Så styr du upp en egen vinprovning
Du vet väl att du alltid kan resa i vinets värld – inte minst på hemmaplan! Här bjuder vi på sex olika upplägg för en hemma-vinprovning och förklarar hur en sådan går till. Med enkla medel lovar vi att det blir lätt, lärorikt och samtidigt väldigt kul för samtliga inblandade.
Många tror att det är svårt att prova vin. Inte alls, säger vi. Det gäller bara att börja i rätt ände och ha ett nyfiket sinne. Så ta chansen och bjud in till en egen vinprovning hemma. Börja med en lättare provning för att med tiden ge dig i kast med lite svårare utmaningar.
Längre ner har vi satt ihop förslag på sex olika vinprovningar. Tre med varierande svårighetsgrad och tre som bjuder på en resa genom lika många vinregioner och länder för att också ge en smak av kontinenten. Varför inte följa upp med en middag på samma tema?
När proffsen provar vin spottar de alltid ut vinet efter att de har bedömt det. Hur du och dina gäster gör är upp till er, men kom ihåg – måttfullt smakar bäst!
FÖRST – FÖRBERED DIG
Välj tema. Välj exempelvis utifrån druva, region eller land.
Välj viner. Leta gärna efter ursprungstypiska viner, så blir det lättare för alla att känna igen både druvor och vinregioner. Köp själv eller be dina gäster ta med. Ungefär fyra olika viner är lämpligt. Servera dem i vinglas med cirka 15 ml vin i varje.
Förbered material kring temat och utvalda viner. Ta reda på fakta om ingående druvor samt aktuella regioner/länder och eventuella årgångar som du kan berätta om för dina gäster. Låt det blir en guide till beskrivningarna om vinernas karaktär, färg och smaker.
Fundera kring mat, plockmat eller tilltugg som ska serveras. Mildare ostar, ljust bröd, kex och grönsaker med mild dipp hjälper till att neutralisera smaklökarna mellan vinerna.
Förbered anteckningsmaterial för kommentarer och intryck av vinet. Systembolaget har färdiga vinprovningsprotokoll att ladda ner och skriva ut.
VINPROVNINGENS FYRA STEG
1. Titta
Genom att titta på vinet kan det gå att uttala sig om vinets ålder och i vissa fall också vilken druva vinet är gjort på. Detta gäller primärt röda viner.
Färgintensitet: Låt glaset stå på bordet och titta ner genom vinet. Färgintensiteten i röda viner beror på vilken druva det är tillverkat av. Gamay, Pinot Noir och Nebbiolo ger vinet en lägre intensitet, medan Syrah, Cabernet Sauvignon och Malbec är mörkintensiva.
Färgnyans: Vinkla glaset och titta högst upp, där vinet bryts mot glaset. Ett ungt rött vin har en blåaktig färgnyans. Med åldern blir nyansen röd och så småningom brun eller tegelfärgad.
2. Dofta
Nu ska du dofta på vinerna. Gå alltid från vänster till höger. Dofta igenom alla och skriv ner dina första intryck. Byt gärna håll, då det kan ge nya doftintryck. Använd din fantasi och dina egna doftreferenser. Det kan vara stugan på landet, den danska osten eller stallet.
3. Smaka
Ta in en lagom stor klunk vin i munnen. Gurgla runt den i munhålan så att vinet kommer i kontakt med dina smakpapiller. Notera sött, surt, salt, beskt och umami. Notera också om vinet är bubbligt, alkoholstarkt (kallas eldigt på vinspråk) och/eller strävt. Strävheten gör att saliven korvar ihop sig och att läppen fastnar på tandköttet. Spotta ut vinet och andas ut genom näsan. Då framträder eftersmaken. Ju fylligare vin, desto längre eftersmak.
4. Sammanfatta
Avslutningsvis ska du sammanfatta dina intryck. Den viktigaste frågan är om du tycker om vinet eller inte, och varför. En bra vinprovare vågar lita på sin egen smak.
6 FÖRSLAG PÅ OLIKA VINPROVNINGAR
Lätt – olika druvor
- Briccotondo Barbera, Italien
- Baron de Ley Reserva (Tempranillo), Spanien
- Gnarly Head Old Vines Zinfandel, USA
Medelsvår – vinlandet Frankrike
- Terre de Mistral Côtes du Rhône Reserve, Södra Rhône
- Calvet Varietals Merlot, Languedoc-Roussillon
- Yann Chave Crozes Hermitage, Norra Rhône
Utmanande – druvan Nebbiolo
- Coste Rubin Barbaresco, Fontanafredda
- Langhe Nebbiolo, La Spinetta
- Barolo Serralunga d’Alba, Fontanafredda
- Barolo, Paolo Scavino
Res bland rött i Italien
- Tajano Rosso Piceno, Marche
- Musella Valpolicella Superiore, Veneto
- Ebbio Langhe Nebbiolo, Piemonte (Framröstad till Årets Bästa vin 2021 av föreningen Munskänkarna)
Åk till rött och vitt i Tyskland och Österrike
- A Christmann Riesling, Pfalz, Tyskland
- Juliusspital Würzburger Silvaner Trocken, Franken, Tyskland
- Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner, Kamptal, Österrike
Vandra mellan vitt och rosa i Frankrike
- Champagne Debuchy Brut Réserve, Champagne
- Hubert Beck Pinot Gris Grande Réserve, Alsace
- Blason de Bourgogne Mâcon-Villages, Bourgogne
- Calvet Côtes-du- Rhône Rosé, Rhône
Visste du att…
… Nittio procent av dina smakintryck är kopplade till luktsinnet? Även synintryck har stor betydelse för hur du upplever olika smaker. Ju mer utvecklat lukt- och smaksinne du har, desto mer tenderar du att gilla viner som är lite udda, då du kan identifiera och uppskatta smaker som inte alla kan. Förmågan att känna smaker är dock något du kan öva upp.
Tips!
Du har väl inte missat att lyssna på vår podd? I avsnitt 7 av Vin för Rookies berättar vi mer om att hålla en vinprovning hemma. Enjoy!