fbpx
Öppna meny
  • Hållbart certifierad
  • Naturkork
Fontanafredda Barolo Trad
Italien

Fontanafredda Barolo

Typ Ursprung Volym Alkoholhalt
Rött vin, Stramt och nyanserat 750 ml 14%
Fast sortiment
Fontanafredda Barolo 209kr
Köp här

Smakbeskrivning

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Fynd! - DVPE
Fynd! Till ett vrakpris får du här en klassiker som håller stilen och gifter sig vackert med den italienska gastronomin. Vinbörsen, Elin Börjesson

Smakbeskrivning

Karaktär

Nyanserad och kryddig doft med inslag av körsbär, hallon, kanel, nougat och kryddor. Smaken är generös, stram och fint balanserad med toner av torkade körsbär, nypon, kryddor, fat och med en lång eftersmak.

Gott till

Utmärkt till eleganta vilträtter samt till pasta med tryffel.

Passar till

Fågel
Lamm
Nöt
Pasta
Vilt

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2018

Sockerhalt

0.02 gram/100ml

Druvor

Nebbiolo 100%

Lagring

Gott att dricka nu, men utvecklas positivt i 5-7 år.

Artikelnummer

7022701

Producent

Fontanafredda

För restaurang

Antal kolli 6 st

Art. nr. Martin & Servera 768218

Art. nr. Menigo 717197

Pris (exkl. moms) 230 kr

Om producent Fontanafredda

FONTANAFREDDA grundades 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter finanskrisen på 1920-talet såldes Fontanafredda till banken Monte dei Paschi di Siena 1931. Entreprenörerna Oscar Farinetti [...] Läs mer

Det var spännande tider med konflikten mellan traditionalisterna och modernisterna, som kom att kallas Barolo Boys, men det var också farliga tider.

Piemonte i nordvästra Italien är hyllat av vinentusiaster världen över. Producenten Fontanafredda är idag en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde.

På 1980- och 90-talet bröt en grupp unga modernistiska vinmakare i Barolo i Piemonte upp och gjorde uppror mot föräldragenerationen. Barolo var inget känt område bland vanliga konsumenter och de ville göra något nytt och mer lättsålt i samband med att de skulle ta över sina familjers vingårdar. De förändrade sättet att både vinifiera och lagra vinerna.

De ville få omedelbar avkastning, inte efter tolv år som traditionalisterna med ekonomisk stabilitet som kunde lagra sina viner.

Roberto Bruno bevittnade konflikten på nära håll. Han växte upp i en familj som gjorde vin i Piemonte, och fick 1991 efter universitetsstudierna jobb som VD på producenten Fontanafredda.

”Det var spännande tider med konflikten mellan traditionalisterna och modernisterna, som kom att kallas Barolo Boys, men det var också farliga tider. Det visade sig i slutändan bli bra och nu kan alla samarbeta på bättre villkor och stärka Barolo som varumärke”, säger Roberto Bruno.

Konflikten som en gång blossade upp mellan traditionalisterna och modernisterna har lugnat sig och idag gör man viner på mer unisona tillvägagångssätt där terroir och läge sätter stil och smak snarare än vinifieringsmetoder. Fontanafredda räknades nog som en av traditionalisterna på 1980- och 90-talet, men ses idag som en viktig och nytänkande producent i Langhe regionen i Piemonte.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: FONTANAFREDDA – DÄR RÄNDERNA ALDRIG GÅR UR.
Fontanafredda Barolo 209kr
Köp här
Produktblad

Fontanafredda Barolo