas med att hitta rätt vin till sina ostbrickor och får i detta avsnitt hjälp av Thomas att få till de bästa kombinationerna.

Avsnitt #7 – Hålla en vinprovning

Frida är sugen på att ha vinprovning hemma men är osäker på hur man går till väga och vad man bör tänka på för att den skall bli så lyckad som möjligt. Thomas, som varit på en och annan vinprovning, ger sina bästa tips.

Avsnitt #6 – Amarone

Pelle Hedlund, som är gäst hos Thomas i detta avsnitt, köper en och annan Amarone vid festliga tillfällen men vill veta mer om vad som är så speciellt med detta vin. Hur tillverkas det och vad passar bäst att dricka det till?

Avsnitt #5 – Naturviner

Naturvin är något som gästen Daniel inte har så stor koll på. För vad betyder termen ”naturvin”?
Hur tillverkas det och hur vet man att det verkligen är ett naturvin…och inte minst, hur SMAKAR det? Thomas ger svar på Daniels funderingar och tar även med sig en flaska naturvin att provsmaka.

https://www.enjoywine.se/nyheter/guide-naturviner/ Läs även artikeln om naturviner och få tips om viner och krogar med naturvinsfokus.

Avsnitt #4 – Temperering

Åse är tillbaka som gäst och hon tycker det kan vara svårt att veta hur man skall tänka när det gäller vin och temperatur. Vilka metoder kan man t ex använda för få rätt temperaturer, vilka viner bör drickas kalla och vad innebär egentligen rumstempererad? Vår expert Thomas har svaren.

Avsnitt #3 – Nebbiolo

Daniel, som gästar detta avsnitt, har hört om den trendiga druvan Nebbiolo men vill veta mer. Vår expert Thomas förklarar bland annat vad druvans namn kommer ifrån, vilken mat som passar bäst till nebbiolo-vin och vad det är som är så karaktäristisk med vinets smak.

Avsnitt #2 – Luftning

Hur luftar man vin? Behöver alla viner luftas? Vad ska man tänka på när man luftar vin? Hur länge ska ett vin luftas? Kan man använda en elvisp för att lufta ett vin om man har ont om tid?

De här frågorna får dagens gäst Åse Sundberg, 44 år från Nacka, svar på i ”Vin för Rookies”.

Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir

229 kr
Au Bon Climat-Santa Barbara Pinot Noir-7997501

Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir

229 kr

Karaktär

Stor aromatisk doft med inslag av jordgubbar och vildhallon. Lång frisk eftersmak med toner av fat, anis och kryddnejlika.

Gott till

Feta fåglar, grillade vegetariska rätter, fisk och som sällskapsdryck.

Passar till

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2018

Sockerhalt

1.5 gram/liter

Druvor

Pinot noir 100%

Lagring

Kan med fördel drickas nu och sparas i ytterligare 10 år framåt.

Artikelnummer

92226

Producent

Au Bon Climat

Avsnitt # 1 – Champagne

Allt du någonsin velat veta om Champagne! I premiäravsnittet samtalar Thomas Holstein med sin gäst Jeannette Conte, 38 år, från Stockholm om den ädla drycken från Frankrike.

Vilka glas är bäst att dricka Champagne ur? Hur öppnar man flaskan på bästa sätt? Vilken typ av mat passar till detta mousserande vin? Och stämmer det verkligen att bubblorna håller längre om man stoppar ner silverbestick i en öppnad flaska?

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!