Öppna meny
Fontanafredda Serralunga Barolo 375
Beställningssortiment

Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba

Typ Ursprung Volym Alkoholhalt
Rött vin, Stramt och nyanserat 375 ml 14.5%
Fontanafredda Barolo Serralunga d'Alba 219kr
Beställ på Systembolaget

Smakbeskrivning

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra

Smakbeskrivning

Karaktär

Kryddig, elegant, nyanserad och stor doft med karaktär av mogna körsbär, nypon, rosor, bergamott och örter. Smaken är fyllig och frisk med kraftiga tanniner. Karaktär av torkade körsbär, skogshallon, tranbär, kryddor, nypon, tobak, läder och fat. Lång nyanserad eftersmak.

Gott till

Smakrika kötträtter av nöt eller vilt, samt det perfekta sällskapet till svamppasta!

Passar till

Grill
Lamm
Nöt
Pasta
Vilt

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2016

Sockerhalt

0.15 gram/100ml

Druvor

Nebbiolo 100%

Lagring

Kan lagras i 10 år.

Artikelnummer

7360402

Producent

Fontanafredda

För restaurang

Antal kolli 12 st

Art. nr. Martin & Servera 718128

Pris (exkl. moms) 181 kr

Om producent Fontanafredda

Fontanafredda grundades 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter finanskrisen på 1920-talet såldes Fontanafredda till banken Monte dei Paschi di Siena 1931. Entreprenörerna Oscar Farinetti [...] Läs mer

Det var spännande tider med konflikten mellan traditionalisterna och modernisterna, som kom att kallas Barolo Boys, men det var också farliga tider

Piemonte i nordvästra Italien är hyllat av vinentusiaster världen över. Producenten Fontanafredda är idag en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde.

På 1980- och 90-talet bröt en grupp unga modernistiska vinmakare i Barolo i Piemonte upp och gjorde uppror mot föräldragenerationen. Barolo var inget känt område bland vanliga konsumenter och de ville göra något nytt och mer lättsålt i samband med att de skulle ta över sina familjers vingårdar. De förändrade sättet att både vinifiera och lagra vinerna.

De ville få omedelbar avkastning, inte efter tolv år som traditionalisterna med ekonomisk stabilitet som kunde lagra sina viner.

Roberto Bruno bevittnade konflikten på nära håll. Han växte upp i en familj som gjorde vin i Piemonte, och fick 1991 efter universitetsstudierna jobb som VD på producenten Fontanafredda.

”Det var spännande tider med konflikten mellan traditionalisterna och modernisterna, som kom att kallas Barolo Boys, men det var också farliga tider. Det visade sig i slutändan bli bra och nu kan alla samarbeta på bättre villkor och stärka Barolo som varumärke”, säger Roberto Bruno.

Konflikten som en gång blossade upp mellan traditionalisterna och modernisterna har lugnat sig och idag gör man viner på mer unisona tillvägagångssätt där terroir och läge sätter stil och smak snarare än vinifieringsmetoder. Fontanafredda räknades nog som en av traditionalisterna på 1980- och 90-talet, men ses idag som en viktig och nytänkande producent i Langhe regionen i Piemonte.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: FONTANAFREDDA – DÄR RÄNDERNA ALDRIG GÅR UR.

Avsnitt # 24 – Vinetiketten

I det här avsnittet handlar det inte om vad som finns I en flaska utan PÅ; det blir en lektion i vinetiketter. Vad är det egentligen som kommuniceras till oss konsumenter på dem…och varför har man helt olika prioriteringar när det gäller hur man utformar dem beroende på var i världen vinet produceras?

Enjoy!

Fontanafredda Barolo Serralunga d'Alba 219kr
Beställ på Systembolaget
Produktblad

Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget