fbpx
Öppna meny

Fontanafredda från Piemonte

Ekologisk Barbera från omåttligt populära Piemonte!

FONTANAFREDDA PIEMONTE BARBERA ORGANIC – 109 KR – ART. NR: 74406

Ekologiska Fontanafredda Piemonte Barbera Organic kommer från Piemonte och är gjort på 100% Barbera. Smaken är härligt fruktig där körsbär och en aning viol får första parkett och där kryddor, lakrits och kaffe spelar andra fiol. Mjuka men tydliga tanniner tillsammans med friska syror gör att vinet får en mycket bra balans.

Passar utmärkt till höstens mustiga grytor och vällagade kötträtter.

BESTÄLL VINET HÄR

Fontanafredda är den största egendomen i Piemonte med över 100 hektar vingårdar. En merpart av dessa ligger i den Barolo-klassade kommunen Serralunga d’Alba där Fontanafredda också är beläget.

Då man är en producent av denna storlek måste man leda vägen i det hållbara arbetet, och från årgång 2018 är alla dessa 100 hektar ekologiskt certifierade. Dessutom har man lyckats övertyga 30% av sina druvodlare, som man köper frukt från, att ställa om till ekologisk framställning.

Gott så, men för Fontanafredda är det inte tillräckligt. Då man ställde om all odling till ekologisk 2016 (det tar cirka tre år att bli certifierad) var man långt gångna i övrigt hållbarhetsarbete. År 2012 introducerade de programmet Vino Libero, vilket innebar viner fria från kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel. Dessutom användes 40% mindre sulfiter än de lagliga gränserna, vilket även är mindre än gränserna för ekologisk odling. Detta program rullades ut och accepterades av Fontanafreddas 400 druvodlare, då de insåg att produkten blev så mycket bättre.

Under samma tid implementerades även följande:

• 85% av alla flaskor görs av återvunnet glas
• 100% av alla kartonger och etiketter är gjorda av återvunnet papper.
• Korkar gjorda av sockerrör
• Allt vatten återvinns och återanvänds för andra syften.
• Energi genereras av deras solpaneler.

Vilket vin du väljer i ditt glas kan alltså göra stor skillnad för vår planet och de val du gör som konsument kan hjälpa till att driva utvecklingen inom hållbarhet i vinvärlden framåt.

Italiens första kung grundade egendomen Fontanafredda. Resten är vinhistoria!

Sortiment

Fontanafredda – Europas bästa vinhus

Fontanafredda utsågs till European Winery of The Year 2017 under Wine Star Awards, ett pris som främjas av den amerikanska vintidningen Wine Enthusiast.

Så här glad blev Fontanafreddas ordförande Oscar Farinetti efter utmärkelsen:

 

 

Detta är vinhuset Fontanafredda

Fontanafredda grundades den 17 juni 1858 i Serralunga d’Alba av den förste kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter att ha förälskat sig upp över öronen i en lokal flicka vid namn Rosa Vercellana gav han Rosa denna estate och adlade henne till grevinna av Mirafiore.

Deras son, Emanuele Guerrieri, beslöt sig att börja odla vin och 1878 sattes de första vinstockarna på Fontanafredda. Efter vinlusens härjande och finanskrisen på 1920-talet var familjen tvungen att sälja Fontanafredda till Monte dei Paschi di Siena 1931.

Paschi di Siena, som är världens äldsta bank, drev egendomen fram till 2008, då en ny finanskris var ett faktum. Då köpte den lokala entreprenören Oscar Farinetti tillsammans med Luca Baffigo Filangieri en majoritet av aktierna från banken, och driver idag Fontanafredda som inkluderar 100 hektar vinodlingar.

1996 anslöt den dynamiska och kompetenta vinmakaren Danilo Drocco och tog över ansvaret för Fontanafreddas viner. De förändringar som gjorts; omplantering av vingårdar, ny vinifieringsanläggning och renovering av källaren har resulterat i att Fontanafredda återigen är bland de främsta av producenterna i Barolo.

Ränderna går aldrig ur Fontanfredda.

Recept

Orecchiette med svamp, pancetta, gröna bönor och hasselnötsströssel

En italiensk pastarätt som passar bra till ett vin på druvan Nebbiolo.

Receptet är framtaget tillsammans med Johanna Westman, Mosebacke matstudio.

(5)

Risotto di zucca, funghi trifolati e tartufo

En italiensk specialitet som tillsammans med skogens guld, kantareller, tryffel och pumpa blir en perfekt hösträtt. Passar bra till Barbera eller Barolo.

Receptet är framtaget tillsammans med Johanna Westman, Mosebacke matstudio.

(1)

Tagliata på hjort- eller oxfilé med grön polentakaka och svamp

Gå Italien hela vägen. En lyxigare rätt med hjort- eller oxfilé som matchas med Kungen av vin, en klassisk Barolo.

Receptet är framtaget tillsammans med Johanna Westman, Mosebacke matstudio.

(6)

Renkalv med morotspuré och skysås

Att vilt och Barolo går perfekt ihop är sen gammalt och det är detta recept ett utmärkt exempel på.

Receptet är framtaget av Livets Goda Vinet & Maten.

(0)

Rödvinsglacerat lammrack med ugnsbakade grönsaker

För att komponera en härlig trerätters middag rekommenderar vi även Carpaccio på rökt tonfisk med lime och parmesan (4 pers) till förrätt och till efterrätt en Zabaioneparfait med rostad cocos och rårörda bär (4 pers).

(2)

Pasta Spaghetti med blandad skogssvamp och pecorino

En pasta som matchas med rätt typ av vin är svårslaget. Och du vet väl att svamp älskar röda viner på druvorna Nebbiolo och Barbera från Piemonte?

(2)

Spaghetti all'Aragosta (hummer)

Spaghetti med hummer, schalottenlök, vitt vin och olivolja i härlig smakkombination.

(5)

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget